Meld je gratis aan
Super Mag Slider macrorail Velbon helpt bij macrofotografie © IDG NL

21 oktober 2015, 12:58

Macro fotografie is, in tegenstelling tot veel andere soorten fotografie, relatief techniek gebonden.Om macrofoto's te kunnen maken heb je in ieder geval een lens nodig die een relatief korte scherpstelafstand heeft, en liefst een vergroting van 1:1 (of een hulpmiddel zoals een vergrotingsfilter) waarmee je in staat bent om je onderwerp zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Als je die hebt en je start met macrofotografie kom je er al snel achter dat je, door de korte afstand tot je voorwerp, maar een heel beperkte scherptediepte hebt bij het maken van je foto's. En hoe groter de sensor in de camera is, hoe sterker dat effect wordt. Dat maakt het moeilijk om het focuspunt precies daar te leggen waar je het wilt hebben. En ook het realiseren van die productfoto's die je soms ziet, met details enorm groot in beeld gebracht maar wel een scherptediepte van voor tot achter blijkt lastiger dan je wellicht had verwacht.

Macrofotografie met behulp van een macrorail

In deze review lees je hoe de Velbon Super Mag Slider Macrorail kan helpen bij het maken van macrofoto's. Lees verder om meer te weten te komen en om voorbeeldfoto's te bekijken waarbij gebruik is gemaakt van de techniek 'focus stacking'. Bekijk ook de Velbon Super Mag Slider productpagina.


Bovenaanzicht Velbon Super Mag Slider Macrorail

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen. Zo kun je gebruik maken van een statief, want als je uit de hand fotografeert verschuift je focuspunt al snel een paar millimeter door de bewegingen van je lichaam. Toch zul je met alleen een statief ook snel tegen grenzen aanlopen. Wil je meer controle dan is de volgende stap wellicht een macrorail. Een macrorail is een hulpmiddel waar je camera op gemonteerd wordt en waarmee je het toestel heel precies naar voren, achteren en bij sommige macrorails ook naar links en rechts kunt bewegen. Daarmee kun je makkelijker scherp stellen, en wordt het makkelijker om te 'focus stacken' (daarover straks meer). Je gebruikt een macrorail in combinatie met een statief. Statieven specialist Velbon heeft ook een macrorail in haar assortiment, de Velbon Super Mag Slider.


Met behulp van de draaiknoppen aan de zijkant van de Velbon Super Mag Slider kan een macro fijnafstelling worden gemaakt.


De Super Mag Slider is een macrorail van Velbon

Review van de Velbon Super Mag Slider

Eerder reviewde ik een compact reisstatief (de UT53D) van Velbon. En naast zijn kleine formaat viel de bijzonder goede bouwkwaliteit van het statief op. Velbon heeft die lijn doorgezet in de Super Mag Slider, ook hier straalt de kwaliteit vanaf. De slider is gemaakt van een lichte, maar erg sterke en duurzame magnesium legering. Ondanks de stevige constructie weegt de slider slechts 490 gram.

De Super Mag Slider bestaat uit een grote basisplaat, met daarin de standaard statiefschroeven waarmee je de slider op je statief monteert. Er is een statiefschroef in de maat 1/4e inch en 3/8e inch, waardoor je hem op vrijwel elk statief kunt monteren. Aan de basisplaat zit aan de linkerkant de grote stelknop om de slider naar links en rechts te verstellen. De stelknop is groot en voorzien van een rubbercoating met ribbels voor voldoende grip. De stelknopen hebben één ring met grotere omvang en zeshoekig ontwerp voor grotere afstelling. Er zit ook een kleinere ronde ring op de stelknop waarmee je makkelijker de fijnafstelling kunt doen.


Deze macrorail heeft diverse schroefdraadjes aan de onderzijde waardoor hij kan worden bevestigd op ieder statief. Tijdens deze review werd de Super Mag Slider geplaatst op een Velbon UT-53D.

Op de basisplaat zit de slider met de armen voor de voor- en achterwaartse verschuiving, de slider kan in zijn geheel naar links en rechts bewegen. Ook de voor- en achterwaarts verstelling gaat met eenzelfde stelwiel als eerder genoemd, met een zeshoekige ring voor de grote stappen en een kleinere ronde ring voor de fijnafstelling. De Super Mag Slider werkt overigens voor beide verstelrichtingen met een as met een wormwiel, waardoor de verstelling erg precies en ook erg soepel verloopt. Voor de voor- en achterwaartse verstelling heeft de Super Mag Slider drie armen, waarvan twee voor stabiliteit en één met de vertanding voor de verstelling. Hierdoor blijft het geheel ontzettend stijf en zie en voel je geen 'last' van een zwaar toestel met een grote lens, ook niet aan het einde van het verstelbereik. In dat geval bevindt het toestel met de lens zich toch al een behoorlijk eind van het midden van de slider. De Super Mag Slider heeft overigens een bereik van 3 cm naar links en rechts en tot wel 6 centimeter in voor- en achterwaartse richting.


De plaats waar je de camera bevestigd is afgewerkt met kurk waardoor er geen krassen op de onderzijde van de camera komen. Ook reduceert het kurk de trillingen.

De camera zelf monteer je op een grote montageplaat, die het toestel goed ondersteunt. Je schroeft het toestel vast met een standaard statiefschroef, voorzien van een kop die lekker vastpakt doordat deze ook voorzien is van dezelfde rubber coating en ribbels als de stelwielen. Daardoor heb je een goede grip en kun je het toestel goed vastzetten. De plaat is voorzien van een mooie afwerking van kurk. Dat ziet er niet alleen luxueus en klassiek uit, maar beschermt je toestel ook erg goed tegen krassen.

Zoals eerder gezegd is de afwerking van de Super Mag Slider uitstekend, zoals je van een product van Velbon mag verwachten. De magnesium legering is duurzaam en erg stabiel, en voorzien van een kras vaste zwarte lak. Je vindt de merk- en type naam alleen op de zijkant van de slider in een subtiele grijskleur.


De Velbon Super Mag Slider.

Gebruik van een macrorail in de praktijk

Een goede slider gebruik je om je te ondersteunen bij het maken van macrofoto's. Doordat de Super Mag Slider gebruik maakt van wormwielen kun je het toestel ontzettend precies bewegen. Dat helpt bij het bepalen van je compositie. Maar waar een slider helemaal goed van pas komt is bij het scherpstellen. Door de precieze bediening met de wormwielen kun je namelijk nog makkelijker scherp stellen dan wanneer je gebruik maakt van de handmatige scherpstelling van je lens. Ik heb voor de bijgevoegde foto's gebruik gemaakt van een Micro Nikkor 105mm 2.8 AF-D. Een uitstekende macro lens, maar zelfs deze lens maakt veel grotere stappen bij het scherpstellen dan de slider met zijn wormwielen. Bijgevoegd vind je een macrofoto van een bloem die ik scherp gesteld heb met de Super Mag Slider, waarbij ik het focuspunt makkelijk precies dáár kon leggen waar ik het wil.


Deze foto is gemaakt met behulp van de Super Mag Slider. Het focuspunt ligt precies dáár waar je wilt.

Waar een slider ook bij helpt is focus stacking. Bij focus stacking maak je meerdere foto's van je onderwerp, waarbij je het focuspunt steeds een klein beetje verplaatst. Later stapel (stack) je de foto's in een programma zoals Photoshop. Met stacking wordt het mogelijk om een klein onderwerp vast te leggen, zonder dat je last hebt van de beperkte scherptediepte die je normaal bij een macrofoto krijgt. Je kunt ook focus stacken door het scherpstel punt te verleggen met de focusring van je lens, maar daarbij verplaats je interne elementen in je lens waardoor het beeld dat je op je sensor werpt veranderd. Afhankelijk van je lens krijg je bijvoorbeeld vervorming van je onderwerp of andere optische veranderingen die het stacken moeilijker maken waarmee je meer beeldfouten krijgt. Als je werkt met een slider heb je hier minder last van, het enige dat verandert is de afstand tot het onderwerp omdat je toestel in zijn geheel verplaatst. Dat is echter goed te corrigeren in Photoshop.

Bijgevoegd vind je enkele voorbeelden van foto's waarbij ik gebruik heb gemaakt van focus stacking. Bij de foto van de aardbei zie je bovenaan een foto zonder focus stacking, de onderste foto is gemaakt door 8 foto's te stapelen. De foto van de roos is opgebouwd uit 12 foto's.


Deze foto is gemaakt met behulp van de techniek 'Focus Stacking'. De onderste foto van de aardbei is opgebouwd uit 8 gestapelde foto's.


Foto van een Roos gemaakt met de Velbon Super Mag Slider.

Conclusie

De Super Mag Slider is zelf erg stabiel, zelfs op de meest uitgeschoven stand met een zware lens zoals de Micro Nikkor 105mm AF-D 2.8 op mijn Sony A7 geeft de slider niet mee. Door de stabiliteit wordt het verstellen van de slider ook niet zwaarder als er een grote belasting op zit. Houd er wel rekening mee dat je de slider monteert op een statief met voldoende draagkracht. Omdat je met de slider het toestel steeds verder van het montagepunt van je statief schuift wordt de belasting op je statiefkop natuurlijk ook steeds groter. Uiteraard moet je ook het (zij het beperkte) gewicht van de slider mee tellen bij de belasting van je statief. Ik heb de slider gebruikt op het Velbon UT53D statief, en dat statief had geen moeite met het dragen van mijn A7 met de zware Nikon lens (met adapterring) en de slider.

Is er dan niets te klagen? Nou twee kleine puntjes. Doordat de stelwielen van de slider vrij dicht bij elkaar en aan dezelfde kant zitten heb je wat weinig ruimte om de wielen te draaien, zeker als je dikke vingers hebt. Het zou fijn zijn geweest als de wielen aan verschillende kanten hadden gezeten. Het tweede puntje is dat er geen schaal op de slider aangebracht is. Daarmee zou het makkelijker zijn om bij focus stacking het toestel bij elke foto over dezelfde afstand te verschuiven. Nu moet je daarvoor vertrouwen op je eigen gevoel en de zeshoekige stelwielen.

Buiten die twee kleine opmerkingen is de Velbon Super Mag Slider een geweldig stuk gereedschap voor de liefhebber van macro fotografie. De Super Mag Slider is gebouwd zoals je van een Velbon product mag verwachten: hoge kwaliteit en goed afgewerkt. In het dagelijks gebruik werkt de slider erg prettig en biedt hij je vele extra mogelijkheden bij het maken van macro foto's.

Over Rick Roeven

Gastblogger Rick Roeven is al 15 jaar fervent amateurfotograaf en een gadget-lover. Hij schrijft op onze blog over camera's, lenzen en accessoires. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl is zijn dagelijkse ervaring met de apparatuur. Op Ricksreviews.org kun je zijn blogposts ook in het engels lezen.

