Upload jouw foto's
Defying the Odds: indrukwekkende actieportretten van Canon-ambassadeur Samo Vidic © canon, advertorial, partner

11 juni 2018, 10:33

Sportfotograaf Samo Vidic vertelt over het fotograferen van topsporters met een beperking, onder wie paralympisch zwemmer Darko Duric.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Samo Vidic, professioneel sportfotograaf en Canon-ambassadeur, fotografeert 's werelds beste sporters voor toonaangevende merken en publicaties. Hiermee brengt hij de fysieke prestaties en het talent van de absolute top van de sportwereld in beeld. Met zijn nieuwste project wilde Samo de aandacht vestigen op een groep sporthelden die soms vergeten wordt: sporters met een beperking, die ondanks hun handicap, geweldige resultaten behalen in de sport die zij zo graag beoefenen.

"In de media zie je maar weinig sporters met een beperking ten opzichte van sporters zonder beperking," zegt Samo. "De Paralympische Spelen krijgen relatief weinig aandacht: ten opzichte van de Olympische Spelen maar zo'n 5%.. Ik wilde verschillende sporthelden in beeld brengen, ze in de spotlights zetten en hun vaak geweldige levensverhaal vertellen."

De Sloveense fotograaf Samo heeft zich in de loop van zijn drukke carrière, die in 1999 begon, steeds meer op sport gericht. In zijn jeugd was hij een sportfanaat die zich graag bezighield met schansspringen, voetbal en tennis. Hij begon zijn carrière als werktuigbouwkundig ingenieur en ontdekte daarna zijn fascinatie voor fotografie.

Hij dacht erover na aan de slag te gaan als verslaggever en nam vervolgens deel aan een workshop sportfotografie, waarna hij zich realiseerde dat hij zijn twee passies kon combineren. "Ik maakte graag foto's en hield van alles dat met sport en het buitenleven te maken had, dus ik was direct om," vertelt Samo.


© Samo Vidic, Canon-ambassadeur

"Ik ben autodidact op het gebied van fotografie, dus het was best een uitdaging om te leren wat de beste technieken zijn voor verschillende sporten. Maar het was ook heel leuk om te doen. Ik heb hard gewerkt en had er alles voor over om sportfotograaf te worden. In het begin had ik de ambitie om sportfoto's te maken voor een lokale krant, en vanaf daar groeide ik verder. Ik legde de lat telkens iets hoger, en dat doe ik nog steeds."

Voor zijn nieuwste persoonlijke project fotografeerde Vidic een aantal sporters met een beperking. Hij wilde zowel hun sporttalent vastleggen als de enorme obstakels die ze hebben moeten overwinnen.

Voor de shoots gebruikte hij twee camerabodies: de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS 6D Mark II. De lenzen die hij gebruikte, zijn de Canon EF 50mm f/1.2L USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM, de EF 16-35mm f/2.8L III USM en de EF 8-15mm f/4L USM Fisheye. Dankzij de combinatie van deze bodies en lenzen kon Samo verschillende creatieve opstellingen toepassen. Hij koos voor elkshot een andere technische aanpak, van lichtsporen tot actieshots onder water.


© Samo Vidic, Canon-ambassadeur

Voor het realiseren van zijn creatieve visie fotografeerde Samo de sporters op twee contrasterende manieren. Hij maakte één portret, waarbij hij de nadruk legde op hun persoonlijkheid en hun fysieke uitdagingen, en één dynamische actiefoto die gericht was op hun doorzettingsvermogen en prestaties. De twee foto's worden gepresenteerd als tweeluik, waarbij beide kanten van hun verhaal worden belicht.

Samo fotografeerde onder andere de Sloveense zwemmer Darko Duric, die met één arm en zonder benen werd geboren, en Felipe Nunes, een skateboarder die als kind zijn benen verloor bij een treinongeluk. De andere twee sporters die Samo in beeld heeft gebracht, zijn de Britse klimmer Anoushé Husain, die geboren werd zonder rechteronderarm, en de Britse sprinter Libby Clegg, die een visuele beperking heeft en goud won op de Paralympische Spelen.
Samo's bijzondere serie dynamische, creatieve en visueel aantrekkelijke foto's van topsporters met een beperking vormt een eerbetoon aan de persoonlijkheid, vaardigheden en pure vastberadenheid van een aantal zeer inspirerende mensen.


© Samo Vidic, Canon-ambassadeur

Casestudy: Darko fotograferen

Zwemmer Darko Duric deed alles wat hij kon om mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen, tweevoudig wereldkampioen te worden en het wereldrecord te verbreken op de 50 meter vlinderslag in de S4-klasse. Bij het maken van Darko's portret en actiefoto wilde Samo zijn verhaal in één keer overbrengen. "Darko heeft één arm, maar in het water lijkt het alsof hij vleugels heeft. Dat wilde ik op beeld vastleggen," zegt Samo.

De sportshoot vond plaats in een zwembad in Ljubljana, Slovenië. Terwijl Darko op een duikplank klaarstond voor de foto, liet Samo twee assistenten van links en rechts een emmer water naar hem gooien, waardoor het water zo viel dat het leek alsof hij vleugels had. Samo bevroor het beeld van het bewegende water met zijn studioflitsers, waarbij de hoofdflitser drie meter voor de zwemmer stond en een backlight vijf meter boven hem.

"Ik wilde het portret eerst vanuit het water schieten, maar dan had ik anderhalve meter van Darko af moeten staan en een groothoeklens moeten gebruiken om hem binnen het frame te krijgen. Dat doe ik liever niet bij portretten," legt Samo uit. "Bovendien waren er op twee meter afstand witte muren. Bij een groothoekopname waren deze veel meer zichtbaar geweest en zou het onmogelijk zijn om het effect van de donkere achtergrond te bereiken terwijl ik van zo dichtbij fotografeerde."

Voor de tweede foto gebruikte hij wel zijn groothoeklens, de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM. Hiermee maakte hij een onderwaterfoto van een zwemmende Darko.


© Samo Vidic, Canon-ambassadeur

Voor de actiefoto plaatste Samo twee studioflitsers naast het zwembad, waardoor de sporter van bovenaf werd verlicht. Een derde flitser verlichtte Darko vanuit een patrijspoort in het zwembad, onder het wateroppervlak. De fotograaf ging vervolgens in een duikpak onder water om een actiefoto te maken terwijl de sporter in het zwembad zwom. De Canon EOS 5D Mark IV communiceerde met de flitsers via kabels die met een zender naast het zwembad waren verbonden.

Samo gebruikte de AI Servo-instelling van de camera om haarscherpe beelden te schieten. Daarnaast gebruikte hij de snelle continu-opnamemodus van de EOS 5D Mark IV om 6,5 frames per seconde te behalen. "Als je een zwemmer met twee armen fotografeert, heb je meer kansen op een goed shot. Omdat Darko maar één arm heeft, moest ik er alles aan doen om hem in een indrukwekkende positie vast te leggen [met zijn rechterarm naar voren en zijn gezicht in beeld]," vertelt hij.

"Dit was de eerste keer dat ik de Canon EOS 5D Mark IV onder water gebruikte. Alles werkte perfect. De autofocus werkte goed en, belangrijker nog, alle foto's waren scherp."

Bekijk hier de video's en meer lees meer over hoe Samo Vidic de camera-effecten creëerde in zijn serie Defying the Odds.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
mphvanhoof op 22 juni 2018 om 13:40

Mooi dat deze kanjers hun platvorm krijgen. Zij verdienen het. Mooi in beeld gebracht. Gr Marcel.