Meld je gratis aan
Nikon portretworkshop: Natanya Hartgers © Nikon, Natanya, profielfoto

2 november 2017, 00:00

Natanya Hartgers is hobbyfotografe. De passie voor (portret)fotografie is door het gebruik van photoshop ontstaan, edits voor make-up bij portretfotografie vindt ze fijn om te doen. Ze kan helemaal enthousiast worden wanneer er een leuk thema wordt uitgewerkt. Of ze wil deelnemen aan de workshop portretfotografie met Gemmy Woud-Binnendijk, hoeven we haar dus geen twee keer te vragen.

Deze lenzen heb ik tijdens de workshop getest:


- Portretlens: AF-S NiKKOR 85 mm 1: 1:4 G
- Telelens: Nikkor AF-S Nikkor 300mm 1:4E PF ED


In de ochtend
Vroeg in de ochtend ga ik op weg naar de portretworkshop, ik ben best een beetje zenuwachtig: wie ga ik treffen en wat gaan we precies doen?


Na aankomst wordt de feestvreugde vergroot. Emile de Jong is er met een grote "goodie-koffer" vanuit Nikon. Voor mij wel handig, omdat ik nu nog met een cropcamera werk.
Hij stelt zich voor en vertelt wat over een aantal objectieven. De workshop wordt gegeven door Gemmy Woud-Binnendijk, ze heeft Nadia (MUAH) en Isabel (model) heeft meegenomen om de dag nog mooier in te vullen.


Onder het genot van een kopje koffie stelt iedereen zich voor, ik vind het erg leuk om met een aantal net zo enthousiaste fotografen aan de slag te mogen gaan. De bedoeling is dat we 's ochtends in Museum Oud Amelisweerd aan het werk gaan en 's middags lekker in de heerlijke nazomerzon verder gaan. Tussendoor krijgen we een heerlijke lunch van de Veldkeuken.


Na de theoretische/praktische start door Emile worden er een aantal dingen verteld door Gemmy. Hoe komt ze tot een concept, welke middelen gebruikt ze hiervoor? Hoe komt ze tot een keuze van een team... Ik merk dat ik door haar passie en bevlogenheid erg enthousiast raak. We beginnen aan het ochtendprogramma en ondanks dat we in het museum tegen een aantal strikte regels aanlopen, blijft de sfeer enthousiast.


De bedoeling is dat we allemaal verschillende Nikon lenzen testen. Hieronder vertel ik wat over mijn ervaringen. Tijdens de workshop heeft Emile mij de nodige technische tips gegeven, ook die zal ik in mijn review verwerken.

Portretlens: AF-S NiKKOR 85 mm f/1:4 G

De 85 mm f/1.4 G lens is een ideale portretlens, het mooie aan deze lens is dat hij erg soepel in de bediening is. Ik heb met het testen van de lenzen de Nikon D810 mogen gebruiken en ik merk dat hij heerlijk in de hand ligt.


Vast brandpunt
De lens heeft een vast brandpunt en dat is voor mij best even wennen, omdat ik zelf op mijn cropcamera nog lekker met een zoomlens kan spelen.
Maar na even stoeien met dit vaste brandpunt, raak ik er erg snel vertrouwd mee.
De 85mm lens heeft negen diafragmabladen, daardoor geeft deze een hele mooie bokeh. Ik heb de lens alleen getest op een fullframe camera, maar wil wel een paar punten delen die me opgevallen zijn. Het gebruikersgemak is groot en het instellen gaat allemaal vrij eenvoudig. De lens is vrij groot. Heeft een goede sensor beeldstabilisatie.
Scherpte/diepte
Bij bovenstaande foto zie je dat de scherpte slechts zichtbaar is in een deel van Isabels gezicht. Door het diafragma op 1.4 te zetten zie je dat de hoeken erg zacht uitlopen, dit grote diafragma geeft een speels en spannend effect. In het begin stelde ik de camera nog wel eens scherp op het verkeerde oog. Daarom is het handig om met de een derde/twee derde regel in de fotografie te werken, dit is het punt waar je het beste op kunt scherpstellen. Bij dit portret heb ik dus haar voorste oog als focuspunt genomen. De lens heeft een mooie scherpte, haar huidporiën zijn goed zichtbaar, maar door de hoge diafragma zie je dat het achterste oog al wat minder scherp is. De uitloop in de hoeken heeft als mooi effect dat het model de centrale positie in de foto inneemt (van f1.4 tot f 2.8 zijn de uitloophoeken boterzacht).
Wanneer je de diafragma verkleint naar een waarde tussen f4 en f 11, zie je dat het 'zachte' in de hoeken veel verminderd en het gezicht scherp wordt. Zoals Gemmy zegt: "Een creatief proces is een afhankelijk van het thema dat je wilt neerzetten, dat wat in je hoofd zit moet als het ware tot uiting komen in het beeld."