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
JeJeEs61 op 23 oktober 2015 om 11:17

Zoals koppelman al aangeeft is het een handige tool voor statische objecten en in combinatie met focus stacking kun je zo te zien hele goede resultaten boeken.
Scherptediepte is het gebied waarbinnen een opname een acceptabele scherpte geeft. Strikt genomen is er slechts één punt in de opname wat precies scherp is, namelijk het punt waarop gefocussed wordt. Het overige is onder meer afhankelijk van het gebruikte diafragma, hoe kleiner de opening hoe groter het gebied dat scherp op de sensor weergegeven wordt. En scherptediepte is afhankelijk van wat wij (onze ogen) als acceptabel scherp ervaren. Scherptediepte is omgekeerd evenredig tot de digitale sensor vermenigvuldiging factor. Hoe groter de digitale vermenigvuldiging factor, hoe kleiner de camera sensor en hoe groter het scheptediepte gebied en omgekeerd geldt dan hoe groter de camera sensor hoe kleiner de vermenigvuldiging factor en dien tengevolge het scherptediepte gebied. Hieruit kan geconcludeert worden dat scherptediepte wel degelijk in relatie tot de sensor-grootte staat. Misschien ten overvloede, met de camera (sensor) van een gemiddeld GSM toestel is het zo goed als onmogelijk om opnames te maken waarbij de gebieden buiten het scherpstel punt onscherp zijn, dit is niet alleen het gevolg van het meestal vaste diafragma van f/8, maar ook vanwege de kleine beeldsensor.

B-R op 23 oktober 2015 om 18:27

Nee dat is een gevolg van het korte brandpunt van een GSM objectiefje en dat is dan weer omdat de sensor erg klein is. Een standaardobjectief voor 35 mm is 50 mm voor 6x6 80 mm. Het is dus niet de sensor die de scherptediepte bepaalt maar het objectief dat gebruikt wordt. Voor APS-C is een standaard objectief 30 tot 35 mm en dat heeft een grotere scherptediepte dan een 50 mm objectief bij hetzelfde diafragma en de zelfde onderwerp afstand.
De conclusie van jejeES61 is dan ook onjuist door te weinig kennis van de materie.
En ja het is een handige tool, maar zit al standaard op mijn balgapparaat.

JeJeEs61 op 24 oktober 2015 om 13:37

Eigenlijk zonde van mijn tijd, normaal gesproken reageer ik niet op dit soort reacties en dit is dan de enige reactie die ik hierop plaats: wanneer u stelt dat ik de materie niet beheers, moet ik u gelijk geven, het is zo goed als onmogelijk de volledige materie van de optica te beheersen. Maar u geeft zelf uw testimonium paupertatis voor wat betreft lezen af. Nergens in mijn eerdere reactie komt het woord brandpuntafstand voor. Brandpuntafstand is niet zoals u waarschijnlijk denkt het beeld wat uw zoeker vult, want daar is n.l. de beeldhoek van een objectief verantwoordelijk voor. U heeft gelijk wanneer u stelt dat verschillende sensorformaten een objectief met een andere brandpuntafstand nodig hebben. Klopt; maar dan alleen vanwege de beeldhoek van het betreffende objectief...................Ik ben ervan overtuigd dat ik niet in staat zal zijn u van uw tunnelvisie te verlossen en doe u daarom een suggestie: Zoek de hiernavolgende boeken en probeer te bevatten wat de inhoud is van: Handbook of optics, Volume I, Fundamentals, Techniques and design Par. 1.92 en 1.100 en een andere aanrader is: Hoofdstuk 22 van S.F. Ray's Applied Photographic Optics. Succes

B-R op 24 oktober 2015 om 15:59

Deze hautaine reactie toont uw domheid aan: het feit dat uw brandpuntafstand niet noemt houdt niet in dat dit niets met scherpte diepte te maken heeft. Maar ik ga geen paarlen voor de zwijnen werpen en verder niet reageren.

koppelman op 23 oktober 2015 om 08:18

dit is mogelijk bij vaste dingen
niet bij onderwerpen die steeds veranderen of snel bewegen

koppelman

B-R op 22 oktober 2015 om 15:41

Nog 1 maal: scherptediepten is niet direct afhankelijk van de sensor grootte, maar van
1. Brandpuntsafstand
2. Diafragma
3. onderwerp afstand
Deze onzin wordt te vaak op zoom.nl gepubliceerd om dit medium nog serieus te nemen.