Meld je gratis aan
"De SP 35mm F1.8 Di VC USD heeft mij positief verrast" © Mario Visser Foto 1

10 april 2017, 11:39

Aan Mario Visser de eer om de Tamron SP 35mm te testen. "Geen test charts en cijfertjes maar gewoon 'real life' gebruik. Aangezien ik voornamelijk landschap, natuur en steden fotografeer, zal ik de lens ook daarvoor gaan gebruiken." Lees hier de gebruikerservaring van Mario.

Eerste indruk

Na het uitpakken van de lens valt me op dat hij er niet alleen erg mooi uitziet maar, mede door de metalen behuizing en het ietwat forse gewicht van 480 gram, erg robuust aanvoelt. Het is een wereld van verschil met mijn huidige Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX. Die voelt echt aan als een plastic lichtgewicht in vergelijking met de Tamron.
Hoewel de Tamron op een APS-C camera wellicht wat aan de grote en zware kant kan zijn, vind ik de lens toch wel prettig. Hij voelt gewoon heel erg degelijk aan.
Op de lens zitten twee knoppen: één knop voor de AF/MF en een voor de VC (Optische beeldstabilisatie) .

In de praktijk

Eerst neem ik de lens mee naar de Kinderdijk waarbij ik vroeg in de ochtend een aantal platen schiet. Doordat het erg vroeg en daardoor ook nog redelijk donker is, is dit een goed moment om de scherpselkwaliteiten te testen. Ik ondervind hier geen problemen. De lens focust snel op het door mij gekozen scherpstelpunt. Het enige wat ik opmerk is wanneer ik mijn focuspunt verplaats van achtergrond naar de voorgrond, de lens hier net wat langer over doet dan ik zou verwachten. Voor mij niet hinderlijk maar wel iets wat me opvalt.


Na het bewerken in lightroom ben ik erg positief verrast over de kwaliteit van de foto's. Ze zijn mooi scherp. De Chromatic Aberration is licht aanwezig maar in de nabewerking makkelijk te verwijderen.
De volgende testdag neem ik de lens mee naar de Hatertse en Overasseltse Vennen. Een natuurgebied vlakbij huis.
Aangezien de Tamron beschikt over optische beeldstabilisatie laat ik mijn statief in de auto liggen. Hoewel ik eigenlijk in 99% van de gevallen vanaf statief fotografeer, is het lekker om eens zónder statief te lopen en foto's te schieten. Ook vandaag weet de lens mij weer positief te verassen. Bijna al mijn handheld foto's zijn mooi scherp en ook ondervind ik geen problemen met focussen.Macro

Met het grote maximale diafragma van F1.8 en de geringe minimale scherpstelafstand van 20cm ben je in staat om macro-achtige foto's te maken. Vlijmscherp op je focuspunt en een heerlijke wazige achtergrond 'bokeh'.
Ik zelf heb weinig ervaring met macrofotografie maar ik ben blij met de foto van een bloem, gemaakt in mijn eigen achtertuin. Deze foto heb ik nauwelijks hoeven bewerken. Goede scherpte, goede kleuren en goede bokeh. Gewoon niks meer aan doen!


Over de fotograaf

Mario Visser (31 jaar) woont in Nijmegen.
Doordeweeks werkt hij fulltime op een financiële administratie. Naast fotografie zijn zijn hobby's kickboksen en motorrijden.
Mario: "Drie jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen. Via diverse filmpjes op youtube en het lezen van wat boeken heb ik me de basiskennis aangeleerd. Al vrij snel kwam ik in contact met Urbex-fotografie en daar is de 'verslaving' begonnen. Inmiddels richt ik me meer op natuur en landschappen.
Wekelijks probeer ik wel een mooie fotolocatie te bezoeken. Ik plaats mijn foto's op diverse online platformen (waaronder zoom.nl, facebook, instagram) maar ook op mijn eigen website www.mariovisser.com."


Ik geef de lens door aan
Mario: Ik zou graag een straat- / reisfotograaf aan het werk willen zien met deze lens. Hoewel het een erg allround lens is die je voor meerdere takken van fotografie kunt gebruiken lijkt het mij , mede door het brandpunt van 35mm, een uitstekende lens voor straat- / reisfotografie.
Voor productfotografie is de lens ook zeer goed bruikbaar. De beelden zijn erg scherp.De gebruiksersreview van Mario is de tweede review uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
huttenbosch op 26 juli 2017 om 22:17

prachtige foto's hier en op je eigen side . gr. Jan

Natanya op 15 mei 2017 om 22:21

geweldige foto's!