Upload jouw foto's
Op reis? Zorg voor goede back-up! © partner-bijdrage, partner, Samsung T3

30 maart 2016, 10:00

Ben je eindelijk op die prachtige reisbestemming en stond je met zonsopgang te fotograferen op een uitgestrekte bergkam? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat die prachtige foto's veilig thuiskomen. Het liefst zorg je op reis al voor een goede back-up, maar waar moet je dan op letten?

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat je überhaupt op je back-up moet terugvallen. Geheugenkaartjes kunnen bijvoorbeeld flink problemen geven wanneer ze in aanraking komen met hitte, kou, stof en vocht. Dat zijn omstandigheden die je op reis vaak niet kan vermijden. Kies er daarom voor om ze veilig te bewaren in een case. Het is sowieso verstandig om je foto's te verdelen over meerdere kaartjes, voor het geval er alsnog één sneuvelt door bijvoorbeeld slijtage.

Zorg wel dat je het overzicht niet kwijt raakt met te veel geheugenkaarten.

Wanneer je vervolgens de foto's gaat back-uppen is het belangrijk om een duidelijke mappenstructuur aan te houden. Een back-up bevat namelijk in de meeste gevallen een enorme hoeveelheid aan beelden en het is niet altijd eenvoudig om daartussen de juiste foto terug te vinden. Door te werken met hoofd- en sub-mappen kan je gemakkelijk navigeren door al je werk. Je kan de mappen vernoemen naar de locatie, het onderwerp of onderverdelen per soort fotografie. De aanmaakdatum van iedere map wordt ook automatisch opgeslagen, wat ook het sorteren en navigeren weer een stuk eenvoudiger maakt. Zorg er ook voor dat datum en tijd in je camera juist staan want ook deze informatie wordt opgeslagen!

Back-up in de Cloud

Voor het back-uppen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld heel handig om op reis regelmatig je foto's te uploaden naar een 'Cloud'. Dit is een online opslag voor al je foto's, documenten en video's. Er zijn geheugenkaartjes die beschikken over wifi, waarmee je de geschoten foto's gemakkelijk via je telefoon of laptop kan uploaden. Draadjes zijn in dat geval volledig overbodig! Het voordeel van een Cloud is dat je foto's veilig en afgeschermd op het internet komen te staan. Je kan ze dan ook overal ter wereld bekijken en eenvoudig delen met vrienden en familie.

Dropbox is een bekende clouddienst. Helaas heb je op vakantie niet altijd een stabiele internetverbinding waardoor een backup in de cloud wel dagen zou kunnen duren.

De wifi op een geheugenkaartje werkt echter alleen voor het verbinden met een ander apparaat en niet voor het daadwerkelijk verbinden met internet. Op die eerder genoemde bergkam zal het uploaden naar een Cloud dus waarschijnlijk niet gaan lukken. Een harde schijf is in dat geval een betere optie voor je back-up.

De harde schijf als back-up

Bij het aanschaffen van een harde schijf zijn er meerdere zaken waar je op moet letten. Hij moet niet te groot zijn en er moeten genoeg foto's op kunnen worden opgeslagen. Daarnaast wil je niet uren bezig zijn met een back-up én hij moet ook nog tegen een stootje kunnen.

Qua formaat en gewicht zijn er enorme verschillen te vinden tussen alle soorten harde schijven. Sommige gebruiken bovendien nog een externe voeding die ook aardig wat ruimte inneemt in je bagage en ook nog eens een extra loos gewicht veroorzaakt. Een harde schijf die gevoed wordt via de usb-kabel is daarom voor het reizen zeker een aanrader. Het formaat is vaak ook afhankelijk van de capaciteit. Toch wil je wel nog een flink aantal foto's kunnen back-uppen. Een juiste afweging tussen formaat en capaciteit is dan ook heel erg belangrijk.

Een harde schijf moet op reis vooral robuust en handzaam zijn. Dat zijn ze lang niet allemaal!

Op reis wil je natuurlijk ook niet teveel tijd kwijt zijn aan het back-uppen van je foto's, terwijl je die tijd beter kan besteden aan het maken ervan! Aangezien camera's tegenwoordig in steeds hogere resolutie momenten kunnen vastleggen, worden de bestanden steeds groter en wordt de overdrachtstijd daarmee ook steeds langer. Ook de vakantievideo's worden van steeds betere kwaliteit waardoor het langer duurt om ze over te zetten. Ga je een nieuwe harde schijf aanschaffen? Vergeet dan dus niet om ook de snelheden te vergelijken!

Samsung T3

Een harde schijf die aan al deze eisen voldoet is de Samsung T3. Het is de beste harde schijf om mee te nemen op reis. Niet alleen is hij nog kleiner dan een pakje sigaretten (7,5 x 5,8 x 10cm groot) en weegt hij slechts 51 gram, hij is ook nog eens zeer robuust! De harde schijf is namelijk schokbestendig tot 2m. Een zeer aangename eigenschap, vooral wanneer je hem een keer uit je handen laat vallen! De piepkleine T3 beschikt over Samsung's V-NAND technologie, waardoor er in de kleine behuizing een opslag kan worden gecreëerd tot wel 2TB.Ook qua snelheid loopt de T3 voorop. Het is een SSD-schijf, waardoor hij 4x sneller is dan een gewone harde schijf. 1GB aan foto's kan bijvoorbeeld worden overgezet in minder dan 6 seconden en over een video van 3gb doet hij minder dan 20 seconden! Een ander belangrijk voordeel van de T3 is dat je bestanden altijd veilig zijn, zelfs als je je harde schijf kwijtraakt of verliest. In tegenstelling tot veel andere modellen beschikt de T3 over encryptie, wat betekent dat je bestanden versleuteld staan opgeslagen en enkel met een wachtwoord bekeken kunnen worden. Dat is niet alleen belangrijk voor die kostbare foto's die je maakt op die bergkam, maar natuurlijk ook wanneer je weer thuiskomt en aan het werk moet!

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jocave op 6 april 2016 om 21:47

en die Samsung T3 van 2 TB kost maar rond €900,-, dus dat doen we effe?

tool op 6 april 2016 om 09:46

Wat is er gebeurt met de imagetanks? Ik zoek naar een oplossing waarbij een SD kaart rechtstreeks gedupliceerd wordt naar een (ssd) schijf zonder tussenkomst van laptop o.i.d.

Reeder op 5 april 2016 om 19:14

Met een kaartlezertje en een Samsung tablet met extra geheugenkaart kom je ook een heel eind. En die tablet neemt bijna iedereen tegewoordig sowieso mee.