Upload jouw foto's
De SP 85mm F/1.8 Di VC US getest: "Ik ben direct onder de indruk van de scherpte" © Lenstafette, Henri, foto 4

3 oktober 2017, 15:43

Henri van Avezaath heeft een voorkeur voor avondfotografie, met name het blauwe uurtje. "Heerlijk om langzaam de lichtjes aan te zien gaan en de lucht steeds donkerder te zien kleuren." Henri gaat op pad met de SP 85mm F/1.8 Di VC USD.

"Daar is hij dan, een groot pakket met daarin de gloednieuwe 85mm lens met lenskap van Tamron. Een lens die uitermate geschikt is voor portretfotografie, iets waar ik weinig ervaring mee heb. Voor iemand die graag met een 10-20mm werkt, wordt dit een uitdaging. Niet meer veel in beeld of dicht op mijn onderwerp, maar afstand houden. Door de cropfactor is de lens effectief een 125mm. De lens ziet er degelijk uit, is mooi strak afgewerkt en laat zich gemakkelijk plaatsen op de body van mij Sony a77ii. Hij zal hier de komende twee weken niet meer van af komen.


De camera met lens ligt lekker in hand en het gewicht valt mee. Links zit de enige kleine schakelaar om te switchen tussen AF en MF en de lens heeft een brede band om in de MF-stand handmatig scherp te stellen. Ook de zonnekap laat zich gemakkelijk plaatsen en met een klik zit hij stevig vast. Andersom werkt dit niet zo stevig en komt de lenskap naar mijn mening soms iets te gemakkelijk los. Opletten dus.


Voor de eerste foto's in het veld rijd ik dezelfde avond nog naar de Delftse Hout bij mij om de hoek. Ik ben direct onder de indruk van de scherpte en ook het geluid van de AF valt op. Je hoort hem bijna niet. Voor iemand die graag in het blauwe uurtje fotografeert en met lange sluitertijden werkt, is een lichtgevoelige lens niet ideaal. Je kunt het diafragma wel knijpen maar bij F16 zit hij aan zijn max en juist in de lagere diafragma's is hij op zijn scherpst.


Stieltjesweg, Delft.


Aan de andere kant kun je natuurlijk wel weer langer uit de hand schieten. In combinatie met de beeldstabilisatie die bij Sony in de body zit en een hoge ISO kun je zelfs onder in het donkere ruim van het VOC schip de Amsterdam nog foto's maken met het beschikbare licht.
De camera gaat de volgende dagen steeds mee naar mijn werk en in mijn pauzes maak ik tijdens het wandelen wat foto's van de gebouwen op de Kop van Zuid. De grootte en het gewicht van de lens leent zich ook goed voor het maken van straatfoto's. Hij is redelijk compact en niet te zwaar om een wandeling mee te maken. Door de beeldhoek hoef je ook niet boven op het onderwerp te gaan zitten en kun je discreet foto's maken van 'de moderne mens in het wild'. Maar voor de architectuur of bijvoorbeeld de afvaart van een cruiseschip was het wachten en zoeken naar het juiste frame.


Maastoren.


Afvaart MS Rotterdam.


Het evenement 'Historisch Den Haag' was een mooie gelegenheid om te kijken of ik wat portretten kon maken van de mensen in hun kostuums. Met passen en meten is dat gelukt, omdat het een prime is moet je je afstand aanpassen om tot een goede compositie te komen. Dit is niet gemakkelijk als er ook nog veel andere mensen rondlopen. Iets later, op het Binnenhof, valt het ook niet mee om de figuranten te paard er scherp op te krijgen. De beweging van het onderwerp, de geringe scherptediepte bij de lage F getallen en de cropfactor maken dat dit niet een ideale lens hiervoor is; hij (of ik) zit er te vaak net naast. Maar wanneer de personen weer stil staan, is het helemaal super.


Historisch Den Haag.


Fotomuseum.


Tot slot heb ik nog een fotoshoot gedaan met een collega. In de pauze zijn we naar de Fenix Food Factory gegaan om binnen en buiten een paar foto's te maken. Binnen had de lens af en toe moeite met scherpstellen, maar met een veeg van je vinger kun je handmatig scherpstellen. Het grote diafragma en de hoge ISO laten je ook bij weinig licht nog mooie foto's maken en buiten doet hij wat je er van mag verwachten.
Pluspunten
• Lens ligt goed in de hand en is door brede ring en goed geplaatste MF/AF knop goed te bedienen
• Scherpe beelden, ik verbaasde me soms als ik inzoomde op details
• Mooie Bokeh
• Zeer stille autofocus


Minpunten
• Bij weinig licht heeft hij soms moeite met (juist) scherp stellen
• Door vaste brandpunt in combinatie met cropfactor voor mij niet zo geschikt
• Zonnekap zit in opbergstand niet heel erg vast


Overall ben ik erg enthousiast over de lens en als echte 85mm heeft hij nog meer te bieden. Met lichte tegenzin haal ik hem dan ook van mijn body om door te geven aan de volgende tester."

Over de fotograaf

In 1997 kocht Henri zijn eerste spiegelreflex (een Minolta) met daarbij twee lenzen. Door omstandigheden zakte de interesse wat, maar in 2014 heeft de draad weer opgepakt. De Konica Minolta werd vervangen door een Sonya58 en is inmiddels een a77ii geworden. Ook de kitlenzen werden vervangen door Minolta's via Marktplaats. Henri: "Ik had ondertussen ook het RAW formaat ontdekt en de digitale donkere kamer van Lightroom. Daarnaast zijn er ook nog een hoop andere accessoires bijgekomen. En wordt het langzaam tijd om ook maar wat cursussen en masterklassen te gaan volgen om nog meer uit mijn materiaal te halen. De eerste wordt de Zoom bootcamp in Ulft.


Ik fotografeer in principe alles, maar ik heb wel een voorkeur voor avondfotografie, met name het blauwe uurtje. Heerlijk om dat tijdstip rond te struinen, langzaam de lichtjes aan te zien gaan en de lucht steeds donkerder te zien kleuren. Wat ik ook leuk vind is om aan Instameets mee te doen; je komt op bijzondere plaatsen en leert nieuwe mensen kennen waar je weer veel van kunt leren. Naast mijn camera gebruik ik ook mijn telefoon (Huawei P9) regelmatig om bijzondere dingen vast te leggen die ik zie op straat. Veel van mijn foto's deel ik weer via Instagram, want uiteindelijk is dat toch waarom ik foto's maak: anderen mee laten kijken door mijn camera."De gebruiksersreview van Henri is de zestiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn