Upload jouw foto's
9 toplocaties voor architectuurfotografie © IDG NL

18 oktober 2020, 12:53

Nederland staat vol met architectonische hoogstandjes, maar als je er echt naar moet gaan zoeken, zijn ze toch lastig te vinden. Daarom maakten wij een lijstje met steden met mooie gebouwen voor je. Zo hoef jij niet zo lang meer te zoeken!

Voordat we meteen alle locaties aan je verklappen geven we je eerst nog een paar tips over hoe je architectuur het beste op de foto kunt zetten. Architectuurfotografie komt namelijk erg nauw en kan enorm lastig zijn. Met onze tips weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt. Na de tips kun je het kaartje met toplocaties vinden. Helemaal onderaan het artikel schrijven we de locaties ook nog even voor je uit.

Gebruik een groothoeklens

Gebouwen zijn groot. Als je deze helemaal op de foto wilt zetten, kom je niet ver met een telelens. We zeggen trouwens niet dat het onmogelijk is, ook met een telelens zijn al mooie architectuurfoto's gemaakt. Met een groothoeklens heb je echter wel veel meer opties. Een groothoeklens geeft je namelijk een veel bredere blik, waardoor je veel meer van een bepaald onderwerp mee kunt pakken.


Foto: HermanDeRaaf

Neem een statief mee

Ook het gebruik van een statief is geen verplichting, het hangt er namelijk helemaal van af wat voor soort foto je wilt gaan maken. Toch gan een statief handig zijn. Je kunt je camera rustig wegzetten, scherpstellen en de foto met een wat langere sluitertijd maken, zonder dat je bewgingsonscherpte ziet. Door je camera op een statief te zetten, kun je wat meer met de instellingen spelen. Zo kun je dus je diafragma wat hoger zetten, zodat het hele gebouw haarscherp in beeld komt. Daardoor zal je sluitertijd wat omlaag moeten, omdat je anders niet genoeg lichtinval hebt. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kun je dan je iso mooi laag laten.


Foto: Jeroen1-

Kies een interessant perspectief

Architectuurfotografie draait om perspectief en een goede architectuurfoto is dan ook niet in een paar seconden genomen. Kijk eerst eens goed naar het gebouw dat je op de foto wilt zetten. Wat maakt dit gebouw zo mooi? Kun je dit gebouw misschien van boven of juist van onderen op de foto zetten? Probeer bijvoorbeeld een brug eens een keer van de onderkant te fotograferen, door eronder te gaan staan. Je zult zien dat dat meteen een heel ander beeld geeft.


Foto: awduijts

Toplocaties voor architectuurfotografie

Nu je onze tips hebt gelezen ben je klaar voor het echte werk. We hebben een aantal toffe steden om te fotograferen voor je opgezocht. Bij alle steden hebben we een aantal gebouwen genoteerd die echt de moeite waard zijn om eens te bekijken. Natuurlijk geven wij je nu een paar ideeën, maar Nederland staat vol met mooie gebouwen. Loop ook gewoon eens rond en kijk wat je kunt vinden. Schoonheid zit hem vaak in de kleine dingen.

Let op: houd bij het bezoeken van al deze steden en gebouwen wel rekening met de huidige coronamaatregelen. Houd afstand van elkaar en blijf binnen wanneer dit gevraagd wordt.

Klik op de rode cameraatjes om de verschillende locaties te bekijken.Op zoek naar toffe Belgische locaties voor architectuurfotografie? Zoom Academy maakte een lijstje voor je!

De toplocaties voor architectuurfotografie nog even voor je uitgeschreven

- Rotterdam
- Eindhoven
- Zwolle
- Amsterdam
- Zaandam
- Groningen
- Hilversum
- Oudenbosch
- Den Haag

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Gerard-55 op 25 oktober 2020 om 12:46

Ik vind het bij dit soort voorbeeld-foto's wel altijd héél jammer dat de locatie niet wat preciezer wordt omschreven (adres; coördinaten; beschrijving). Zelfs van mijn geboortestad kan ik nu niet bedenken waar ik zoiets fraais zou kunnen bekijken.
En leren waarom ik dat zelf tot nu toe nooit had gezien....
Het zou fijn zijn wanneer daar in de toekomst wat meer aandacht aan geschonken kon worden. Urban-spots 'geheim' houden kan ik me nog voorstellen, maar van deze architectuurlocaties lijkt me dat toch onnodig?

pquint1 op 21 oktober 2020 om 09:19

Het NS-station van Arnhem zou niet misstaan op dit lijstje. Top 10, dan maar?

klaassimon op 21 oktober 2020 om 02:07

De basiliek van Oudenbosch is een kopie van de Sint Pieter in Rome, maar dan 1:2. Dus de helft van.