Meld je gratis aan
Macro-objectieven van Nikon getest: Monique van den Kommer © Macro, nikon, monique

27 juni 2017, 11:12

Monique van den Kommer (39 jaar) fotografeert al 7 jaar. Monique: "Sinds ik van mijn man een spiegelreflexcamera heb gekregen (Nikon D5000) maakte ik eerst vooral kiekjes van de kinderen, maar ik merkte al snel dat ik mijn creatieve ei erin kwijt kon. Dus ben ik verschillende cursussen gaan volgen, van natuurfotografie tot creatieve kinderfotografie. Sinds een jaar fotografeer ik met de Nikon D750."

Na een voorstelrondje en introductie van de workshop in de vlinder- en vogeltuin Klein Costa Rica moesten we aan de bak: het testen van de objectieven.

Nikkor Macro 60 mm 2.8

Wat een heerlijk lensje is dit zeg! Vanaf de eerste foto valt dit objectief alles mee. Niet omdat ik mindere kwaliteit verwacht van Nikon, maar meer omdat ik met een fullframe camera fotografeer en daarom het idee had dat ik niet dichtbij genoeg zou kunnen komen bij al dat kleine spul. Maar voor macrofotografie met iets meer omgeving is dit een heerlijk objectief. De bokeh bij deze lens is heel mooi. Prachtige ronde bolletjes op de achtergrond.


Zelf ben ik meer van het op afstand fotograferen, zodat je de dieren nog minder stoort in hun omgeving. Maar eerlijk is eerlijk, deze lens zou een prima toevoeging zijn in je assortiment. Ik heb zelf de Nikkor 50 mm 1.8, ik denk dat ik die ook maar ga inzetten voor bepaalde macrofotografie doeleinden. Ik gebruik deze voornamelijk voor portretten en tijdens gezinsshoots, maar kan dus makkelijk naast de 100 mm macrolens in de tas!


De 60 mm 2.8 zou naar mijn idee overigens ook een prima portretlens zijn, je komt niet te dichtbij en hebt prachtige bokeh. Prijstechnisch is het best pittig, maar je hebt dan wel een echt mooie lens in huis. Zeker voor een cropcamera (waarbij je nog dichter op je object komt), zou ik deze wel aanraden. Prijskwaliteit verhouding is niks mis mee. Hij is super stil, mooie scherpe foto's, hele snelle scherpstelling, autofocus werkt top. Hij is degelijk gebouwd, bovendien is het een lichtgewicht objectief, wat mij ook zeer aanspreekt.


Ik zou aan deze lens niets willen veranderen, maar omdat de 50 mm 1.8 al in mijn bezit is, ben ik niet snel geneigd om deze aan te schaffen.


Overall cijfer: 8Nikkon Macro 85 mm 3.5

O wat heerlijk die afstand!! Ik merk echt gelijk dat dit veel meer mijn ding is, meer afstand van je object kunnen houden, maar wel een macro-foto kunnen schieten! Doordat dit een DX objectief is, wordt mijn brandpuntsafstand 127 mm. Ik ben gelijk in mijn element!


Helemaal als de victoria kroonduif even komt inspecteren of dat zwarte ding op pootjes met een draadje eraan (afstandsbediening) te eten is! Helaas komt hij/zij zelfs zo dichtbij dat er van scherpstellen geen sprake meer is en ook mijn handen zijn niet veilig voor dit prachtige dier. Gelukkig is de interesse snel wegge-ebt en kan ik verder met testen.

Ik schiet mijn macro-foto's namelijk het liefst vanaf een statief.
Dat komt voornamelijk wel door het gewicht van de lens. Hierdoor is de kans op wiebelen, en dus moeite met het scherpstellen, toch meer aanwezig dan bijvoorbeeld bij de 60 of 40 mm. En ik fotografeer vaak stil (of redelijk) staande objecten (druppels, bloemen, niet zo snelle insecten....) Dus dan kan dat ook makkelijk.


Gelukkig valt het bij de 85 mm reuze mee, merk ik.
Om het goed uit te proberen heb ik de 85 mm van het statief afgehaald en ben na de kroonduif teruggelopen naar het gedeelte met de vlinders. Daar waren de oranje passiebloem vlinders heerlijk van bloem naar bloem nectar aan het verzamelen. Door goed je ademhaling en positie te beheersen, lukt het prima om scherpe foto's de maken. De scherpstelsnelheid is prima, de foto's zijn mooi scherp, autofocus werkt goed en de lens zelf is Nikonwaardig.

Het is een prima objectief, deze zou ik zeker overwegen als ik op zoek was naar een macrolens. Misschien nog wel iets lichtgevoeliger (2.8 of 1.8), maar die zijn uiteraard weer duurder.


Overall cijfer: 9

Nikkor Macro 105 mm 2.8

Waarbij ik bij de 85mm vooraf mijn bedenkingen had over het al dan niet van het statief halen ivm het gewicht, viel dit mij bij de 105 mm direct op.
Ik voelde direct hoe zwaar deze voor mij is. En dat klopt ook wel, uit de specs blijkt dat dit type 2x zo zwaar is. Daardoor is het uit de handschieten van macro-foto's wel mogelijk, maar vind ik dit niet prettig om langere tijd te doen.


