Meld je gratis aan
Portretfotografie op locatie met de SP 85mm F/1.8 Di VC USD © Lenstafette, Kos, foto 7

22 juni 2017, 13:52

In de foto's van Kos speelt licht een belangrijke rol. Kos: "Mijn fotografie verbeeldt de sfeer van landschappen evenals personen en hun omgeving in een spannend beeld." Voor de Lenstafette testte hij de SP 85mm F/1.8 Di VC USD. Zijn gebruikersreview lees je hier.

Licht en compact

De beeldstabilisatie is bij een 85mm F1.8-objectief een mooie innovatie. Hierdoor kun je met iets langere sluitertijden uit de hand fotograferen. Tamron beaamt dat je hiermee drie a vier stops kunt winnen.
Bij het uit de doos halen van het Tamron-objectief maakt deze een degelijke indruk: mooi afgewerkt en tegelijkertijd relatief licht en compact. Ondanks het lichte gewicht voelt het verre van plastic.


Aan de voorzijde van de lens zit een brede focusring waarmee je manueel kunt scherpstellen. Een knopje aan de zijkant schakelt tussen autofocus en manuele focus, en een tweede knopje schakelt de beeldstabilisatie in of uit. Het objectief is volgens Tamron bestand tegen indringend vocht. Een lichte regenbui kan geen kwaad, maar je moet er niet mee onder de douche gaan staan.
Kortom, alle onderdelen zien er solide uit, het gewicht en de omvang vallen reuze mee vergeleken met bijvoorbeeld de Nikon 24-70mm F2.8. Naast de beeldstabilisatie vind ik de omvang van het objectief een van de grootste pluspunten.

Portretfotografie

Door zijn brandpuntafstand is dit objectief uitermate geschikt voor portretfotografie. Ik heb dit objectief dan ook voornamelijk voor portretten op locatie gebruikt. Het vaste brandpunt 'dwingt' je om vooraf goed over je compositie en standpunt na te denken.
Meerdere avonden heb ik het objectief gebruikt om portret shoots te maken. Hierbij heb ik industriële locaties in Amsterdam bezocht. Ik heb voornamelijk met daglicht gewerkt tijdens het 'gouden uurtje'.
Vooraf was ik heel benieuwd hoe de geringe scherptediepte zou uitpakken met een industriële achtergrond.
Diafragma F1.8 geeft een mooi bokeh op dit brandpunt. Helaas valt de scherpte van dit objectief op F1.8 tot F4 voor mij wat tegen. Bij F4 - F5.6 zijn de portretten naar mijn mening voldoende scherp.Conclusie

Ik vind het objectief licht en degelijk gebouwd. Voor mij persoonlijk valt de scherpte van F1.8 - F4 iets tegen. Vooraf had ik verwacht dat deze lens van F1.8 - F2.8 scherpere resultaten zou geven en ook de AF had ik iets beter verwacht. Dit objectief is aan te bevelen voor wie bij portretfotografie niet de aller geringste scherptediepte zoekt én graag beeldstabilisatie wilt hebben. Als je als fotograaf een lens zoekt die tussen 1.8 en 4 goed presteert, dan zijn er betere alternatieven. Ik gebruik zelf de Nikon 70-200mm F2.8 maar die is wel twee keer zo duur als dit Tamron objectief. Als iemand graag beeldstabilisatie en een lichte lens zoekt, dan is deze lens zeker een optie.Waardering

Als ik het objectief in cijfers uit moet drukken, kom ik op de volgende waardering uit:

Beeldkwaliteit
3 uit 5: hij fotografeert niet zo scherp al verwacht.

Bediening
4.5 uit 5: ergonomisch en de instellingen zitten op logische plekken.

Snelheid
4 uit 5: het objectief stelt prima scherp qua snelheid. Meerdere foto's achter elkaar nemen gaat prima.

Behuizing
4.5 uit 5: voelt solide aan, geen plastic gevoel.

Prijs-kwaliteit
3.5 uit 5.


De gebruiksersreview van Kos is de negende uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn