Upload jouw foto's
33% van de Nederlanders back-upt vakantiefoto's niet

20 juni 2017, 11:00

Trek je er deze zomer op uit? Als echte fotograaf maak je natuurlijk een hele hoop foto's. Niet alleen met je camera, maar ook met je smartphone. Back-up je al je foto's ook? Tijdens je reis of pas thuis? Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat 33% van de Nederlanders nooit back-upt. En dat terwijl bijna twee op de drie wel al digitale foto's of videofragmenten verloren heeft.

iVox, een onafhankelijk onderzoeksbureau, voerde een onderzoek uit rond vakantiefoto's in opdracht van Seagate, wereldwijd marktleider op vlak van opslagoplossingen. Zo'n 2.000 Nederlanders, Belgen en Duitsers namen deel aan de studie. De resultaten waren frappant: ongeveer 2% van de ondervraagden gebruikt nog altijd een analoog toestel om vakantiefoto's te maken. Digitale camera's en smartphones zijn goed voor de overige 98%. Ongeveer 39% gebruikt een digitale camera, terwijl de meerderheid - zo'n 51% - een extra toestel thuislaat en simpelweg met zijn smartphone fotografeert. 66% van de Nederlanders jonger dan 34 jaar fotografeert met een smartphone, terwijl 55-plussers eerder geneigd zijn om hun digitale fototoestel te gebruiken.


Prachtige lichtval in Antelope Canyon. Dit licht schijnt maar een paar minuten per dag de vallei in. Je moet er toch niet aan denken dat je deze foto dan verliest! Foto: bazzje

Drones en actioncams

Uit het onderzoek blijkt ook dat er in de reiskoffer nog plaats is voor andere apparaten. Zo'n 6,5% van de Nederlanders bezit een drone en ongeveer 15% heeft een actiecamera. De cijfers zijn gelijkaardig voor Duitsland. Belgen hinken ietwat achterop: 3% bezit er een drone en zo'n 5% heeft een actioncam in zijn of haar bezit.

Vakantiefoto's back-uppen

Die prachtige zonsondergang op het perfecte moment fotograferen heeft je ongetwijfeld erg veel moeite gekost. Die foto wil je toch niet verliezen? Toch maken heel wat mensen nog altijd geen reservekopieën. Zo'n 33% van de Nederlanders maakt geen back-up van vakantiefoto's. En 22% doet het maar af en toe. Dat is toch zonde? Zeker als je weet dat 6 op de 10 Nederlanders al eens bestanden verloren heeft.

Je kunt natuurlijk ook direct op vakantie simpel een back-up maken

Zomerse back-uptips

Back-uppen is helemaal niet moeilijk. Het kan zelfs al onmiddellijk op vakantie. Neem simpelweg een mobiele harde schijf mee. Dat neemt echt niet veel ruimte in. Je kunt er wel duizenden vakantiefoto's op kwijt en er is plaats zat voor al je videofragmenten. Zelfs je favoriete films of tv-series passen erop, zodat je je niet hoeft te vervelen in het vliegtuig. Neem nu de Seagate Backup Plus Slim. Dit lichtgewicht heeft een fraaie metalen behuizing en is beschikbaar in vier kleuren (zwart, zilver, rood en blauw) en drie capaciteiten (500 GB, 1 TB en 2 TB). Ben je eerder een avontuurlijk type en ga je bijvoorbeeld kamperen of backpacken? Dan is de LaCie Rugged Mini ideaal. Deze schijf is niet alleen razendsnel maar ook val- en schokbestendig, regenproof én bestand tegen zware druk.

Een man met een plan

Welke schijf je ook kiest, ga gestructureerd te werk. Om snel je bestanden terug te vinden, geef je direct al je mappen en bestanden een goede naam. Wanneer je foto's importeert, krijgen die automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals IMG05.jpg. Op die manier weet je natuurlijk niet wat er op deze foto staat. Werk met een overzichtelijke mappenstructuur en orden je foto's op datum of thema. Zo vind je die ene foto later snel weer terug.

Vergeet je smartphone niet!

Als je dan toch een back-upschijf aanschaft, dan kun je maar beter ook een reservekopie maken van de data op je smartphone. Op die manier ben je je foto's en andere belangrijke documenten niet kwijt als je je smartphone verliest. De Seagate Backup-app voor iOS en Android maakt het je erg eenvoudig.

Ongemerkt maak je ook een hele hoop leuke kiekjes met je smartphone op vakantie

Welke schijf heb je nodig?

Heb jij een avontuurlijke reis gepland? Dan wil je de gemaakte foto's al helemaal niet verliezen. Een schokbestendige LaCie Rugged is dan waarschijnlijk de beste optie voor jou. Welke schijf past het best bij jou?

Welke schijf heb je nodig? LaCie Rugged Mini LaCie Rugged RAID LaCie,Rugged Thunderbolt USB-C
Mijn schijf is ideaal,voor dagelijks gebruik X X X
Mijn schijf is supersnel X X
Mijn schijf is erg compact X
Mijn schijf is dubbel
verzekerd via RAID-opstelling
X
Mijn schijf is shockproof
X X X
Mijn schijf is bestand tegen regen X X X
Mijn schijf heeft een garantie van 2 jaar X
Mijn schijf heeft een garantie van 3 jaar
X X
Mijn schijf heeft een maximale capaciteit van 4 TB X X
Mijn schijf heeft een maximale capaciteit van 5 TB X

Klein formaat, groots in prestaties
De LaCie Rugged Mini is een compacte krachtpatser. De schijf past perfect in je rugzak of handtas en kan tot maar liefst 4 TB aan bestanden opslaan. De overdracht verloopt dankzij usb 3.1 erg snel. En een netsnoeradapter? Niet nodig. Deze schijf krijgt voldoende energie via de usb-poort. Een must als je onderweg al foto's wilt back-uppen.

Dubbel verzekerd
Als je écht zeker wilt zijn, heb je de [urlx=https://www.bol.com/nl/p/lacie-rugged-raid-externe-harde-schijf-4-tb/9200000063459423/[/urlx] nodig. RAID 0 voor bliksemsnelle gegevensoverdracht tot 240 MB/s of RAID 1 voor optimale bescherming? Jij kiest. De harde schijf heeft zowel Thunderbolt als usb 3.0. Dankzij de IP54-certificatie is de Rugged RAID perfect bestand tegen stof en water.

Bliksemsnel
Moet het écht snel gaan? De LaCie Rugged Thunderbolt USB-C met SSD haalt snelheden tot 510 MB/s. Nog een troef? De Thunderbolt-kabel is geïntegreerd. Dankzij deze harde schijf hoef je niet meer te kiezen tussen duurzaamheid, compatibiliteit en snelheid, maar krijg je het allemaal. Bovendien kan hij tegen een val vanaf twee meter hoog.