Meld je gratis aan
Nikon Learn & Explore - Op ontdekkingsreis met vier NIKKOR Micro-objectieven © Marielle, Nikon, 105mm

29 juni 2017, 09:25

Vier Zoomers gingen kortgeleden op ontdekkingsreis in de tropische tuinen van Klein Costa Rica. Gewapend met vier verschillende NIKKOR Micro-objectieven namen Bastian, Monique, Lisette en Mariëlle uitgebreid de exotische flora en fauna onder de loep. Begeleiders deze dag: natuurfotograaf Toine Westen en Emile de Jong van Nikon School.

In het Paviljoen van Klein Costa Rica in het Brabantse Someren liggen de verschillende objectieven klaar voor Bastian, Monique, Lisette en Mariëlle. Emile de Jong: "Ze leveren stuk voor stuk heel verschillende macrofoto's op, met name door de verschillende brandpuntafstanden, van 40mm helemaal tot 105mm." Toine Westen: "Bij een macro-objectief is de brandpuntafstand heel bepalend voor de achtergrondonscherpte. Met een 105mm krijg je dezelfde vergroting van het onderwerp (1:1), maar is het makkelijker om deze te isoleren van de achtergrond, aangezien je daar maar een klein stukje van ziet op dit brandpunt. De 40mm levert een breder perspectief op, waardoor je ook nog de context van het onderwerp, zoals een tak of blad, kunt meenemen in de achtergrond."


De objectieven worden onderling verdeeld en de fotosafari begint in de eerste tuin. "Wat is het hier klein," zegt Lisette, terwijl ze een vlinder op het spoor is. "Dat is eigenlijk best wel prettig, want er vliegt ontzettend veel rond." Naast de kleine tuin ligt nog een veel grotere tuin, met een gigantische vijver in het midden en verschillende looppaden. Daar zijn ook reptielen en grotere vogels om te fotograferen, waar Monique erg enthousiast over is: "Het leuke aan de 40mm en 60mm is, dat je ze niet alleen voor macrofotografie zou kunnen gebruiken, maar ook voor gewone portretten. Dat kunnen we hier mooi proberen bij de wat grotere dieren."

Tijdens de lunch worden de objectieven gewisseld, waarna een nieuwe sessie 'in het veld' volgt. Na afloop praten de Zoomers nog even na: "Ik heb veel geleerd en heb ook zeker een favoriet!" vertelt Bastian. Ook de rest lijkt inmiddels een voorkeursobjectief te hebben gevonden. Of alle foto's even geslaagd zijn, is de vraag: "Het is altijd moeilijk om op het schermpje te bepalen of alles gelukt is, dus we moeten ze maar snel groot bekijken", zegt Mariëlle. Met die uitspraak sluiten we de testdag af en verdwijnen de fotografen richting huis om hun selectie en eindoordeel samen te stellen.

AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

Bastian: "Een prima allround objectief, met de mogelijkheid om soms heel dichtbij je onderwerp te komen. Aan te raden voor fotografen die willen werken met een veelzijdige standaard primelens."
Lisette: "De scherpte van de foto's is mooi en het objectief heeft een goede autofocus. Omdat ik echter graag dromerige sferen wil neerzetten, zou ik toch liever kiezen voor een objectief met een langere brandpuntafstand."
Mariëlle: "Het objectief is lekker licht, goed hanteerbaar en biedt een snelle autofocus."
Monique: "Als je net begint met macrofotografie is dit een zeer goede optie, zeker op een cropcamera!"
AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Bastian: "De scherpte van dit objectief is fenomenaal. Zowel bij een open als gesloten diafragma kan ik het onderwerp haarscherp op de foto krijgen."
Lisette: "Wat prettig is aan dit objectief, is dat deze naast macrofotografie ook geschikt zou zijn als algemeen of portret-objectief."
Mariëlle: "Voor mij was dit objectief iets te 'gewoontjes' voor macrofotografie. Ik heb er wel vogels mee gefotografeerd, wat erg snel en makkelijk ging."
Monique: "Hij is super stil, maakt mooie, scherpe foto's en biedt een snelle autofocus."
AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR

Bastian: "Dit objectief biedt het comfort van de 40mm en benadert de werkafstand van de 105mm. Wat mij betreft een goede alleskunner!"
Lisette: "Je kunt erg dicht op je onderwerp komen door de 14cm en de negen afgeronde diafragmalamellen geven een mooie 'bokeh'."
Mariëlle: "Het was even zoeken naar de juiste scherpstelafstand, maar op de computer gaf de 85mm echter bijzonder mooie, scherpe foto's."
Monique: "Het is een prima objectief: deze zou ik zeker overwegen als ik op zoek was naar een macrolens!"
AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED

Bastian: "Een uitstekend objectief, dat door zijn formaat en brandpuntsafstand echt voor macrofotografie bedoeld is. Iedereen die serieus aan de slag wil als macrofotograaf kan dit objectief aanschaffen."
Lisette: "De scherpte en prachtige 'bokeh', samen met het snelle scherpstellen, maken dit een objectief dat ik graag in mijn collectie zou willen hebben!"
Mariëlle: "Wat een snelheid en wat een mooie dingen kun je hiermee creëren! Aan de zwaarte moet je wel wennen, maar dat is naar een poosje gewoon."
Monique: "Een zeer Nikonwaardig objectief, maar ik zou eerder voor de 85mm gaan vanwege het gewicht."


Benieuwd naar de volledige reviews en testfoto's? Kijk op www.zoom.nl/nikon-reviews


Met dank aan: Tropische vlindertuin Klein Costa Rica te Someren.