Meld je gratis aan
Teleobjectieven van SIGMA getest: review van Jessica Blokland- van Diën © Jessica Blokland

21 juni 2018, 08:03

Op 30 mei organiseerden we samen met SIGMA een vogelfotografieworkshop op Texel. Met 5 enthousiaste Zoomers gingen we de hele dag teleobjectieven testen onder leiding van fotograaf Patrick de Graaf en vogelaar Klaas de Jong. Hoe hebben de deelnemers de objectieven ervaren? Deelnemer Jessica Blokland- van Diën deelt graag haar ervaring met de SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary en de SIGMA 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSM.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Het is iets voor twaalf uur wanneer De Texelstroom de haven van Texel binnenvaart. Normaal zie je het eiland al van veraf liggen, maar nu ligt het verscholen onder een dikke laag mist. Niet echt de ideale omstandigheden om (tele)objectieven te testen, maar mooi weer is nu eenmaal iets wat je niet kunt afdwingen. SIGMA voorziet ons voor deze vogelfotografieworkshop van diverse objectieven die we uitgebreid mogen testen.
We worden deze middag begeleid door fotograaf Patrick de Graaf en vogeldeskundige Klaas de Jong. Ze zijn beide woonachtig op Texel en brengen ons naar de beste vogelspots van het eiland. Daarnaast voorzien ze ons van informatie en tips.

De eerste locatie waar we heengaan is het kleine vogelplasje "de Petten" wat aan de zuidkant van Texel ligt. Hier worden de objectieven uitgedeeld en gaat iedereen enthousiast aan de slag. Ik kies de SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary.

Rietgors vrouwtje op duindoorn struik. © Jessica Blokland- van Diën


Vogeleiland bij uitstek
Na een goed half uur is het tijd om naar de volgende locatie te gaan. Voordat onze vogelsafari verder gaat bij de Horsmeertjes nemen we met zijn alle plaats aan de picknicktafel om te genieten van een Texelse lunch. Dat Texel het vogeleiland bij uitstek is blijkt tijdens de lunch al snel. In de duindoornstruiken achter ons krioelt het van de zangvogels die uit volle borst hun mooiste liederen ten gehore brengen en wanneer een bruine Kiekendief vlak over onze hoofden langs scheert grijpt iedereen abrupt naar zijn of haar camera.

De jacht op de Blauwborst

In het gebied rondom de Horsmeertjes gaan we opzoek naar Blauwborsten en hoewel ze zich niet echt van dichtbij laten zien, horen we ze in overvloed. Klaas heeft gelukkig een verrekijker bij zich waardoor iedereen toch even kan kijken naar dit mooie vogeltje. Wanneer er een blauwborst op een takje in de buurt neerstrijkt hoor je de camera's ratelen en is 'de jacht' op de blauwborst geopend.
Patrick loopt ondertussen rond om tips te geven over het gebruik van de objectieven en om eventueel wat instellingen van de camera bij te stellen. Ondanks dat het wel wat opklaart, trekt de mist niet helemaal weg en de vogels blijven op een flinke afstand. We besluiten om naar de derde en laatste locatie te rijden.

Deze Kneu ging er eens mooi voor zitten.© Jessica Blokland- van Diën

Aan alles komt een einde
Tussen de dorpen De Waal en Den Burg ligt een grasland gebied met sloten en rietkragen waar het vooral in het voorjaar goed vertoeven is voor vogels zoals de Grutto, Kluut en Bergeend, maar ook de Veldleeuwerik voelt zich hier prima thuis. Klaas legt ons ondertussen uit dat de Bergeend haar eieren niet zoals de naam doet vermoeden op een berg legt, maar 'opbergt' in verlaten hollen.
Er lopen wat Kluut pullen rond die goed beschermd worden door hun ouders. Zodra er een andere vogel te dicht bij de jongen in de buurt dreigt te komen, worden ze verjaagd door de ouderdieren. Ondertussen beginnen we steeds meer gewend te raken aan de SIGMA-objectieven. Helaas, aan alles komt een einde en rond kwart voor vijf vertrekken we naar de veerhaven waar Klaas en Patrick ons voor de deur afzetten. We nemen afscheid van beide heren en keren met een voldaan gevoel huiswaarts.

Een Kneu in een duindoornstruikje. © Jessica Blokland- van Diën

Review van de SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary

Deze workshop begin ik met de SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary, een teleobjectief met een groot bereik en het 'kleinere' broertje van de Sports variant.
De eerste indruk is goed, het objectief voelt degelijk aan, is compact en is met zijn 1930 gram verassend licht voor zijn klasse en zelfs een kilo lichter dan de 150-600mm Sports variant. De zoomring en scherpstelring draaien soepel, al had wat mij betreft deze laatstgenoemde iets breder gemogen. De scherpstelring en statiefgondel zitten namelijk redelijk dicht op elkaar waardoor het handmatig scherpstellen wat minder makkelijk gaat. De knoppen aan de zijkant van de lens waarmee je de beeldstabilisatie en focus aanpast zijn eenvoudig om te zetten evenals de zoom-lock en werken allemaal naar behoren. Ook de meegeleverde zonnekap voelt robuust aan.

Voor wie vaker gewerkt heeft met teleobjectieven van dit formaat zal het instellen van de SIGMA 150-600mm geen problemen opleveren. De knoppen en instelringen zijn te vinden op de standaard plaatsen. Het objectief is geschikt voor DX en FX camera's en leverbaar voor Nikon, Canon en SIGMA. Je hebt tevens de mogelijkheid om een 1.4 of 2.0 converter te gebruiken en hoewel je dan een indrukwekkend bereik hebt, moet je het dan wel zonder autofocus stellen en aangezien het geen heel lichtsterk objectief is, zal het niet mijn voorkeur hebben.

Jessica druk aan het fotograferen.

Snelle autofocus en ingebouwde stabilisatie
De combinatie mist en kleine vogeltjes op een grote afstand draagt nu niet direct bij aan de perfecte omstandigheden om een spectaculaire plaat te schieten. Wat me direct opvalt bij het fotograferen is dat het focuspunt van het objectief wat afwijkt ten opzichte van de scherpstelpunten van mijn camera. Voor een optimaal resultaat dient de lens dus eigenlijk gekalibreerd te worden. Tot circa 500mm heeft de 150-600 geen enkel probleem om scherp te stellen en scherp te blijven (rekening houdende met de afwijking van het objectief) en ervaar ik de autofocus als snel. In combinatie met mijn Nikon D500 heeft het objectief geen enkele moeite om de snelheid van de camera bij te houden.
Wanneer ik echter het brandpunt verleg naar 600mm neemt de prestatie af en vallen de resultaten jammer genoeg wat tegen. Wellicht speelt het weer hier een rol in. De autofocus blijft zoeken en wanneer ik in mijn compositie het vogeltje rechts in het beeld wil plaatsten, wordt het de Contemporary-lens net even te veel. Grotere objecten vanuit middelste scherpstelpunten van het beeld genomen blijven wel hun scherpte behouden, maar toch valt er zichtbaar detail weg uit de foto. Doordat de autofocus blijft zoeken, trilt en ratelt het objectief een beetje waardoor uit de hand fotograferen een uitdaging wordt, maar niet onmogelijk is. Naast dat je natuurlijk kunt kiezen tussen de AF- en M-stand heb je ook de mogelijkheid om op de MO-stand te fotograferen. Wanneer je de schuif aan de linkerkant van het objectief in het midden zet komt deze in de MO-stand te staan. Dit wil zeggen dat zodra je aan de focusring draait het objectief automatisch overschakelt naar handmatige focus.

Onder de focusschuif bevindt zich een knop waarmee je de stabilisatie van het objectief kunt regelen. Dit is een aangename toevoeging wanneer je uit de hand fotografeert. Er wordt onderscheid gemaakt tussen stabilisatiestand OS1 en OS2. OS1 reduceert bewegingen in eigenlijk alle omstandigheden. OS2 daarentegen is bedoeld voor panning, het vastleggen van beweging met een vrij lange sluitertijd.

Veel zoom voor weinig geld
Eerlijk is eerlijk op het grootste bereik vielen de prestaties bij het fotograferen van zangvogeltjes in de mist een beetje tegen, maar tot 500mm doet de SIGMA 150-600mm Contemporary wat het moet doen en heb je er een goed objectief aan zeker wanneer je de prijs vergelijkt met soort gelijke objectieven van Canon of Nikon. Voor nog geen € 1000 krijg je ontzettend veel zoom voor je geld. Tel daar het gewicht van nog geen twee kilo bij op en al met al heb je een mooi handzaam en snel teleobjectief te pakken. Veel compacter als dit zal je ze niet tegenkomen. De SIGMA 150-600mm Contemporary is naar mijn mening uitermate geschikt voor hut fotografie en de (amateur) wildlife fotograaf.

De Kneu is in groten getale aanwezig op Texel. © Jessica Blokland- van Diën

Review van de SIGMA 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSM
Aan het einde van de middag besluit ik om ook de SIGMA 100-400mm f/5-6.3 nog even aan wat snelle tests te onderwerpen gekoppeld aan mijn Nikon D500. Dit objectief komt ook uit de Contemporary-lijn, is geschikt voor DX en FX, is vele malen handzamer en lichter dan de 150-600mm en wordt niet voor niets door SIGMA liefkozend de 'light bazooka' genoemd. SIGMA lijkt in te zetten op lichte objectieven met goede optische kwaliteiten. Ondanks dat het objectief slechts 1100 gram weegt, heeft het toch een stevige look en feel.
Wat opvalt is dat een statiefgondel ontbreekt. Voor het fotograferen uit de hand geen enkel probleem en dat is door zijn gewicht ook prima vol te houden. Wanneer je vanaf statief wilt werken, zal je de body op de statiefkop vast moeten zetten. Hoewel het te doen is gaat mijn voorkeur toch uit naar bevestiging op een statiefgondel, omdat je dan makkelijker kunt switchen tussen de landschap- en portretstand en het objectief minder de neiging heeft om te duikelen, maar dat is persoonlijk.

Point and shoot
Het AF-systeem werkt over het gehele bereik accuraat en snel. Ook dit objectief is voorzien van optische beeldstabilisatie. Zijn compacte en vederlichte voorkomen maakt het een perfect 'point and shoot'-objectief waarmee je ook uit de hand de mooiste beelden schiet. De scherpte van de onderwerpen op de foto laat zeker niet te wensen over. Zelfs met een volle diafragmaopening op het grootste bereik blijven de beelden lekker scherp. De stille HSM-motor doet wat hij belooft en wisselt geruisloos van scherpstelpunt. Door het ontbreken van de statiefgondel is de focusring met het grootste gemak te bedienen wanneer je handmatig wilt scherpstellen.
Net als de 150-600mm beschikt de 100-400mm over diverse instelknoppen aan de zijkant van de lens waarmee de autofocus en de beeldstabilisatie in- en uitgeschakeld kunnen worden, daarnaast kun je het focusbereik hier instellen.

Een volwassen Kluut verjaagd een Nijlgans, omdat hij zich te dicht in de buurt van de jongen begeeft. © Jessica Blokland- van Diën

Knappe alllrounder
Buiten dat de SIGMA 100-400mm uitermate geschikt is voor het fotograferen van vogels kun je met deze lens zoveel meer. Door het grote bereik van 100mm tot 400mm is het objectief ook goed in te zetten voor bijvoorbeeld portretten, (semi)macroportretten en landschappen (dat laatste vooral op fullframe). Maar ik zou hem ook zeker meenemen op reis, doordat hij weinig ruimte en gewicht inneemt in je tas. Ingeschoven is het objectief namelijk maar 18cm lang. Ook in dierentuinen of tijdens een stevige wandeling door de natuur is het een goed alternatief op de zware teleobjectieven. Met een prijs van rond de € 850 is het een mooi objectief voor menig natuurfotograaf die toch graag mobiel blijft, maar ook kwaliteit wil.

Even voorstellen: Jessica Blokland van Diën (32)
Naast mijn hectische baan in de horeca vind ik een uitlaatklep in de fotografie. Met de Biesbosch als achtertuin en als dierenvriend pur sang heb ik een voorliefde voor wildlifefotografie, maar ik maak ook wel eens een uitstapje naar landschapsfotografie. De passie voor fotografie heb ik overigens niet van een vreemde, mijn moeder fotografeert namelijk ook.


Reacties (7)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
edbonsai op 8 juli 2018 om 12:33

Ik wil hier bij nog even vermelden dat je met de converter 1.4 nog steeds autofocus heeft op de SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary.
Ik gebruik niet anders met deze lens, en schiet er mooie foto's mee.
Dit wilde ik nog even vermelden, voor dat iemand gaat twijfelen om deze prachtlens te kopen.
MVG Ed

Pauline1965 op 22 juni 2018 om 19:53

Goed uitgebreid stuk en fraaie plaatjes. Bedankt ook voor de gezelligheid. Groetjes, Pauline

Jessie1985 op 23 juni 2018 om 22:12

Dankjewel Pauline het was inderdaad erg gezellig. Leuke groep mensen zo bij elkaar. Groetjes Jessica

annemarievandien op 21 juni 2018 om 11:11

Goed artikel en mooie foto's .... Trots

Jessie1985 op 21 juni 2018 om 14:34

dankjewel

EyesOnPat op 21 juni 2018 om 09:18

Goed en duidelijk omschreven. Leuke om te lezen en mooie foto,s. Gr. Patrick

Jessie1985 op 21 juni 2018 om 14:34

Dankje Patrick het was een leuke dag groetjes Jessica