Meld je gratis aan
Wat zit er in de tas van Jelle Schuurmans © Nikon, in my bag, Jelle 1

25 oktober 2017, 11:55

In de rubriek 'Wat zit er in de tas van ...' laten Zoomers zien wat zij in hun cameratas hebben zitten. Vandaag de tas van Jelle Schuurmans.

De tas

In mijn tas, een Case Logic BEBP-115 Black, zitten twee camera's: een Nikon D750 en een Nikon D90. En diverse lenzen: Nikon 50mm f/1.8D, Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G, Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G en een Tokina AT-X PRO 11-16mm F2.8.


En verder:
- Statief: Manfrotto 055XPROB tripod + Manfrotto 496RC2 Compact Ballhead
- Remote: Hahnel Giga T Pro II 2.4GHz Wireless Timer Remote
- Lens Reverse Ring: JJC 52mm Reversing Ring


Hoe ik te werk ga

Ik ben light-painter en nachtfotograaf. Meestal heb ik al een idee in m'n hoofd van wat ik wil gaan maken en begin dan op locatie met testshots van de losse lichtelementen.
Als ik weet hoe ik ieder afzonderlijk element het beste kan belichten voor een optimaal effect, werk ik deze achter elkaar uit in een lange sluitertijd opname. Je kunt het vergelijken met een soort choreografie oefening: bewegen met licht in het donker. Ik oefen de losse onderdelen en voer daarna de hele oefening uit, net zolang totdat het gewenste resultaat is bereikt.
Deze light painting foto is gemaakt met een Nikon, D750, ISO100, 88sec, f/11, 16mm (Tokina 11-16mm lens op 16mm, werkt prima op FF body). Alles is gedaan met echt licht tijdens 1 lange sluitertijd opname, zonder photoshop effecten of layers.


Korte uitleg van hoe ik het shot gemaakt heb:
- De persoon staat stil op het spoor.
- De persoon heeft een accuboormachine vast waarop een lange LED-strip is bevestigd. Aan het uiteinde van die LED-strip is een kleine vuurwerk fontein bevestigd (CAT. 1 vuurwerk mag het hele jaar door). De boormachine laat dit geheel draaien.
- Hierna wordt de persoon (die nog steeds stil staat) van de achterkant belicht met een zaklamp.
- Daarna wordt met een zaklamp, voorzien van rode en blauwe gels, het spoor, de zijkanten en de bovenkant belicht.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Rolo72 op 26 oktober 2017 om 22:11

Allereerst; prachtige foto. Zoals ik er velen van je heb mogen zien. Maar ik waardeer je openheid over het ontstaan van dit exemplaar. Dit soort "achtergrond-informatie" is waardevol voor geïnspireerde fotografen die nu wel snappen wat ISO/sluitertijd/diafragma doet, maar verder willen!

Dìt soort artikelen zie ik graag op Zoom i.p.v. steeds dezelfde uitleg over basis-instellingen.

Nogmaals bedankt voor je inspirerende uitleg over lightpainting, Jelle!