Bij dit objectief merk ik duidelijker dan bij de 85 mm dat precies scherpstellen op het oog van de vlinder (of waar je natuurlijk maar wilt), uit de hand lastiger is dan met bv de 60 of 40 mm. Gelukkig kon Emiel van de Nikon School daar een prima uitleg overgeven. Waar het op neerkomt is dat bij een 40 of 60 mm objectief de uiteindelijke grootte van je scherpstelgebied, breder is dan bij de 85 of 105 mm.
Als je een klein punt hebt wat je scherp wilt hebben en de autofocus detecteert het het ene moment wel en andere niet, dan blijft hij zoeken. De autofocus werkt dus wel en ook goed, maar het is iets lastiger te bepalen. Daarbij helpt een statief enorm, maar dit maakt het voor snel bewegende dieren/insecten wel weer lastiger om ze te volgen.
Natuurlijk is het objectief verder helemaal zoals je van Nikon kunt verwachten, degelijk, prima kwaliteit, foto's zijn prachtig scherp en het is heerlijk om verder van je object kunnen zijn.
De prijs is wat aan de hogere kant, maar daarentegen ook lichtgevoeliger dan de 85 mm.

Ik zou zeer twijfelen tussen de 85 mm en 105 mm en dan denk ik toch dat het gewicht de doorslag geeft om te kiezen voor de 85 mm, waardoor ik makkelijker uit de hand kan fotograferen.
Maar ook mijn brandpuntsafstand wordt nog langer dan bij de 105 mm (door de fullframe camera) en is deze goedkoper.


Overall cijfer: 7

Nikkor Macro 40 mm 2.8

Wat ik bij de Macro lens 60mm 2.8 wel had, had ik bij de 40 mm 2.8 ook moeten hebben.... Gelijk het wauw gevoel. Maar dat had ik niet direct.
Ik zal het even uitleggen. De 40 mm is een DX lens. Dit houdt in dat op een fullframe camera dit objectief een cropfactor van toepassing is van ongeveer 1,5. De 40 mm wordt dan een 60 mm! De 60 mm is een FX lens, dus 60 mm op een fullframe camera blijft 60 mm. Maar toch had ik niet direct hetzelfde prettige gevoel zoals ik die heb ervaren bij de 60 mm.


Ze hebben (voor mijn camera) het zelfde brandpuntsafstand, extra stille scherpstelmotor, zelfde type scherpstelmotor, zelfde diafragma, gewicht spreekt bij beide in hun voordeel (40 mm nog weer lichter dan de 60), de prijs van de 40 mm is zeker in zijn voordeel.
Maar toch... Er was iets...
Ik denk dat de 60 mm door de toevoeging van de asferische glaselementen iets meer voordeel behaalt dan de 40 mm. En ook denk ik dat de scherpstelling bij de 60 mm een fractie prettiger/sneller is dan de bij de 40 mm.


Maar al met al is ook de 40 mm is een prima lens! Dat ik niet direct om was, doet niets af aan het feit het echt wel een prima objectief is. Zeker met een cropcamera en als je net begint en niet zoveel geld wilt uitgeven aan bv de 60 mm, doen! Maar mocht je iets meer te besteden hebben/willen, toch nog net iets dichter op je object willen kruipen en iets meer het wauw gevoel willen ervaren, ga dan voor de 60 mm.
Naar mijn idee is de 40 mm ook een prima portretlens overigens.


Overall cijfer van: 7

Conclusie

Mijn voorkeur voor wat betreft een macro-objectief zou toch uit gaan naar de Nikkor Macro 85 mm 3.5. Dit omdat je dan niet zo dichtbij hoeft te gaan, zodat de dieren/insecten gewoon hun normale gang van zaken kunnen blijven doen. Maar je kunt hiermee wel dichtbij... En dan zie je, zonder de dieren te storen, de prachtige details die je zo met het blote oog niet helemaal waarneemt of interpreteert. Bovendien is het gewicht voor mij acceptabel, de prijs prima en het brandpuntsafstand welke uitkomt op 127 mm op mijn D750 heerlijk om mee te werken.


Na het testen van alle 4 de objectieven verzamelen we nog even in de 'kantine' van Klein costa Rica.
We kletsen nog wat na, ruimen onze spullen op en maken ons klaar voor de terugreis. Wat in mijn geval een uurtje of 2 duurt! Maar om deze dag mee te maken, te kunnen kletsen over je hobby, te leren van de vakmensen, de hele dag onder begeleiding te kunnen fotograferen, dat is het reizen meer dan waard geweest.


Ik heb een hele leuke dag gehad, geleerd dat bij macrofotografie een iso van 1000 best wel kan (had ik echt nooit gedacht!) en leuke mensen ontmoet.


Top, bedankt Zoom!