Meld je gratis aan
SIGMA lenzen getest: review van Anneke Wilms © Anneke Wilms

10 augustus 2018, 16:20

Deze zomer gingen vijf Zoomers op pad voor een workshop straatfotografie in Amsterdam. Zij werden begeleid door straatfotograaf Bas Losekoot en ondertussen testten zij verschillende SIGMA lenzen. Anneke deelt haar ervaringen van deze dag en vertelt ons hoe deze SIGMA lenzen haar bevallen zijn.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

De workshop begint met een introductie van Bas Losekoot. Erg interessant om werk van hem en andere straatfotografen te zien en de ideeën erachter te horen. De lenzen die we vandaag gaan testen vormen voor mij wel een uitdaging, door de brandpuntsafstanden van 24 tot maximaal 70 mm. Normaal gebruik ik voor straatfotografie graag een 55-200 mm of 70-300 mm lens, dus met de lenzen van vandaag zal ik een stuk dichterbij de mensen moeten komen dan ik gewend ben. Daarom kies ik ervoor om te beginnen met de 24-70 mm zoomlens, zodat de overgang niet meteen zo groot is.


SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | ART

Zodra ik de lens in mijn handen krijg valt meteen op dat het een lichtsterke lens is die erg degelijk gebouwd is. Dit geldt overigens voor alle lenzen die we vandaag testen. Wat wel opvalt is dat vooral deze lens behoorlijk zwaar is. Mij wordt verteld dat dit komt doordat er erg veel glas in zit om te zorgen voor goede beeldkwaliteit.

We gaan de straat op om te fotograferen en ik kijk eerst gewoon wat er op mijn pad komt. In het begin moet ik even zoeken naar de zoomring maar die heb ik snel gevonden. De lens werkt erg soepel en stelt snel scherp. Ik vind het erg prettig dat ik kan zoomen met deze lens. Van tevoren had ik gedacht dat ik zoom te kort zou komen maar dat valt erg mee. De kwaliteit van de foto's is prima. Deze lens is voor mij boven verwachting.

SIGMA 35MM F1.4 DG HSM | ART

Een goede lens, ook degelijk maar minder zwaar dan de 24-70 mm. In het begin was het wel wennen dat ik dichterbij moest komen bij mijn onderwerp. Tijdens het selecteren van mijn foto's achteraf valt me echter op dat ik het grootste deel van de geselecteerde foto's met de 35 mm lens gemaakt heb. Grappig om dat te merken.

Maar ik merk ook dat ik leuke momenten mis door de brandpuntsafstand, of dat sommige momenten een andere foto opleveren dan ik in mijn hoofd heb. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaande foto. Ik zag deze dame al van ver aankomen aan de overkant van de straat maar op het moment dat ik wil oversteken rijden er net 2 trams voorbij waardoor dat niet lukt. Zodra de trams voorbij zijn maak ik toch nog een foto die ik zelf geslaagd vind, maar deze is dus anders geworden dan ik in mijn hoofd had doordat ik niet kon inzoomen.

SIGMA 50MM F1.4 DG HSM | ART

Hierna ga ik met de 50 mm lens aan de slag. Ook dit is een fijne lens van goede kwaliteit. Het voordeel van deze lens is dat ik iets minder dichterbij hoef te komen. Soms gebeurt er net iets vlak voor mijn neus waardoor ik juist weer te dichtbij sta. Voorbeeld hiervan is onderstaande foto waarbij ik wat verder weg had willen staan zodat het blauwe billboard meer in beeld zou komen en de blauwe frietzakjes zou versterken. Toen ik verder weg ging staan, liepen er weer te veel mensen tussendoor.

SIGMA 24MM F1.4 DG HSM | ART

Deze lens is voor mij de grootste uitdaging. Hiermee moet ik toch wel heel dichtbij komen in sommige gevallen. Op een gegeven moment zie ik een moeder en dochter samen op een telefoon kijken waarbij ze veel plezier hebben. Om dat in beeld te krijgen moet ik echter zo dichtbij komen dat ze net opkijken op het moment dat ik de foto maak.


Over de fotograaf

Anneke Wilms woont in Hobrede en was al jong geïnteresseerd in fotografie. Omdat dit in het analoge tijdperk vrij kostbaar was fotografeerde zij nog niet zoveel, op foto's van de kinderen en vakantiefoto's na. Toen de digitale camera zijn intrede deed kocht zij meteen een kleine compactcamera en zodra de eerste digitale spiegelreflex voor consumenten op de markt kwam, heeft zij die aangeschaft. Anneke fotografeert vooral landschappen en natuur. Sinds een aantal jaar vindt zij straatfotografie en modellenfotografie ook erg leuk. Ook urbex vindt zij interessant, maar het is nog lastig om in dat wereldje te komen. Sinds een jaar of acht is zij lid van fotogroep de Purmer. Hier heeft zij vooral de eerste jaren erg veel geleerd. Tegenwoordig gaat zij daar vooral naartoe voor de gezelligheid en inspiratie.

Wil je meer foto's zien van Anneke? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl profiel.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn