Upload jouw foto's
Sigmadag Photo Adventure: Peter de Jong © Sigmadag, Peter, foto 5

7 augustus 2017, 00:00

De grootste voldoening haalt Peter de Jong uit het vastleggen van 'het moment'. "Dat kan een sportwedstrijd zijn, een bruiloft, een optreden van een artiest of een willekeurige passant met een markante kop. Ik streef ernaar om zo min mogelijk te regisseren en mensen te laten poseren."

De dag
Ik vond het een geweldige eer om met Zoom en Sigma mee te mogen op deze 'Bloggersdag' op het Landschaftspark Duisburg. Ik had mijn D7100 en mijn recent aangeschafte D750 in de tas gedaan, maar vond het wel vreemd om helemaal zonder lenzen op stap te gaan dus heb ik mijn Tamron 15-30 F2.8 ook ingepakt. Ik heb de 'heilige drie-eenheid' van Tamron als standaard uitrusting.
Ik was niet eerder op de Landschaftspark geweest en ik was onder de indruk van deze plek. Het is heel bijzonder om te zien dat een industriële omgeving zo goed kan dienen als recreatieplek. Het is weliswaar geen echte Urbex locatie, maar je kunt er wel leuke plekken ontdekken. Ik ga zeker een keer 's avonds terug. Alles schijnt dan heel fraai uitgelicht te zijn.
Na aankomst konden we uit de Canon of uit de Nikon 'snoeptas' een objectief kiezen. Ik koos voor de 18-35 mm F 1.8 ART voor op de D7100 en op de D750 heb ik een 50-100 mm F 1.8 ART geschroefd.


18-35 mm F 1.8 ART
Ik had mijn zinnen gezet op de 20 MM 1.4 ART lens, maar iemand anders was mij voor. Deze 18-35 mm lens is een APS-C objectief voor crop camera's. Wat direct opvalt is de kwaliteit die dit objectief uitstraalt. De gebruikte materialen voelen heel goed aan en de ring waarmee gezoomd wordt heeft precies de juiste weerstand en demping.
Ik heb een aantal HDR foto's met het object geschoten. Wat opviel is dat de autofocus wat traag is, maar voor mij niet een groot probleem. Thuis op de PC kon ik pas echt goed de scherpte van de beelden beoordelen. Ik ben echt onder de indruk van deze lens! Een genot om mee te fotograferen. Het is dat ik over ben op full frame, anders zou deze lens op mijn verlanglijst komen te staan!18-300 mm F3.5 - 6.3 DC OS HSM
De lens was voor mij niet een eerste keuze als er een tas met ART objectieven op tafel ligt. Toch heeft deze lens mij heel erg verrast. Ik denk dat iedere fotograaf het dilemma heeft, iedere keer wanneer je om wat voor reden dan ook 'ergens' heen gaat: Welk toestel neem ik mee? Welke lens zet ik er dan op? Neem ik mijn compact camera mee?
Ik heb een Sony RX 100 MK3 die ik altijd meeneem als ik de deur uit ga. Je weet immers maar nooit. Soms mis ik een extra stuk zoombereik. Voor die gevallen speel ik al een tijdje met de gedachte om een compacte ultra zoomlens aan te schaffen. Deze 18-300 mm F3.5 - 6.3 DC OS HSM zou zomaar die lens kunnen worden.
De lens doet niet zo premium aan als de ART lenzen van Sigma. Het is ook niet eerlijk om deze lens hier mee te vergelijken. De lens voelt goed aan op de D7100. Het zoombereik is enorm en dat maakt deze lens heel fijn om in de vakantie standaard op de body te hebben. Tijdens de wandeling over het park zag ik een man met een adelaar één van de torens beklimmen. Ik ben verbaasd over het resultaat. Volledig ingezoomd en een strakke plaat! Ergens anders zag ik op grote afstand een aantal mensen een toren beklimmen, ook deze foto heeft mij verbaasd.
Dit objectief staat nu hoog op mijn verlanglijst!
20 mm F 1.4 ART
Ik heb veel goede dingen gehoord en gelezen over deze lens en mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Het is ook echt een geweldige lens. Hij heeft echt een premium uitstraling. De lens focust lekker snel. Het brandpuntafstand van 20mm maakt de lens een groothoeklens. Als ik een groothoek gebruik, ben ik altijd wel op zoek naar de meest extreme hoeken. Dan kom je met 20mm wellicht soms iets tekort. Ik zie op de site van Sigma dat er een 14mm F1.8 DG HSM ART lens aan zit te komen. Ik kan niet wachten om daar een keer mee te testen!
Over Peter
Mijn eerste digitale camera kocht ik in 2001. Het was een compacte Canon IXUS met 2.1 megapixels. Pas in 2011 kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, een D3100 van Nikon. Ik wilde dat mijn foto's geen lucky shots meer waren, maar dat ik de foto's ging maken zoals ze in mijn hoofd zaten. Na een aantal inspirerende cursussen ging ik meer snappen van de techniek en ontdekte ik dat er nog heel veel te leren is! Ik leer nog iedere dag en ik ontdek steeds meer dingen waar ik meer van wil weten en waar ik beter in wil worden.

Urbex
Twee jaar geleden deed ik mijn eerste workshop Urbex fotografie. Sinds die eerste keer ben ik gepakt door deze vorm van fotografie. Ik reis regelmatig met een aantal mafkezen door Europa op zoek naar vervallen gebouwen en klauter (soms illegaal) door kelderraampjes op zoek naar het verval dat bij gebouwen hoort waar de tijd lang stil heeft gestaan. Het zijn de plekken waar de natuur de strijd begint te winnen van wat ooit door de mens gebouwd is. Deze gebouwen hebben een verhaal en ik prober dat verhaal in plaatjes vast te leggen.


Concerten
In december 2016 ben ik begonnen als concertfotograaf bij Mezz in Breda. Dat kwam een beetje op mijn pad. Ik had eigenlijk niet zo heel veel met concertfotografie en ik heb de eerste keer dat ik een concert fotografeerde vooral veel publiek op de foto gezet. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op! In plaats van de zoveelste foto van een zingend hoofd prober ik de sfeer van de avnd vast te leggen. Ik zoek graag alternatieve standpunten en schroom niet om het podium op te klimmen om de band en de interactie met het publiek vast te leggen.