Meld je gratis aan
Vier vragen over 4K © kpn 4k

19 februari 2018, 00:00

Over Ultra HD of 4K is de laatste tijd veel te doen. Bewerk je veel foto's, dan heb je misschien al een 4K-monitor en ben je al bekend met de extra details die je te zien krijgt. Maar hoe zit het met 4K in de huis- of slaapkamer? Dit zijn de meest gestelde vragen over 4K.

Dit is een partnerbijdrage.

4K... Wat is dat ook alweer?

Een groot deel van de huidige monitoren of televisies is HD (1280 x 720 pixels) of Full HD (1920 x 1080 pixels). Bij 4K of Ultra HD is de resolutie echter 3840 x 2160 pixels. Doordat je over 4 maal zoveel pixels beschikt, is het beeld op zo'n 4K scherm veel scherper, gedetailleerder en levendiger. Dat merk je niet alleen wanneer je bijvoorbeeld een speelfilm of sportwedstrijd ziet in 4K, maar ook wanneer je op zo'n scherm je eigen video's of foto's afspeelt. Het verschil met oudere standaarden is echt enorm.

Wat heb ik nodig om 4K te kijken?

Om 4K te kunnen kijken heb je allereerst een Ultra HD tv nodig. Omdat de productietechnieken voor het maken van 4K schermen enorm is verbeterd, zijn de prijzen enorm gedaald. Instapmodellen beginnen inmiddels al bij zo'n 400 euro maar wil je meer opties zoals HDR of quantum dot dan kun je beter wat meer uitgeven.
Daarnaast heb je ook een snelle internetverbinding, vlot wifi-netwerk en een speciale 4K settopbox nodig voor je UHD-toestel. Bekijk de internet en tv mogelijkheden van KPN die houden al rekening met 4K!


Hoe staat het met het 4K-aanbod?

Het aanbod van content in 4K groeit enorm. Op sites als YouTube en Vimeo zijn steeds meer video's in Ultra HD te vinden en de premiumversie van streamingdienst Netflix biedt steeds meer series in deze kwaliteit aan. Veel films zijn bovendien in 4K opgenomen en ook Blu-ray geschikt is gemaakt voor Ultra HD. Heb je Play Station 4 Pro, een Xbox One X of pc met een hele dikke videokaart, dan kun je ook al in 4K gamen. Het aantal 4K-titels neemt snel toe.
Natuurlijk is het om een 4K-tv ook mogelijk om bijvoorbeeld films te kijken die in Full HD zijn geschoten. Sterker nog, de meeste modellen hebben een zogeheten 'upscaler' aan boord waarmee Full HD video beter kan worden weergegeven dan op een tv met Full HD.

Hoe kan ik zelf tv in 4K kijken?

Heb je een 4K toestel? Dan is de volgende stap het kiezen van een internet en tv-pakket met voldoende dat snel genoeg is en waar een 4K tv-ontvanger is inbegrepen. Je hebt dan niet alleen de mogelijkheid om 4K On Demand te kijken kijken, maar hebt ook zenders in 4K zoals Xite en de mogelijkheid om via Netflix Premium de nieuwste series in 4K te bekijken.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.