Meld je gratis aan
Het belang van creatief filtergebruik in je fotografie  © Tamron, Nisi, foto 8

27 februari 2018, 13:22

Tegenwoordig denken we al snel dat we alles achteraf wel kunnen oplossen in de nabewerking. Toch kan je met het gebruik van de juiste filters al tijdens het fotograferen een heleboel problemen voorkomen, waar je in je nabewerking niks aan zou kunnen doen. Het investeren in goede camerafilters zorgt dus echt voor de beste kwaliteit van je eindresultaat.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Het effect van grijs(verloop)filters

Grijsfilters, ook wel Neutral Density (ND) filters genoemd, zijn filters die een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht blokkeren. De mate waarin het filter het licht blokkeert, is afhankelijk van de dichtheid van het filter. Het voelt misschien tegenstrijdig om licht tegen te houden, omdat we meestal op zoek zijn naar de meest lichtgevoelige objectieven en sensoren, maar het grijsfilter heeft verschillende nuttige toepassingen.


Op sommige momenten geeft daglicht je teveel licht om met langere sluitertijden te werken. Als je bijvoorbeeld een sluitertijd van enkele seconden wilt gebruiken, om veel bewegingsonscherpte te creëren, dan is je foto op een klaarlichte dag al snel overbelicht. Een grijsfilter werkt op zo'n moment als een soort zonnebril, om het felle licht af te zwakken en nog maar een klein beetje licht over te laten. Zo kan je dus ook op klaarlichte dag sluitertijden gebruiken van meerdere seconden, tot zelfs enkele minuten. Hetzelfde geldt voor het diafragma. Als je met een open diafragma wilt fotograferen om een kleine scherptediepte te gebruiken, dan kan je met een grijsfilter voorkomen dat je beeld overbelicht raakt.

Grijsverloopfilters, ook wel Gradient Neutral Density (GND) filters genoemd, zijn filters die slechts in een gedeelte van je beeld het licht afzwakken. Ze zijn vooral populair bij landschapsfotografen, die bijvoorbeeld een lichte lucht die fel afsteekt tegen een donker landschap, willen compenseren. Er zijn verschillende varianten die een meer of mindere mate van harde/zachte overgang hebben. NiSi heeft op verzoek van talloze professionele landschapsfotografen een Medium ND filter ontwikkeld dat ook te gebruiken is als er onderwerpen boven de horizon uitsteken. Voor vele fotografen is dit ondertussen hun meest gebruikte GND filter.

Het effect van polarisatiefilters

Polarisatiefilters hebben twee belangrijke toepassingen voor je fotografie. Allereerst zijn ze heel erg bepalend voor de reflecties die zichtbaar zijn in je foto. Alle soorten spiegelingen en reflecties kan je met een polarisatiefilter versterken of juist afzwakken. Zo kan je een wateroppervlakte veranderen in een prachtige spiegeling van je landschap, of juist laten zien wat er zich onder het wateroppervlakte bevindt. Daarnaast hebben polarisatiefilters ook het effect dat ze je kleuren veel meer verzadigen. Blauwe luchten worden door het filter extra blauw, maar blijven er alsnog natuurlijk uitzien.

Het recent geïntroduceerde NiSi "Landscape CPL" polarisatiefilter heeft de sterkste werking van dit moment onder de polarisatiefilters, en dit ook nog eens tot ver aan de randen van het beeld. Dus ideaal voor gebruik met groothoekobjectieven. Het filter neemt ook de heiigheid iets weg wat zorgt voor nog meer details in vergezichten.
Het effect van Natural Night filters

De grootste frustratie van nacht- en astrofotografen is ongetwijfeld wel de lichtvervuiling. In Nederland zien we nog maar relatief weinig sterren, omdat de grote steden en snelwegen zodanig veel licht uitstralen, dat de lichtvervuiling ons zicht vertroebelt. Gelukkig bestaat er sinds kort een Natural Night Filter van NiSi, dat een grote hoeveelheid van deze lichtvervuiling tegen kan gaan! Het filter blokkeert licht met een bepaalde golflengte, dat afkomstig is van lichtvervuiling. Zo voorkom je die typische oranje en gelige gloed, die je zo vaak terugziet in nachtfotografie. Het zorgt ook voor een iets scherper beeld met meer detaillering.
Professionele filters van het merk NiSi

Als je investeert in je apparatuur, dan kunnen kwalitatief goede filters je helpen om je foto's te verrijken/verbeteren. De NiSi-filters zijn volledig afgestemd op de hoogste kwaliteit objectieven. Zo zijn zelfs de donkerste ND en GND filters nog volledig kleurneutraal, waardoor je geen last hebt van een vervelende kleurzweem. De keuze van NiSi voor kwalitatief hoogwaardig optisch glas, in plaats van het goedkopere plastic, zorgt ervoor dat het filter de scherpte van je foto niet vertroebelt. Bovendien zijn de filters voorzien van een klein foam randje, waardoor je geen last zult ondervinden van lichtlekkage bij lange belichtingen. Het is dan ook niet nodig om het filter en objectief "in te pakken" of af te tapen om ongewenste reflecties te voorkomen, zoals bij sommige andere merken.


NiSi-filters zijn ontwikkeld in samenwerking met, en naar de wensen van een grote groep professionele fotografen. Op die manier is niet alleen de kwaliteit verbeterd, maar is er bijvoorbeeld ook gedacht aan slimme coatings, die je helpen het filter gemakkelijk schoon te houden en ook vocht en vuilafstotend zijn. Zo rolt bijvoorbeeld mist of opspattend water gewoon van het filter af tijdens een zeer lange belichtingstijd. De hoogwaardige coating zorgt er ook voor dat er, zelfs bij het gebruik van meerdere filters tegelijk, geen reflecties ontstaan als de zon midden in de opname staat.

Ook de handige NiSi kits met filterhouders in de maten 70, 100, 150mm met 1 bijbehorende én een aantal extra verloopringen en inclusief het NiSi polarisatiefilter met de handige verstelwieltjes, is erg populair. Voor de zeer grote objectieven en bijvoorbeeld middenformaat objectieven heeft NiSi ook nog 180mm filters.

Tot slot is het goed om te weten dat NiSi ook een filterkit heeft voor de DJI Mavic Pro en de DJI Phantom 4 Pro drones. Hierdoor kunnen creatievere video's gemaakt worden en helpen de polarisatie en ND filters ook bij het maken van nog fraaiere foto's. Tot slot is er zeer recent nog los een NiSi Natural Night filter voor beide type drones te koop.
Zelf aan de slag? Lees dan de tutorial lange sluitertijden fotografie.

Wil je nog meer leren over het gebruik van NiSi-filters voor fotografie met lange sluitertijden? Lees dan zeker eens dit online magazine, waarin stedelijk-landschapsfotograaf Martijn Kort je alles zeer duidelijk uitlegt over de mooiste onderwerpen en de beste aanpak! Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent het merk NiSi, of je eigen NiSi foto's delen, volg ze dan op Facebook.com/nisifiltersbenelux