Meld je gratis aan
Twee camera's voor de beste foto's!  © Belsimpel, zoom, zoom, weiland

11 december 2017, 00:01

Een dubbele camera op je smartphone? Hier kijkt tegenwoordig niemand meer van op. Een dubbele camera zorgt namelijk voor nog mooiere foto's en meer mogelijkheden. Maar hoe werkt dit precies? Wij leggen het uit, zodat jij binnenkort de mooiste plaatjes kunt schieten met de dubbele camera op je telefoon!

Dit is een partnerbijdrage.

Wat is het voordeel van een dubbele camera?

Een dubbele camera op je telefoon zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden. Belangrijk om te weten is dat de functie van de tweede camera kan verschillen per merk en per toestel. De verschillende toepassingen hebben ook andere voordelen.

Meer op de foto, met één druk op de knop

De tweede camera van de LG G6 heeft een extra grote kijkhoek van 125 graden. Dit maakt fotograferen met beperkte ruimte een stuk makkelijker. Zo'n groothoekcamera is bijvoorbeeld ideaal wanneer je binnenshuis een grote groep op de foto wilt zetten: je hoeft geen tien stappen meer achteruit te zetten om de hele familie op de foto te krijgen. Ook bij het fotograferen van landschappen komt de groothoekcamera vaak goed van pas. Wil je geen gebruik maken van de groothoekcamera? Dat is geen probleem, want je kunt zelf instellen wanneer je welke van de twee camera's je gebruikt! Controleer na het maken van de foto nog wel even of de camera goed heeft gefocust op je object, de G6 heeft hier namelijk af en toe moeite mee.


Fotograferen met de groothoeklens van de LG G6


Gefotografeerd met de LG G6 groothoeklens


Gemaakt met de LG G6 groothoeklens

Speel met de scherpte

De dubbele camera-opstelling van telefoons van OnePlus en Apple hebben een andere functie, dan bij LG: naast de gewone lens is bij deze merken namelijk telelens geplaatst. Deze extra telelens geeft je de mogelijkheid om tot 2x optisch te zoomen. Je werkt dus met twee primes die samenwerken alsof het 1 zoomobjectief is. Een voordeel hiervan is dat je foto's kunt maken met een kleinere scherptediepte. Een mooie, onscherpe achtergrond in je foto was tot voor kort heel lastig te bereiken met een smartphonecamera, maar dankzij deze toepassing van de dubbele camera is dit nu wel mogelijk! Een onscherpe achtergrond met een scherpe voorgrond, wordt ook wel het bokeh-effect genoemd.


Een kritische noot bij de camera van de OnePlus 5 is dat de kwaliteit van de foto niet optimaal is wanneer je de foto op 100% bekijkt. Voor het plaatsen van foto's op social media is dit geen enkel probleem, de foto wordt dan namelijk niet getoond op maximale resolutie, maar als je een foto op groot formaat wilt printen, kun je toch beter een spiegelreflexcamera gebruiken.

Gemaakt met de OnePlus 5

Gemaakt met de OnePlus 5, in portretmodus

Bokeh-effect van de Apple iPhone X

Varieer met kleur en helderheid

De derde toepassing van de dubbele camera zien we onder andere bij Huawei-toestellen. De telefoons met dubbele camera van dit merk registreren allebei hetzelfde beeld. Het verschil is dat de ene camera het beeld in zwart-wit vastlegt (monochroom), terwijl de andere camera het beeld in kleur registreert. Deze foto's worden vervolgens samengevoegd, waardoor een beeld ontstaat met optimale kleuren en mooi contrast. Dit zorgt er ook voor dat deze smartphone goede foto's maakt in situaties met weinig licht.
Bovendien kun je er voor kiezen foto's te maken met alleen de monochrome (zwart-wit) lens. Zo hoef je de foto achteraf niet meer te bewerken en fotografeer je direct in zwart-wit.

Gemaakt met beide lenzen van de Huawei P10

Volop in ontwikkeling

Een dubbele camera wordt steeds meer de standaard en dat is erg prettig, want met twee camera's zijn er mogelijkheden groter dan met één. Doordat verschillende merken de extra camera op verschillende manieren invullen, heb je de mogelijkheid te kiezen welke toepassing het beste past bij jouw stijl van fotograferen. Ben je benieuwd naar welke telefoons een goede camera hebben? In deze top 10 cameratelefoons vind je een overzicht van de smartphones met de beste camera's!