Meld je gratis aan
Jantine fotografeert met de GH5 © Jantine van Kleef - P1022485

27 juli 2017, 13:00

Jantine Gronouwe heeft van haar passie fotografie, haar beroep gemaakt. Uit de quiz van Panasonic kwam naar voren dat de LUMIX GH5 de geschikte camera is voor haar. Aan Jantine de eer om deze topcamera twee weken te testen. Lees hier haar bevinden!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Twee weken lang een camera testen... wie wil dat nu niet? Tot mijn verbazing werd ik uitgekozen om de nieuwe Panasonic LUMIX GH5 systeemcamera te testen met drie verschillende lenzen, en wel de 12-60mm F2.8, de 35-100mm F2.8-4.0 en de 8-18mm F2.8-4.0. Mijn eerste indruk van de LUMIX GH5 na levering was vooral dat het een lichte camera is vergeleken met mijn eigen Nikon. Minder robuust en de lenzen zijn een stuk kleiner dan bij een DSLR.

Minder robuust, vrij iele lenzen die een beetje plastic-achtig ogen en voor mijn gevoel daardoor minder professioneel oogt. Gezien de prijsklasse waar deze camera zich in bevindt, zou de kwaliteit toch goed moeten zijn om mee te kunnen met de andere gerenommeerde merken als Nikon en Canon.

Dus snel aan de slag! De camera is geschikt voor alle weersomstandigheden en is spatwater- en stofbestendig, zelfs bestand tegen vrieskou tot -10 graden. De LUMIX GH5 beschikt over zes zelf in te stellen knoppen, een kleine joystick (ideaal om nog even handmatig scherp te stellen of door de diverse menu's te gaan). Bovenop zijn iso en witbalans eenvoudig in te stellen en middels het menuwieltje aan de voorzijde diafragma. Het kantelbare 3.2 inch scherm is bijzonder helder en scherp. Prettige bijkomstigheid is dat het een touchscreen is, je kan hier je scherpstelpunt selecteren en simpel verplaatsen, je instellingen snel aanpassen, door de menu's of je foto's heen scrollen en swipen. De LUMIX GH5 beschikt over 2 SD-kaart sloten, beiden met een hoge schrijfsnelheid.


De camera heeft de beschikking over een nieuwe sensor, zonder low-pas filter, met 20.3 megapixel. Er zit tevens een nieuwe processor in die wel 12 beelden per seconde kan maken en in de buffer kan je wel 60 raw bestanden kwijt. Wat mij tevens opvalt is dat de camera erg geruisloos is wat voor mij fijn werkt bij bijvoorbeeld newbornshoots. De LUMIX GH5 heeft tevens een ingebouwde beeldstabilisatie, deze werkt op vijf verschillende assen door de sensor mee te bewegen en trillingen te corrigeren.


Eén van de speerpunten van de LUMIX GH5 is de 6K photo-functie. Het is met deze camera mogelijk een reeks 6K beelden afzonderlijk op te slaan met een resolutie van 18 megapixel (30 fps). Zo is de kans dat je een bepaald moment niet optimaal kunt vastleggen eigenlijk uitgesloten. Nog een geweldig punt aan de camera is de post-focus functie. Nooit meer een mislukte foto of gemist scherpstelpunt, want dit is achteraf eenvoudig te corrigeren door via het touchscreen je scherpstelpunt te verplaatsen of meerdere scherpstelpunten te kiezen. Deze foto kan je dan opslaan et voilà....en dat enkel door de modusknop op post-focus in te stellen. Hierdoor kan je ook aan Focus Stacking doen. Doordat je zowel achteraf op de voorgrond als achtergrond kan scherpstellen, kan je eenvoudig foto's stapelen en daardoor een foto creëren met optimale scherpte.

Aan de slag met de GH5

Ik had mij voorgenomen de camera vooral te testen op mijn eigen werkgebied. Daar ik geen videograaf ben, heb ik wel de videofunctie getest. De paar korte video's welke ik gemaakt heb, zagen er bijzonder scherp uit en het geluid was goed. Deze heb ik wel via de automatische instellingen gemaakt.


De eerste fotografie-opdracht die ik kon doen, was een zakelijke opdracht om foto's te maken voor een website. Hiervoor heb ik de 35-100mm en de 8-18mm meegenomen. Beide zijn goed lichtsterk, de 8-18mm zou de ideale lens zijn voor bijvoorbeeld makelaars, een woonkamer over de volledige breedte zet je er moeiteloos op. De 35-100mm F2.8 vervaagt de achtergrond langzaam, dat zie je ook terug. Waar je normaal met een F2.8 veel scherptediepte ziet in de foto, is dat bij deze lens veel minder. Wel weer handig om je onderwerp juist veel ruimer scherp te krijgen met zo'n laag F getal. Al met al tevreden over het resultaat hiervan.


De vakantie is begonnen, tijd om toerist te spelen in eigen land. Een bezoek aan Kinderdijk (met de 8-18mm en 35-100mm) en aan Safaripark de Beekse Bergen (alleen met de 35-100mm) gaven me mooi de gelegenheid de camera goed te testen op ander vlak dan mijn eigen werk. De post-focus werkt echt ideaal, zeker met bijvoorbeeld (wilde) dieren, de foto zal altijd het juiste scherpstelpunt hebben. Ook binnen maakt de camera zeer goede opnames. Met een lage ISO van 200 kon ik moeiteloos de olifanten in hun stal fotograferen. De roofvogelshow was ook een prima test voor de camera. Als laatste heb ik nog een aantal portretten gemaakt met de 12-60mm F2.8.
Hyena neemt drinkpauze. Onbewerkt uit de camera om een goed beeld te geven van wat de camera kan


Kinderdijk volledig onbewerkt uit de camera


Dit is een post-focus foto waar achteraf is scherp gesteld op alle zebra's

8-18 MM F2,8-4
Kinderdijk met de 8-18mm om een mooi breed beeld te krijgen van de molens. Geschoten op 18mm, 1/4000 F4, ISO 400


Foto voor zakelijke website van styliste met de 8-18mm F2.8 lens. 1/60, F3.2, ISO 400. Mooi breed beeld van haar kleine werkruimte waardoor het toch ruimtelijk oogt.

12-60 MM F2,8-4Beide portretten genomen met de 12-60mm lens op 60mm, 1/200, F4, ISO 200

35-100 MM F2,8


Foto voor zakelijke website van styliste met de 35-100mm lens. 1/125, F2.8, ISO 800. Genomen in haar woonkamer. Hier valt op dat de 35-100mm lens de achtergrond langzaam vervaagt en de persoon in kwestie ondanks de F2.8 volledig scherp is ondanks scherpstelpunt op gezicht.


Foto in restaurant bij Kinderdijk met een verzameling oude radio's, 35-100mm. 1/640, F2.8. Ondanks een donkere ruimte en ISO 3200 geeft de foto absoluut geen ruis weer.
Olifanten in de stal met de 35-100mm. Genomen op 75mm, 1/160, F2.8, ISO 200. De lichtsterke lens kan het prima aan en wat opvalt is dat beide olifanten ondanks F2.8 beide goed scherp zijn.


Giraffenliefde... met de 35-100mm op 100mm 1/1600, F2.8, ISO 200. Op volledige zoom en F2.8 wederom beide scherp.


Tijdens de roofvogelshow, wederom een onbewerkte foto. Op 100mm, 1/6400, F2.8 en ISO 200. De camera haalt een enorm hoge sluitertijd met toch een lage ISO.

Conclusie

Voor mij persoonlijk was deze camera erg wennen als je normaal altijd met een ander merk werkt. Wat mij opviel was dat het touchscreen echt bijzonder scherp was en foto's goed belicht leken, maar dat bij het inladen van de foto's op de computer er toch nog wel wat correctie in de belichting nodig was. Naar mijn mening (en die van anderen zoals je in meerdere reviews kan lezen) is het een prima allround camera maar meer met de focus op de videografie.


Over Jantine Gronouwe
Mijn naam is Jantine Gronouwe. De passie voor fotografie was er al heel lang, maar na een aantal jaren in het buitenland woonachtig te zijn geweest en daar diverse workshops fotografie te hebben gevolgd, sloeg het virus compleet toe. Na terugkomst in Nederland ben ik een opleiding gaan volgen. Inmiddels de sprong in het diepe gewaagd en voor mijzelf begonnen als fotografe waarbij ik voornamelijk familie en kinderen fotografeer, hoofdzakelijk newborn, cakesmash, zwangerschap en gezinsshoots.

Bekijk hier het portfolio van Jantine