Meld je gratis aan
Wat groen is moet groen blijven © Eizo, kleurkalibratie, afbeelding 2

11 januari 2018, 11:03

Als enthousiast fotograaf herken je het misschien wel: je hebt foto's bewerkt op een monitor, maar bij het afdrukken zien de kleuren op de print er anders uit dan op het scherm. Aan de basis van een correcte kleurweergave staat een goed scherm.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Niet alleen tussen beeldscherm en print kunnen kleurverschillen optreden, soms zien kleuren er zelfs op twee dezelfde beeldschermen verschillend uit. Die kleurverschillen kunnen komen doordat elke monitor en printer foto's toont met apparaateigen kleureigenschappen en bijbehorende afwijkingen. Omdat je te maken hebt met verschillende software en afwijkende instellingen is het lastig om de kleuren goed op elkaar af te stemmen. Om deze verschillen in kleurweergave op te lossen, kun je het beste werken met een kleurbeheersysteem (Color Management System). Maar vooral belangrijk is een professionele, gekalibreerde monitor, die foto's zonder afwijking kan weergeven. Alleen dan kun je kleurecht werken en weet je zeker dat wat groen is, groen blijft.

Inkijkhoek

Het beeldscherm staat dus aan de basis van een correcte kleurweergave. Uiteraard let je bij de aanschaf van een monitor op beeldschermgrootte, resolutie, design en prijs. Bij fotografie speelt daarbij nog een aantal andere zaken een rol. De monitor moet om te beginnen de kleuren zonder afwijkingen kunnen weergeven. Daarvoor zijn het kleurbereik en de inkijkhoek van belang. Ook vanuit een andere hoek wil je dat de kleuren er hetzelfde uitzien. De keuze voor een monitor begint bij het bepalen van het paneltype. Lcd-monitoren zijn verkrijgbaar in drie verschillende paneltypes: VA, TN en IPS. Bij VA- en TN-schermen kan de kleurweergave er anders uitzien vanuit een andere hoek. Bij een IPSscherm niet: het beeld blijft gelijk vanuit elke hoek. Ook in de randen worden zwart- en kleurtinten goed getoond onder elke hoek.

Kleurruimte

De meeste beeldschermen tonen niet meer dan de sRGB-kleurruimte. Deze kleurruimte laat ongeveer 35 procent van alle zichtbare kleuren zien. Dit terwijl veel camera's gebruik kunnen maken van de grotere Adobe RGB-kleurruimte. Deze kleurruimte benutten veel fotografen om zo veel mogelijk detail en vloeiende overgangen in de kleuren vast te leggen. Adobe RGB toont ongeveer 50 procent van alle zichtbare kleuren. Beeldschermen met een groot kleurbereik (wide gamut), zoals bijna alle modellen uit de EIZO ColorEdge series, zijn wél in staat om de volledige Adobe RGB-kleurruimte weer te geven. Op deze monitoren is zwart ook echt zwart en zie je de fijnste kleurgradaties.

Belang van kleurbeheer

Een kleurbeheersysteem zorgt ervoor dat alle apparaten een gelijke kleurweergave tonen. Zo'n systeem corrigeert de kleureigenschappen en afwijkingen van elk apparaat. Bij de configuratie van het kleurbeheersysteem worden de kleurkenmerken van elk apparaat in een profiel opgeslagen. Voor optimale nauwkeurigheid kun je het beste één kleurbeheerhulpmiddel gebruiken
voor het aanmaken van deze profielen. Bij een goed kleurbeheersysteem worden de afbeeldingen dan precies afgedrukt zoals je ze op de monitor ziet.


Kleurkalibratie

Om de kleureigenschappen en afwijkingen van elk apparaat in een profiel op te slaan, maak je gebruik van kleurkalibratie. Dit kan zowel hardware- als softwarematig. In beide gevallen heb je een kalibratiesensor en kalibratiesoftware nodig. Bij softwarekalibratie worden de afwijkingen van het beeldscherm softwarematig gecorrigeerd. Bij hardwarekalibratie pas je de monitor aan en wijzig je de interne kleurtoewijzingstabel. Maak bij voorkeur gebruik van hardwarekalibratie, omdat bij softwarekalibratie kwaliteitsverlies kan optreden. Op bijna alle ColorEdge-monitoren van het merk EIZO wordt hardwarekalibratie ondersteund. In de modellen uit de CG-serie zit zelfs een kalibratiesensor ingebouwd, waardoor de monitor automatisch kan kalibreren. Kleurkalibratie doe je namelijk niet één keer maar regelmatig, omdat de kleurweergave ongemerkt kan veranderen. Correcte kleurweergave is voor fotografen essentieel en daarom is het erg belangrijk om te werken met een systeem dat de kleurweergave optimaal regelt.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn