Meld je gratis aan
Nikon portretworkshop: Omar Brunt © Nikon, Omar, foto 3

23 november 2017, 00:00

Omar is een autodidactische fotograaf annex fotografisch ontwerper. Ontwerpen van o.a. muziekcovers waren zijn eerste stappen op weg naar een professioneel bestaan.

Onbeperkt objectieven testen, hoe vaak krijg je zo'n kans?! Beschikking hebben over een grote koffer met elk denkbaar objectief; tele-, groothoek, portret. Zelf fotografeer ik alles met een oudere 24-70mm F2.8 lens van Nikon, met name voor de veelzijdigheid. Ik had me van te voren eigenlijk niet gerealiseerd hoe 'getrouwd' fotografen kunnen zijn met hun eigen apparatuur; met je eigen spullen kun je vaak lezen en schrijven. Zodra je er iets anders op zet, begint onmiddellijk het onbehagelijke gevoel dat je het misschien niet onder controle hebt. Zeker in de soms moeilijke omstandigheden die onvoorbereid fotograferen met zich meebrengt.

Nikon AF-S 70-200mm F2.8 VR

Wat een abominabele snelheid heeft deze lens. Waar mijn eigen lens in half duister soms merkbaar moeite heeft om een scherpstel punt te vinden, stelt deze lens onmerkbaar en onhoorbaar scherp. Zelfs zo snel dat ik een paar keer twijfelde of de lens eigenlijk wel iets deed. Dit werkt heel fijn, je stopt al snel om erover na te denken, ik had vrij vlot vertrouwen in de kracht van deze lens. Zo merkte ik dat altijd met maar 1 objectief fotograferen (wat ik doe) ook nadelen heeft. Wat ik bijvoorbeeld vergeten was, is dat je je belichtingstijd minimaal af moet stellen op je focale lengte. Ik ben gewend dat ik met een sluitertijd van rond de 60 altijd nog vrij aardig weg kan komen. Maar niet met deze lens! Volledig ingezoomd had ik minstens een sluitertijd van rond de 250 moeten hebben, daar heb ik niet voldoende op gelet. Daarbij is de lens best zwaar, ook daar moest ik erg aan wennen.

Vast hand of statief
Kortom: ik heb op sommige foto's best wat bewegingsonscherpte. Dat vind ik ontzettend jammer. Een les voor mij is: neem je ooit een andere lens, neem rustig de tijd om na te denken over allerlei consequenties en ook om de beeldstabilisatie knopjes te onderzoeken op hun werking, ook iets waar ik pas later achter kwam. De VR heeft drie standen, een voor 'normaal' gebruik, een voor 'meetrekken' en je kunt hem ook uitschakelen. Maar afgezien van enkele beginnersfouten, vind ik het een prettige lens, het diafragma van 2.8 blijft over de hele lengte beschikbaar. De lengte en het gewicht vind ik wel factoren om rekening mee te houden. Ik denk dat deze lens vooral geschikt is voor sport- of natuurliefhebbers. Met name de snelle AF is prettig.

Nikon AF-S 24-70mm F2.8 VR

Dit is mijn eigen lens! Maar dan de nieuwere versie met VR (Vibration Reduction). Dat scheelt ook meteen in het gewicht, deze lens is in vergelijking wel wat zwaarder. Wat je ervoor terugkrijgt is vier stops. Dit heb ik alleen niet kunnen testen helaas. Ik weet dat ik op mijn eigen lens zelden wens dat ik VR zou hebben, maar ik kan genoeg situaties bedenken waarin het een groot verschil zou kunnen maken. En er is nog een groot verschil met de oudere 24-70.


Onscherp?
Men heeft geprobeerd om de onscherpte in de hoeken en de vignettering aan te pakken, iets wat de oudere lens wel een beetje heeft. Dit is mijns inziens erg goed gelukt. Voor mij was tijdens de test niet meteen duidelijk wat er aan de hand was. Ik ben van mijn eigen lens gewend dat de scherpte heel erg in het midden van de lens zit. Bij de nieuwe versie heeft men dit volgens mij degelijk gecorrigeerd. Hierdoor was ik vaak niet in staat om foto's mooi scherp te krijgen, wat met mijn eigen lens eigenlijk zowat altijd wel lukt. Vandaar dat een interieur shot bijna elke keer vlijmscherp is, op portretten lijkt het wel veel moeilijker. Dit ligt puur aan het feit dat ik dacht dat de lenzen heel erg op elkaar zouden lijken, daar zit ik dus echt heel erg naast! Al met al een prettige lens, hij lijkt wel wat meer toegespitst op vergezichten en landschappen dan de oudere versie.

Doelgroep
Feit blijft dat je met deze lens bijna alles kan, bedoeld voor fotografen die graag veel verschillende onderwerpen fotograferen. Perfect voor landschappen maar ook onderwerpen die zich wat dichter bij je bevinden. Waarschijnlijk niet perse een goede portretlens alhoewel hij het prima aankan.


Nikon AF-S 105 F1.4

Dit is denk ik een no-brainer als je ooit serieus met portretten bezig bent geweest. Zo aan de naam te zien zou je misschien denken dat het een niet zo bijzondere lens is (bijvoorbeeld geen VR). Een prime (vast brandpunt) lens, dat maakt kans op lensfoutjes over het algemeen kleiner. Er is iets bijzonders met deze lens aan de hand. Het is de eerste en enige 105mm met een lichtsterkte van F1.4. Er zit maar 1 knopje op om te schakelen tussen AF of manueel. Het is een vrij forse lens, niet zwaar, wel breed: 82mm filtermaat.


Eerste indruk
Ik vind het een prachtige lens. Ik had helaas iets te weinig tijd om er veel mee te experimenteren. Ik heb met z'n 1.4 natuurlijk wel geprobeerd of ik een foto kon maken met een mooie bokeh. Het is merkbaar lastig om hetgeen je scherp wilt hebben, scherp te krijgen en de rest niet. Dat zal een kwestie van wennen zijn. 1.4 is een flinterdun laagje scherpte, daar zou je eigenlijk ook even rustig de tijd voor moeten nemen.


Ultra scherp
Ik heb er niet echt een heel goed voorbeeld van kunnen schieten maar ik heb het idee dat de lens ultra, ultra scherp is. Zelf had ik niet alle tijd om heel veel testfoto's te maken maar ik heb een site gevonden met een aantal hele goede foto's, van Ken Rockwell (zoekwoorden: ken rockwell 105mm 1.4 Nikon).

Portret
De focale lengte van 105mm en de hele mooie bokeh (F1.4!!) maken dit een superlens voor portretten (of bruiloften e.d.). Elke ongewenste achtergrond valt meteen weg. De lens is goed, heel goed, er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Overigens worden algemene foto's hiermee ook goed, het ding is echt haarscherp. Superieur!


Conclusie

Het was een vreselijk leuke dag om mee te mogen maken. ZOOM.nl heeft zich echt ingespannen om er een belevenis van te maken. Van de begeleiding van Gemmy Woud-Binnendijk (workshop) en Emile de Jong (Nikon) tot de mensen van ZOOM.nl. De mooie locatie (Museum Oud Amelisweerd), en niet te vergeten ons geduldige en mooie model Isabel. Zeker niet alles heeft meegezeten op de dag. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Verkeerde sluitertijden, verkeerde instellingen van zowel camera als lens, te hoge ISO etc. etc. Mijn overall gevoel is er voornamelijk een van spijt dat we niet twee dagen hadden, ik vond het veel te snel gaan! Al met al heb ik wel een paar foto's waar ik redelijk tevreden mee ben.


Voor mij ging het op deze dag tussen twee objectieven, de telelens en de 105mm prime. De absolute klapper vond ik de 105mm, alhoewel ik de telelens ook erg mooi vind, en het ook wel belangrijk vind om op meerdere focale lengtes te kunnen fotograferen. Maar de 105mm lens heeft iets magisch. Het zijn net de rode schoentjes waardoor je blijft dansen. Zet deze op je camera en ik durf te wedden dat je blijft fotograferen, of je nou wilt of niet.... Wat mij betreft de koploper van deze dag.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn