Upload jouw foto's
Basiscursus Lightroom CC - Foto's importeren en organiseren

19 november 2017, 09:27

De nieuwe Lightroom CC werkt volledig in de cloud en heeft een andere layout dan we gewend zijn in Lightroom Classic CC. In dit artikel leggen we uit hoe je gemakkelijk foto's kunt importeren en organiseren in de gloednieuwe Adobe Lightroom CC.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.Zoals we in een eerder artikel hebben besproken, zijn er nu twee versies van Lightroom: Lightroom CC en Lightroom Classic CC. We openen de nieuwe Lightroom CC vanuit de Creative Cloud-app. Als je Lightroom CC voor het eerst opent, zullen er nog geen foto's instaan, tenzij je al foto's had in de oudere Lightroom Mobile, die zijn automatisch met de nieuwe Lightroom CC gesynchroniseerd.

Importeren

In ons geval staat Lightroom CC nog leeg. Het eerste wat we dus gaan doen, is foto's importeren. Dat kan via het plusje linksbovenin het scherm. Hier kun je naar de map bladeren waar je de foto's hebt opgeslagen.In dit geval staan de rawbestanden in een map op de harde schijf. Je kunt natuurlijk ook vanaf een SD-kaartje direct importeren als je deze in de kaartlezer stopt, of zelfs rechtstreeks vanaf verbonden apparaten. Selecteer de foto's en klik op: Beoordelen voor importeren. Dit gaat erg snel; zelfs een stuk sneller dan we gewend zijn in de oude Lightroom.Nu kom je in een scherm waar je je foto's kunt beoordelen: welke wil je wel en niet importeren? Standaard staat bovenin 'Alles selecteren' aangevinkt. In dit geval vinken we hem uit en kiezen we zelf een aantal foto's.

Belangrijk: Kies midden boven meteen wáár je de foto's heen stuurt: wil je ze al meteen in een album verzamelen, of wil je ze juist los naast alle andere foto's plaatsen? Hier kun je dat aangeven. In dit geval maak ik een album aan: 'Lissabon in de herfst'. Klik vervolgens op 'Foto's toevoegen'


Onze foto's worden geïmporteerd, ook weer veel sneller dan we in de oude Lightroom gewend zijn, en we kunnen er meteen mee aan de slag. Rechtsboven zien we meteen een animatie, die aangeeft dat Lightroom de foto's momenteel uploadt naar de Creative Cloud.Belangrijk om hierbij te onthouden, is dat Lightroom álle originele foto's naar de cloud uploadt en dus altijd een backup beschikbaar heeft van de foto. Hierdoor kun je de foto op alle andere apparaten, zoals tablets en smartphones, tegelijk non-destructief bewerken.

Organiseren

Als we nu links het mappenmenu openen, zien we dat onze foto's al meteen in het album 'Lissabon in de herfst' zijn geplaatst. Maar, je kunt er hier ook voor kiezen om alle foto's te bekijken, de recent geïmporteerd foto's en op datum waarop de foto's zijn gemaakt.Op dit moment hebben we maar een paar foto's geïmporteerd, maar als je duizenden foto's hebt, is het goed om ze strak te organiseren. Daarom kun je in de nieuwe Lightroom CC albums aanmaken, zoals we gedaan hebben voor 'Lissabon in de herfst', maar je kunt ook mappen aanmaken, waarin je de albums kunt onderbrengen. Dit doe je door op het plusje te klikken naast Albums en vervolgens 'Map maken'. Geef de map een naam, zoals 'Vakanties' en klik op 'Maken'. Sleep vervolgens het album naar de map, om hem hierin onder te brengen.Foto's kunnen in meerdere mappen tegelijk staan en in meerdere albums tegelijk: er is maar één originele foto nodig in de cloud om dit te doen. Hij wordt dus niet telkens gekopieerd als bestand naar een nieuwe map; er blijft één origineel bestand. Het neemt dus ook geen extra cloudruimte in beslag om een foto in meerdere albums en mappen te hebben.

Zoekfunctie

Een andere belangrijke functie van Lightroom CC is de zoekfunctie. Vroeger was het belangrijk om keywords toe te voegen aan je foto's, zodat je ze makkelijk terug kon vinden.

In de nieuwste versie van Lightroom CC is dat niet meer nodig: door middel van Adobe Sensei, (een combinatie van kunstmatige intelligentie en machine learning) bepaalt Lightroom zelf de keywords per foto. Lightroom analyseert wat er op de foto staat en vergelijkt dit met miljoenen andere foto's in de Stock database tegelijk om de keywords te bepalen.

Type je bijvoorbeeld 'Boom' in, dan zoekt Lightroom vanzelf alle foto's waar een boom op te zien is. Tot slot kun je de zoekopdracht filteren door op het fliter-icoontje te klikken. Zoek bijvoorbeeld gericht op de beoordeling van een foto, de camera waarmee hij is gemaakt of de locatie.

Basiscursus video Lightroom CC

Bekijk hieronder de video, waarin we de bovenstaande instructies uitvoeren.

Gratis proefversie Lightroom CC

Wil je direct aan de slag met de nieuwe Lightroom, dan kun je een gratis proefversie downloaden die je 30 dagen kunt uitproberen.

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Deunk op 9 december 2017 om 13:11

Na het selecteren van 38 foto's op de harde schijf krijg ik op het scherm 'beoordelen voor importeren' slechts 6 foto's te zien. Wat doe ik niet goed?

Tempelaar op 22 november 2017 om 23:12

Het zou mooi zijn als de onafhankelijke Zoom.nl redactie ook ruimschoots en grondig aandacht besteedt aan alternatieven voor Lightroom. De redactie wekt al geruime tijd de indruk voor Adobe te werken. Volgens mij zijn veel klanten/gebruikers niet enthousiast over de richting die dat bedrijf inslaat.
Ik werk al geruime tijd met Lightroom 5 en hoopte op de komst van Lr7. Dat zal vermoedelijk nooit komen. Ik heb geen trek in een abonnement met koppelverkoop van Photoshop en ook niet aan opslag in de cloud.
Wat zijn de alternatieven?

HugoSimon op 22 november 2017 om 21:33

CC aangeschaft. Hoe importeer ik mijn reeds bewerkte foto’s? Welke lrcat moet ik kiezen?

MartinCloose op 22 november 2017 om 09:19

Niet elke verandering is vooruitgang. Meer zeg ik er niet over ga zelf maar testen. Ik hou het bij de classic.

riona op 22 november 2017 om 04:15

Ik wil van af een externe harde schijf werken in Lr hoe moet ik dat dan doen?

fonsmm op 20 november 2017 om 19:50

Tja wel simpel. Maar als je wilt organiseren geef je bij het importeren al tags aan. In mappen stoppen lijkt aardig, maar bij exporteren of behandeling in andere software die tags kan lezen heb je geen enkele manier ter beschikking om foto's snel te kunnen uitzoeken.