Meld je gratis aan
De nieuwe Tamron SP 70-200mm G2 getest door een portretfotografe © Lenstafette, Ymke, foto 3

10 augustus 2017, 11:33

Ymke volgt momenteel een fotografie opleiding aan de fotovakschool en wil daarna verder gaan in de portret-, beauty- en modefotografie. Ze legt graag mensen vast die iets speciaals hebben. Voor het testen van de SP 70-200mm G2 heeft ze twee portretshoots gepland.

Meteen toen de lens gearriveerd was, haalde ik hem uit zijn verpakking.
Ik schrok een klein beetje van het gewicht. Ik heb zelf geen telelens dus ik had ook geen vergelijkingsmateriaal qua gewicht. Gelukkig ligt hij lekker in de hand en voelt hij degelijk aan. Ook het matte zwart vind ik er erg mooi uit zien.


Voor de shoot heb ik een team van een model en een visagiste bij elkaar gehaald en ben ik gaan shooten aan de rand van het bos in Heiloo. Na dat we bij mij thuis de make-up hadden gedaan, reden we samen met mijn vriend, die die dag mijn assistent was, naar het bos.
Meteen bij de eerste foto's viel het me op dat het contrast vrij hoog was in het beeld. Haar gezicht 'knalde' echt uit de foto. Om het contrast iets minder te maken heb ik een diffuser scherm gebruikt.

Mooie scherpte diepte. Het hoge contrast is hier verminderd door een diffuus scherm.


De lens heeft 3 VC standen. Stand 1 stabiliseert de foto en het zoekerbeeld, stand 2 is voor het meetrekken en stand 3 stabiliseert alleen de foto, niet het zoekerbeeld. Voor een portretshoot leek het mij het handigst om hem op beide te zetten.
Het was in het begin wel eventjes wennen om met een 70-200 lens te werken, normaal werk ik meestal met een 24-70 lens. Ik moest verder van het model af staan, maar het close-up effect van de telelens vind ik erg mooi.

Ook met het licht schuin van de achterkant werkt de lens goed. Er is geen flare te zien.


In het begin had ik de lens op f2.8 gezet. Niet handig, want op een groot aantal foto's zijn de ogen niet allebei scherp. Helaas zag ik dit pas achteraf op de computer. Dit komt natuurlijk niet door de lens maar door mijn eigen onoplettendheid.
Later heb ik hem op f4.0 en f5.6 gebruikt zodat het gezicht in ieder geval scherp is.

Hier haal je de voordelen uit de telelens. Je kan extreem close-up komen en je hoeft niet eens zo heel dichtbij te staan. De scherpte in de ogen is mooi.


Waar ik erg naar uit keek bij de telelens was de scherptediepte. Ik heb juist voor het bos gekozen omdat je hier vaak bokeh effectjes krijgt als het licht tussen de bomen door schijnt. De onscherpte van de lens viel me niet tegen. De foto's hebben een mooie onscherpte in de achtergrond en ook bij de foto met het varenblad zie je dat eigenlijk alleen het oog echt scherp is.
De lens had soms iets meer moeite om te focussen dan de lens die ik gewend ben. Het ging soms wat langzamer. Gelukkig niet heel storend tijdens deze shoot maar ik snap dat als je bijvoorbeeld wilde dieren wilt fotograferen dat het iets minder handig is.


Hier zie je al de onscherpte van het blad in vergelijking tot het oog.


De volgende dag ben ik ook nog met een vriendin op pad gegaan om de lens te gebruiken tijdens een iets feller zonlicht. Ook tijdens deze shoot was ik tevreden over de kwaliteit van de lens. Ik kreeg bij sommige foto's wel wat flare, ondanks dat de lens belooft dit nauwelijks te hebben door zijn anti-reflecterende coating. Maar dit komt waarschijnlijk omdat ik de zonnekap niet heb gebruikt.
De beeldkwaliteit van de foto's zijn naar mijn smaak erg mooi. Ik vind de scherpte super, en de kleuren komen goed tot hun recht. Het werken met een telelens tijdens een portret shoot beviel mij ook erg. Mijn 24-70 lens staat bijna altijd op 70 dus een lens als dit zou misschien wel beter bij mijn fotografie passen. Helaas is hij voor mij een klein beetje te zwaar. Ik ben dan ook een kleine dame dus misschien niet helemaal een goede match.
Conclusie

+ Goede beeldkwaliteit
+ Zoom werkt fijn tijdens portretten
+ Geen extra statiefring nodig
+ Ziet er mooi/degelijk uit
+ Lichtsterk
+ Geen chromatische aberratie


- Vrij zwaar
- Focust langzaam. Wellicht ging er iets mis bij mijn manier van werken, aangezien dit 's werelds snelst scherpstellende 70-200mm F/2.8 zou moeten zijn.

Over de fotograaf

Ymke volgt momenteel een fotografie opleiding aan de fotovakschool en wil daarna verder gaan in de portret-, beauty- en modefotografie. Ze legt graag mensen vast die iets speciaals hebben. In haar portretfoto's vindt ze het erg belangrijk om een bepaalde blik vast te leggen waarin je de persoonlijkheid van het model kunt aflezen. Ze houdt van kwetsbaarheid en eerlijkheid in een foto.
In haar vrije tijd fotografeert Ymke ook graag dieren en landschap. De liefde voor fotografie is met de paplepel ingegoten. Haar opa en oma hadden vroeger een Doka op zolder en haar moeder houdt zich graag bezig met macrofotografie.


De gebruiksersreview van Ymke is de dertiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn