Upload jouw foto's
TIPS - Zo maak je professionele foto's met je smartphone!

7 juli 2016, 15:10

Wil je fotograferen als een prof, dan is het vooral belangrijk dat jij de keuzes maakt en niet je camera. Dus van de automatische stand en zelf gaan fotograferen! En dat kan ook zelfs met een smartphone als de Galaxy S7. Wij leggen uit hoe.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Samsung Galaxy S7 digitaal magazine

Wil je echt álles uit je Galaxy halen? Bekijk dan nu het digitale magazine. Daarin vind je supertips en -trucs om de allerbeste foto's te maken. Je vindt het magazine hier, helemaal gratis!

Professionele foto's met je smartphone - Zelf instellen

Je eerste stap naar professionele foto's met je smartphone, is het zelf instellen van de camera. In de automatische stand doet de camera al het denkwerk en maakt hij de keuzes. Vaak handig, maar misschien wil jij een mooie onscherpte in de achtergrond of harde contrasten voor een zwart-witomzetting. Bij een smartphone zoals de Samsung Galaxy S7 kun je veel zelf kiezen. Daarvoor ga je naar de zogeheten Prof-stand. Je kiest dan zelf de scherpstelling, belichting en witbalans. Allemaal keuzes die je fotografie naar een hoger niveau brengen.

Fotograferen in raw

In de digitale fotografie is fotograferen in raw het beste wat je kunt doen als je alles uit je beeld wilt halen. Een raw-bestand is niets meer of minder dan de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. Je kunt een raw-bestand zien als het klassieke negatief waarmee je in de doka nog alle kanten mee op kunt voordat je de definitieve foto in handen hebt. Je moet met raw-bestanden dus nog wel aan de gang, in tegenstelling tot jpg's die kant-en-klaar uit je camera rollen. Maar je hebt dan ook meer speelruimte om te bewerken dan bij een jpg-bestand. Ook het fotograferen in raw is niet alleen meer voorbehouden aan digitale camera's, ook smartphones zoals de Galaxy S7 kunnen in raw fotograferen.

Scherpstellen

Professionele foto's zijn vaak vlijmscherp! Natuurlijk is er een uitzondering op deze regel wanneer een fotograaf bewust kiest om bepaalde dingen onscherp te laten, maar over het algemeen is er wel altijd een gedeelte scherp. Dit wordt het focuspunt en geeft rust aan de kijker. Scherpstellen is een nauwkeurig werkje. Je kunt het zelf doen door handmatig scherp te stellen, of het aan de camera overlaten met autofocus.

Wanneer doe je wat? Met de hand scherpstellen doe je vaak wanneer de autofocus het laat afweten; als er heel weinig licht is of wanneer het contrast te laag is om ergens op scherp te stellen. Het kan ook gebeuren dat objecten in de zoeker dicht op elkaar zitten en de autofocus het verkeerde punt kiest (bijvoorbeeld de achtergrond in plaats van de voorgrond. Wanneer er extreem weinig scherptediepte is, zoals bij macrofotografie, en je er honderd procent zeker van wilt zijn dat exact het juiste deel van het onderwerp scherp is, kun je het beste op handmatig scherpstellen overschakelen.

Autofocus

De automatische scherpstelling (autofocus) werkt vaak het goed en is vooral razendsnel. Bij digitale camera's wordt vaak gekeken naar scherpstelpunten. Afhankelijk van het type camera kun je ook zelf aangeven welk scherpstelpunt je wilt gebruiken. In deze autofocuspunten zit ook de snelheid. Hoe meer punten je camera heeft, hoe meer mogelijkheden.Inmiddels zijn er ook nieuwe technieken zoals bij de Galaxy S7 die werken met de zogeheten Dual Pixel-technologie. Dit is een handig technisch vernuft, waarbij alle pixels worden gebruikt voor scherpstelling én belichting. Dit resulteert niet alleen in een snelle scherpstelling, maar ook in een maximale beeldkwaliteit bij het vastleggen van digitale foto's en video's.

Handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen gebeurt vaak met weinig licht of contrast, zoals bij nachtfotografie. In het donker zie je vaak niet of het onderwerp goed scherp is. Op de Galaxy S7 zit een handige functie die het beeld uitvergroot laat zien in je scherm zodra je overschakelt naar handmatig scherpstellen.

Zo kun je nog nauwkeuriger scherpstellen. Bij een digitale camera kun je overschakelen naar liveview en zo handmatig inzoomen. Werkt hetzelfde, maar dat is wel een extra handeling.

Verder is het bij handmatig scherpstellen in weinig licht belangrijk dat je de camera heel stilhoudt. Het beste is je camera op een statief te zetten, zodat je helemaal geen bewegingsonscherpte hebt.

Nog een handige tip is om ook zelf je iso-waarde te kiezen en die zo laag mogelijk te houden. Dit onderdruk de ruis in de foto, die je anders bij weinig licht zou hebben. Ook dat kan allemaal in de prof-modus van de Samsung Galaxy S7.

Samsung Galaxy S7 digitaal magazine

Wil je echt álles uit je Galaxy halen? Bekijk dan nu het digitale magazine. Daarin vind je supertips en -trucs om de allerbeste foto's te maken. Je vindt het magazine hier, helemaal gratis!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn