Meld je gratis aan
Digitale bescherming - laat je foto's niet gijzelen © Kaspersky, digitale bescherming, partner

17 april 2018, 16:02

Natuurlijk doe je er alles aan om je kostbare gear te beschermen. Maar je foto's zelf zijn net zo kostbaar. Je moet er niet aan denken dat je alles in één klap kwijtraakt. Daarom is het belangrijk om ze optimaal te beschermen. Dat doe je door een aantal eenvoudige, maar belangrijke maatregelen te treffen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Je bent vast zuinig op je fotoapparatuur. De camera, een leuke set objectieven en misschien nog een flitser of statief, ze hebben alles bij elkaar flink wat geld gekost. Maar wat vooral kostbaar is en waar het echt om draait, dat zijn jouw foto's. Je hebt veel geïnvesteerd om die prachtplaten te maken. Je bent op de gekste tijdstippen naar unieke plekken afgereisd om onvergetelijke momenten vast te leggen. Vervolgens heb je de foto's in de nabewerking zo mooi mogelijk afgewerkt. De foto's zijn het eindresultaat waar je hobby om draait. Denk bij de bescherming dus verder dan je apparatuur. Vergeet vooral je foto's niet te beschermen tegen bedreigingen als diefstal, ransomware of hardwarefalen.

Bescherming op meer vlakken

Een camera of lens kun je altijd nog laten repareren of vervangen door een nieuw exemplaar. Raak je jouw foto's kwijt, dan zie je ze met een beetje pech nooit meer terug. Foto's kunnen verloren gaan doordat je zelf een foutje maakt of door een storing. Daarnaast neemt het aantal kwaadwillenden dat het doelbewust op jouw kostbare foto's heeft voorzien schrikbarend toe. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar ook na rampspoed kun je in sommige situaties nog wat doen om je fotocollectie alsnog veilig te stellen. Het is belangrijk jouw foto's tijdens de volledige levenscyclus te beschermen. Dat begint al bij de 'geboorte', door in de camera betrouwbare geheugenkaarten te gebruiken. Sommige camera's hebben twee kaartsloten; die kun je gelijktijdig beschrijven zodat je meteen een back-up hebt. Zodra je de beelden naar je computer hebt overgezet, is het essentieel dat je de geheugenkaart nog even met rust laat. Want stel dat de computer of schijf crasht, dan staan de foto's tenminste nog op het kaartje. Je kunt het kaartje wissen zodra je de foto's hebt bewaard én geback-upt. De locatie van de back-up kan een online dienst zijn als Stack of Google Photo's, een NAS of een externe harde schijf, die je bij voorkeur ergens anders bewaart. Op die manier verlies je in geval van brand niet alsnog alles.


Je beschermt je apparatuur fysiek, maar stel alles ook digitaal veilig!

Wát, betalen voor je eigen foto's?

Een back-up ligt natuurlijk voor de hand. Maar vergeet niet je systeem te beschermen. Je hoeft niet eens iets verkeerds te doen. Een klein moment van achteloosheid kan fataal zijn: je systeem wordt vergrendeld en je dierbare foto's zijn ontoegankelijk... tenzij je losgeld betaalt. Het is de omgekeerde wereld, betalen voor je eigen foto's! Deze vorm van malware heet ransomware en kan zowel een pc als Mac treffen. Net als de backups die op dat moment aangesloten zijn. Betalen is af te raden. Niet alleen zijn de kosten vaak hoog, je hebt geen enkele garantie dat je de foto's terugkrijgt. Ransomware is ondenkbare rampspoed, die je allereerst voor wilt zijn. Maar wat is er aan te doen? Back-ups hebben we net al genoemd. Maar zorg ook dat je systeem (en je overige programma's) up-to-date zijn. Via beveiligingsupdates worden namelijk continu gevaarlijke lekken gedicht.Daarbij kun je de hulp inschakelen van gratis tools. Denk aan Kaspersky Software Updater (Windows) of Filehippo App Manager. Wanneer je een Mac gebruikt, kun je programma's via de App Store beheren of een tool als MacUpdate draaien. Zorg ook voor malwarebescherming. Dat is om te beginnen om bekende vormen van ransomware voor te zijn. Een goed beveiligingsprogramma blokkeert daarbij ook onbekende ransomware; die wordt preventief uitgeschakeld op basis van verdacht gedrag. Zoals het zoeken naar waardevolle bestanden om ze te versleutelen. De virusbescherming van Kaspersky's Anti-Virus is hiervoor een veilige keuze.

"RANSOMWARE IS ONDENKBARE RAMPSPOED, DIE JE ALLEREERST VOOR WILT ZIJN"


Laat je niet gijzelen

Hoe voorzichtig je ook bent, je kunt zomaar slachtoffer worden. Zodra je het merkt is het al te laat. Je opent bijvoorbeeld per ongeluk een besmette bijlage die afkomstig is (of althans lijkt) van iemand die je vertrouwt of je bezoekt een website die is gekaapt. Hiermee wordt kwaadaardige software geïnstalleerd: ransomware. Ongemerkt slokt het al je foto's op, terwijl jij nietsvermoedend achter je computer zit. Vroeger waren kwaadaardige berichten en websites vrij makkelijk te herkennen aan het slechte taalgebruik, maar tegenwoordig zijn ze amper van echt te onderscheiden. Ransomware slaat natuurlijk altijd toe wanneer je het minst voorbereid bent. Je back-up is niet actueel, de beveiliging stond nog op je to-dolist of je gebruikt tijdelijk een ander systeem voor het bewerken van je foto's. In sommige gevallen kan de website NoMoreRansom.org soelaas bieden. Hiermee kun je sommige ransomware-besmettingen te lijf, zonder te hoeven betalen overigens. De site is namelijk een initiatief van onder andere meerdere beveiligingsbedrijven, de politie en Europol.


Met beveiligingssoftware ben je gijzeling van je foto's voor.

Completer is beter

Je systeem beveiligen gaat natuurlijk veel verder dan alleen je foto's beveiligen tegen ransomware. Ook andere malware en datadiefstal (bijvoorbeeld via onbeveiligde wifinetwerken in de trein of een koffietentje) wil je voorkomen. Een voorbereide fotograaf rekent naast zijn camera's en lenzen ook zijn back-ups en pc of laptop tot de fotoapparatuur.