Upload jouw foto's
Tamron 100-400mm getest: review van Walter Sterkenburg © Tamron, hondenfotografie, Walter

1 augustus 2018, 10:10

Vier Zoomers mochten onlangs de 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD van Tamron testen. Onder leiding van ervaren hondenfotograaf Rick Letterboer maakten zij spectaculaire actiefoto's van honden. Hieronder deelt Walter zijn ervaringen van de dag en vertelt hij hoe het objectief hem is bevallen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Op een prachtige locatie in het bos bij Beerzerhaar gaan we na een korte introductie aan de slag met het objectief. Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails is aanwezig met de nodige enthousiaste honden die voor ons vandaag model staan.

Het objectief

Bij het in ontvangst nemen van het objectief valt gelijk het relatief geringe gewicht op in vergelijking met mijn eigen zoomlens (70-200 F2.8), hoewel deze maar ca. 150 gram meer weegt. Het objectief weegt slechts 1.115 gram en ligt lekker in de hand.
Het design van het objectief is eenvoudig (geen gouden randen of andere 'overbodige' tekens) en ziet er strak en degelijk uit. De body van het objectief is weersbestendig waardoor het in alle weersomstandigheden te gebruiken is.
Het objectief is uitgerust met twee eenvoudig te bedienen knoppen voor het instellen van de autofocus (M, A of limit) en de Vibration Compensation (VC)
De Limiter stand stelt de grens van de autofocus standaard op 7 meter. Dit zorgt ervoor dat de AF sneller is bij grotere afstanden omdat hij dan geen rekening houdt met onderwerpen die dichterbij staan (bijvoorbeeld een tak of een grasspriet waardoor de AF in de war kan raken). De grens is via een optionele Tap-In console zelf aan te passen.


De tweede knop is voor de Vibration Compensation (VC). Deze kan in -en uitgeschakeld worden en er kan een aparte stand voor panning worden geselecteerd. Het was wel even goed kijken in welke stand deze knop moest staan voor de genoemde standen.


Tevens is het objectief uitgerust met een zgn. Lock knop om het objectief te vergrendelen bij 100 mm zodat deze tijdens het dragen van de camera niet vanzelf kan uitschuiven. Aangezien het objectief nieuw uit de doos komt, heb ik niet het idee dat dit zo snel zal gebeuren maar wellicht bij intensief gebruik zou het zoomsysteem wat "slapper" kunnen worden en is deze knop wenselijk.


In de praktijk

Het autofocus systeem wordt aangestuurd door een Tamron Dual Micro Processor waardoor er een aparte aansturing van de autofocus systeem en de beeldstabilisatie is.
Wat mij direct opvalt is dat het AF systeem erg stil is. Dat is even erg wennen omdat ik me hierdoor afvraag of het AF systeem wel werkt.
We krijgen diverse honden voor de camera die razendsnel bewegen waardoor we het uiterste van het AF systeem moeten vragen. Mede door de donkere weersomstandigheden (bewolkt en af en toe regen) moet ik de ISO waarde flink opschroeven (tot 1600) om op acceptabele sluitertijden te komen om de rennende honden scherp in beeld te krijgen.
Voor honden-/actiefotografie maak ik zelf standaard gebruik van een 70-200mm objectief dus deze brandpuntsafstanden zijn even wennen.
Mijn verwachtingen wat betreft de snelheid van de AF worden niet helemaal waargemaakt. Af en toe heb ik het gevoel dat het AF systeem niet snel genoeg is, wat later ook uit een aantal beelden blijkt. Wellicht dat dit in betere lichtomstandigheden anders is.
Het in- en uitzoomen voelt soepel en degelijk aan. Ook in de AF modus is het mogelijk om handmatig scherp te stellen. Dit kan in sommige situaties handig zijn, echter bij actiefotografie zal men hier niet vaak gebruik van maken.

Beeldkwaliteit

De beelden zijn ondanks de hoge ISO waarde erg scherp. Zowel bij 100mm als bij 400mm met maximaal diafragma levert het objectief scherpe en heldere beelden. Ook bij close-up opnames met 400mm F6.3 levert dit scherpe gedetailleerde beelden op. Ik heb dit objectief getest op een Nikon D750. Vanwege de donkere omstandigheden heb ik eigenlijk continu met diafragma waarden van 4.5 en 6.3 gefotografeerd. Hierdoor kan ik niet beoordelen of de scherpte bij andere diafragma waarden verschilt.Conclusie

Buiten het feit dat het een erg gezellige en leuke dag was heb ik het gevoel dat dit objectief voor actiefotografie niet optimaal is. Het AF systeem is mijn inziens niet altijd snel genoeg om snel bewegende onderwerpen continu te blijven volgen. Het bereik van het objectief en de scherpte van de beelden die je over het hele bereik hebt hebben mij wel positief verrast.
Daarbij is het gewicht, het uiterlijk en de bediening goed en degelijk. Tamron levert naar mijn idee met dit objectief, mede vanwege het zoombereik, een betaalbaar en draagbaar objectief voor natuurfotografie en sportfotografie.

Over de fotograaf
Walter Sterkenburg (46 jaar) is sinds een jaar of vijf hobbymatig fanatiek bezig met fotograferen. Het is begonnen met het fotograferen van zijn eigen honden. Naast hondenfotografie probeert hij zichzelf zo breed mogelijk te ontwikkelen als fotograaf waarbij actie-, sport- en concertfotografie zijn favoriete onderwerpen zijn. Deze thema's zijn daarom veelvuldig in zijn werk terug te vinden.Wil je meer foto's zien van Walter? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl profiel


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
EyesOnPat op 1 augustus 2018 om 11:02

Goed en duidelijk omschreven review en mooie actiefoto’s. Wat betreft de AF ben ik het helemaal met je eens. Het was een leuke ervaring. Gr. Patrick