Pluspunten
• Het objectief kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige afwerking, geweldige zoommogelijkheden (met oneindig stand), de techniek is al wat ouder maar het is een enorm mooie en stabiele lens.
• Handig in gebruik, zelfs zonder gebruiksaanwijzing.
• De kwaliteit van mijn foto's vind ik spannend doordat hij enorm mooi creatief scherp kan stellen
• Je kunt deze lens t/m de schouders gebruiken op 85 mm.


Minpunten
• Als de ruimte te donker is moet de iso enorm omhoog.
• Vast brandpunt (dat is even schakelen)

Doelgroep: geweldig voor portetfotografie met een geweldige DOF.

Telelens: Nikkor AF-S Nikkor 300mm 1:4E PF ED

Ook deze lens is een ideale portretlens, prima lichtsterkte, en qua resultaat doet hij niet af voor een Nikkor 22-70 mm. Deze heeft een zoomlens, en is ideaal voor in de natuur. De afstand naar het model toe is een stuk verder. Maar de lens geeft dezelfde mooie resultaten als de 85mm lens. Hij staat dan ook bekend als een erg goede lens. Op een afstand van het model, kan ik heel makkelijk iemand in beeld nemen zonder afgeleid te worden.Pluspunten
• Alles positief
• Vooral de geweldige Bokeh


Minpunten
• geen


Doelgroep: portretfotografie en natuurfotografie.

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
TommyDijkwel op 30 januari 2018 om 19:36

Natanya, de AF-S NiKKOR 85 mm f/1:4 G is een zeer prachtig objectief, heb zelf de goedkopere f1.8 versie (evengoed en gelijk aan de F1.4 ingesteld op f1.8), maar de door jouw genoemde beeldstabilisatie heeft ie echt niet!

Geen stabilisatie in de lens! Wel autofocus en diafragma dat uitsluitend instelbaar is vanuit de camera (geen diafragma-ring)...

Dus als je stabilisatie op dit objectief wilt, dan moet er stabilisatie op de sensor van de body zitten.

Ik gebruik um op mijn full frame Sony A72, met 5-assige stabilisatie op de sensor (met een adapter die wel een diafragma-ring heeft).

Ondanks het ontbreken van stabilisatie kan ik iedereen deze lens aanraden, maar stabilisatie op de sensor is, wil je in normaal licht het open diafragma benutten, dan is een camera met stabilisatie op de sensor een moetje...

Je foto's kan ik overigens zeer waarderen!

Natanya op 5 februari 2018 om 18:39

Beste Tommy, dank voor feedback en aanvulling! hartelijke groet, Natanya

I-reen op 4 januari 2018 om 21:42

Prachtig verwoord, en wat een mooie kans heb je hier gekregen. Top!

Natanya op 5 februari 2018 om 18:37

Dank je wel...

xipe op 18 december 2017 om 11:14

Erg mooie resultaten, Natanya!

Natanya op 2 januari 2018 om 01:01

Dank je wel!

belzon op 15 december 2017 om 07:09

Goed en duidelijk artikel.

Natanya op 2 januari 2018 om 01:02

Dank je wel Carine!