Upload jouw foto's
Landschapsfotografie met de Tamron 10-24mm VC HLD © Tamron, landschapsfotografie, behind the scenes

25 juni 2018, 00:00

Vijf Zoomers gingen onlangs op pad in natuurgebied Aekingerzand om de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD ultra groothoekzoom te testen. Camilla, Jeroen, Lindy, Marion en Rudolf legden onder leiding van landschapsfotograaf Harmen Piekema de grote zandvlakte met bomen, duinen, heide en mooie stukken water en bos vast.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Jeroen Bukman

Foto: Jeroen Bukman.


"De lens maakt een solide indruk. Het scherpstellen gaat snel en geruisloos, waarbij je handmatig de scherpstelling nog kunt bijstellen. Heel fijn van de stabilisatie is dat ik hiermee tot een sluitertijd van 1/40e seconde zonder problemen mee uit de hand kan fotograferen. Ik kan me voorstellen dat als je ook veel met je camera filmt, de stabilisatie dan echt een toevoeging kan zijn voor situaties waarin je over weinig licht beschikt. Op 10 mm kan ik een grote boom vrij dicht naderen, waarbij ik het onderwerp nog steeds volledig in beeld kan brengen. Op die manier kun je veel drama creëren. Met de tips van Harmen probeer ik ook wat nieuws: focus-stacking. En ik fotografeer in de portetstand, iets wat ook zeker in landschappen erg interessante beelden kan opleveren." De complete review van Jeroen lees je hier.

Camilla Groenhoff

Foto: Camilla Groenhoff


"Een compacte en lichte lens met weinig onnodige standen, wat hem makkelijk in gebruik maakt. Ik vind de beeldkwaliteit erg goed. Wanneer ik de foto's later op mijn computer zet, zijn de kleuren nog steeds helder. Van ultra-groothoeklenzen wordt vaak gezegd dat het beeld op de volle opening vertekent, maar met dit objectief
heb ik hier weinig tot geen last van. Al met al een mooie, compacte lens met een goede scherpte. Ik zou hem zeker willen gebruiken voor natuurfotografie, een van mijn passies. Maar ook voor architectuurfotografie zou deze lens zeker een goede aanwinst zijn." De complete review van Camilla lees je hier.

Lindy Hageman

Foto: Lindy Hageman


"Ik vind de lens makkelijk in gebruik, waardoor hij ook voor beginners zoals ik een zeer geschikt objectief is. Hij is erg licht en dus makkelijk mee te nemen tijdens lange wandelingen of op reis. Tijdens de workshop begint het even te regenen maar omdat de lens stof- en spatwaterdicht is, kunnen we gewoon rustig verder fotograferen zonder ons zorgen te maken. Het zoombereik maakt het veel makkelijker een mooie landschapsfoto te maken wanneer je je statief en camera eenmaal hebt opgesteld op een mooie plek. Zonder je statief te hoeven verplaatsen, zoom je gewoon nog een stukje uit om je compositie te perfectioneren." De complete review van Lindy lees je hier.

Rudolf Dieben

Foto: Rudolf Dieben


"Wat mij meteen opvalt is dat de lens netjes is afgewerkt. Alles zit op de juiste plek om netjes te kunnen werken. Hij loopt soepel met de juiste weerstand, je wilt immers niet van het ene naar het andere bereik schieten. Ik was niet erg bekend met de lenzen van Tamron, maar deze heeft mij positief verrast: een hele goede en degelijke lens waar je veel plezier van kunt hebben. In combinatie met de tips van Harmen, die weet hoe je landschapsfotografie meer kleur en uitdaging kunt geven, een geslaagde avond." De complete review van Rudolf lees je hier.

Marion Lafontaine

Foto: Marion Lafontaine


"Tijdens de workshop krijg ik een aantal leuke tips van Harmen, zoals bij deze foto waarbij ik het dramatische effect erg mooi vind. Hij adviseert mij een hoger standpunt te nemen, zodat er minder lucht op de foto zichtbaar is. Een groter diafragma maakt de groene bomen minder scherp. Door de interactie met de andere deelnemers en goede uitleg heb ik veel van deze workshop opgestoken."V.l.n.r.: Rudolf, Harmen, Jeroen, Marion, Camilla, Lindy.

Harmen Piekema

"Ik vind het belangrijk dat de deelnemers een beeld schieten waar ze zelf achter staan. Een goede foto komt voort uit de juiste techniek, maar het hebben van plezier is minstens zo belangrijk. Verder hoop ik dat mensen de lens gebruiken op de manier zoals hij bedoeld is, en een beeld zoeken dat past bij deze lens. Dit objectief heeft in combinatie met de cropfactor van de kleinbeeldcamera een heel mooi bereik. Je zit op ongeveer 15-35, wat voor landschapsfotografie erg interessant is. Met een dergelijke lens schiet je vaak weidse landschappen en deze lens heeft daarbij minimale vertekening. In vergelijking met de oude Tamron 10-24 is dit echt een heel nieuwe lens, een stuk scherper en met een stille en snelle autofocus en beeldstabilisatie."

Tips van Harmen:
• Focus-stacken: maak drie foto's met focus op de voorgrond, het midden en de achtergrond, die je aan de hand van laagmaskers in Photoshop samenvoegt. Zo krijg je een beeld dat in z'n geheel scherp is. Erg mooi bij groothoek-foto's vanuit een laag standpunt, waarbij zowel de voorgrond als de achtergrond scherp moeten zijn!
• Gebruik een diafragma rond F 9 - F 11 voor mooie scherpte bij weidse landschappen.
• Fotografeer vanaf een statief (vergeet daarbij niet de beeldstabilisatie uit te schakelen).
• Je smartphonecamera kan erg handig zijn bij het bepalen van een compositie.
• Vergeet de portretstand niet, daarmee krijg je een heel ander perspectief.


Meer zien van Harmen Piekema? Neem een kijkje op zijn website.