Upload jouw foto's
Fujifilm X-E3 getest: retro uiterlijk met strakke afwerking © Fujifilm, review, Angela 1

20 december 2017, 13:12

Zoomer Angela Dekens heeft de Fujifilm X-E3 getest. De kleuren van de foto's vindt ze mooi en zacht. Ook de hoeveelheid ruis valt haar mee. Haar gebruikerservaring lees je hier, met testfoto's.

Vol verlangen keek ik uit naar de postbezorger. Ik had mijn voordeur danook al lang en breed openstaan om de Fujifilm X-E3 in ontvangst te nemen. Het lange wachten werd zeker beloond. Ik was verrast toen ik de camera uit de doos haalde. Hij voelt solide aan en is toch heel licht. Als je 'm om je nek draagt, voel je de camera bijna niet. Het retro uiterlijk spreekt me aan: mooi grijs met zwart en een strakke afwerking. De knoppen zijn gemakkelijk te vinden en zitten op logische plekken. Ook zijn ze voorzien van duidelijke en herkenbare symbolen.

Van urbex tot katten

Om de veelzijdigheid van de camera te testen, heb ik verschillende locaties bezocht. Zo ging ik naar Landschaftspark Duisburg-Nord, een locatie met gave mogelijkheden voor urbexshoots. Ik was benieuwd hoe de camera het zou doen in de buitenlucht. Van tevoren had ik verwacht dat ik juist met de iso wat meer licht in een foto terug kon halen, dit viel in de praktijk een beetje tegen. Toch ben ik erg tevreden met de foto's die ik geschoten heb met natuurlijk licht en veel bewolking. Daarnaast heb ik wat portretten gemaakt. Ook hier heb ik gewerkt met natuurlijk licht en was ik afhankelijk van de weersomstandigheden. Omdat ik al wat meer gewend was aan de camera, ging het makkelijker en heb ik mooi belichte foto's kunnen maken. Als laatste maakte ik nog wat foto's van katten; bij mij thuis en in een kattencafé. Het was een uitdaging om de katten goed op de foto te krijgen, ook omdat ik met kunstlicht te maken had. De camera deed het uitstekend, de foto's waren scherp ondanks de bewegingen van de katten.


Deze foto heb ik in Landschaftspark Duisburg-Nord gemaakt.


Dieren bewegen snel. Gelukkig kiest de camera snel een focuspunt, zodat ik elk moment goed kan vastleggen. Deze foto van mijn Bengaalse kat nam ik thuis, net voordat hij wegsprong bij het raam.

Snel verbonden

Een groot pluspunt is het scherm, dat helder, duidelijk en groot genoeg is. De resolutie is meer dan prima en de kleuren zijn mooi en zacht. Het terugkijken van foto's is hierdoor erg prettig. De display reageert snel op aanraking en doet precies wat je verwacht van een touchscreen. Je kunt foto's ook swipend bekijken, leuk! Verder vind ik het handig dat je via bluetooth verbinding met de camera kunt maken. Met een paar drukken op de knop stonden de gemaakte foto's op mijn smartphone.
Het verbinden duurde ongeveer vier seconden, redelijk snel dus.

Weinig ruis

Het diafragma kun je makkelijk aanpassen door aan de lens te draaien. In de praktijk werkt dit top, de camera reageert goed op het subtiel draaien. Ook zijn de kleuren van de foto's mooi en zacht en de kwaliteit van de jpg's is erg hoog. Het is leuk dat je filmsimulaties kunt toepassen op de geschoten jpg's. Daarnaast valt de hoeveelheid ruis erg mee. Op bijvoorbeeld iso 800 is er weinig ruis te bekennen.

Ik vind het geweldig om portretten te maken. Model Poeka de Wit fotografeerde ik bij de Bonifatiuskapel in Dokkum. Deze foto maakte ik met natuurlijk licht.

Batterij snel opgeladen

Een batterij die snel oplaadt, is een must voor elke fotograaf. Zo kun je snel door en hoef je geen uren te wachten voordat je weer verder kunt. Na anderhalf uur shooten was mijnbatterij leeg. Gelukkig was hij in no time weer opgeladen en verloor ik geen kostbare shoottijd. Waar de batterij snel is, is het opslaan van foto's wat aan de trage kant. Een foto is zo gemaakt, maar het duurt wel tot anderhalve seconde voordat een foto opgeslagen is en je weer een nieuwe kunt maken. Dit maakt de camera minder geschikt voor bijvoorbeeld bruiloften of andere evenementen waarbij je voor dat ene shot gaat en veel foto's achter
elkaar maakt. De Fujifilm X-E3 is wel weer heel geschikt voor bijvoorbeeld straat- en reisfotografie.


Over Angela
Angela Dekens (27) woont in Dokkum samen met haar verloofde en een aantal huisdieren. Sinds 2012 is ze bezig met fotografie. Ze fotografeert onder meer bruiloften, newborn, uilen en familieaangelegenheden. Het liefst maakt ze portretten of fine art. Naast fotografie houdt ze zich geregeld bezig met schilderen, tekenen, urban exploring, bergbeklimmen en het opzoeken van mooie natuurgebieden. Haar katten en uilen krijgen natuurlijk ook genoeg aandacht. Meer werk van Angela kun je vinden op haar website
www.angeladekens.com

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
frankwandelt op 16 januari 2018 om 19:11

Mooi review Angela, maar dat van die trage schrijfsnelheid kan niet kloppen hoor, dan is er echt iets mis met jouw exemplaar (of kaart). Ik heb de X-E3 hier naast me liggen en hij schiet extreem snel. Prachtige camera. fenomenale beeldkwaliteit en dus heel, heel snel.
Groet van Frank

pelkmans op 9 januari 2018 om 21:17

De conclusie over de trage schrijfsnelheid naar een sd kaart begrijp ik niet echt......

Zie onderstaande specs

Shutter Response <0.05secs
Wide - Focus / Shutter Response 0.1secs
Full zoom - Focus / Shutter Response 0.15secs
Switch on Time to Taking a Photo 1.3secs
Shot to Shot without Flash 0.5secs
Shot to Shot with Flash 1.0secs
Continuous Shooting - JPEG
(shots before slow down) 8fps (148 shots*), 14fps (42 shots*)
Continuous Shooting - Flash N/A
Continuous Shooting - RAW 8fps (28 shots*), 14fps (24 shots*)The X-E3 offers rapid shooting, with 8fps when using the mechanical shutter, and 14fps when using the electronic shutter. Focus speed tested with the Fujifilm 18-55mm lens. We were able to shoot up to 148 shots before the camera slowed down when shooting JPEG images. *Tested using a Lexar UHS-II SD card.

Dus bij gebruik juist kaartje pas na 28 shot in RAW enige vertraging bij wegschrijven(zelfs 148 opnames in jpg)..........lijkt me voldoende bij een bruiloft toch?

Natanya op 9 januari 2018 om 20:19

Mooi artikel Angela