Upload jouw foto's
De Tamron SP 24-70mm getest: review van Christa van Gend © Tamron, lifestyle, Christa 1

21 september 2018, 12:00

Vijf Zoomers mochten onlangs de SP 24-70mm van Tamron testen. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers maakten zij prachtige portretfoto's van professioneel model Dian Biemans. Hieronder deelt Christa haar ervaringen van de dag en vertelt zij hoe het objectief haar is bevallen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Op 23 juli was het zover, de testdag voor de Tamron SP 24-70 F2.8 Di VC USD G2. Na een kort voorstelrondje, is het tijd om de lens uit de doos te halen. Mijn eerste indruk is gelijk: was is hij zwaar! De lens ziet er stevig gebouwd uit. Ik heb zelf geen lenzen van Tamron en ik moet even wennen omdat het in -en uitzoomen precies andersom gaat als bij mijn Canon lenzen.
Wat me wel opvalt is dat de ring om handmatig scherp te stellen, een beetje smal is. Ik heb dit niet heel veel gebruikt, en ik denk dat het een kwestie van wennen is. Zowel de scherpstelring, als de zoomring draaien in ieder geval lekker soepel.


Ik ben vooral nieuwsgierig naar deze lens omdat mijn Canon 24-105 F4 trager begint te worden en deze lens mijn Canon lens zou kunnen vervangen. Ook ben ik benieuwd of ik de extra mm die ik gewend ben van mijn lens ga missen.


Lifestylefoto's
Ik begin met het maken van wat lifestylefoto's. We zitten in een prachtig pand in Arnhem, met mogelijkheden genoeg om details te fotograferen. Dit is niet iets wat ik heel vaak doe, normaal gesproken maak ik vooral portretten van kinderen, zowel binnen als buiten. Leonie geeft wat tips en daarna kan ik aan de slag.


Mooie scherptediepte bij f2.8 (70mm f2.8 ss 1/160 iso 640).


Door de ingebouwde beeldstabilisatie kan ik met een sluitertijd van 1/50 nog een scherpe foto maken van een stapeltje boeken. Dit is bij 70mm, dus maximaal ingezoomd. De bokeh van de lens vind ik erg mooi, heel mooi rond. Het is erg fijn om over het hele bereik een opening van F2.8 te hebben. Ik heb ook bijna alle foto's tussen de F2.8 en F4 gemaakt, ik hou van de onscherpte. Ik kan me ook voorstellen dat bij bijvoorbeeld concertfotografie deze lens erg fijn is, omdat hij lichtsterk is over de gehele lengte. Ook bij volledige opening is de lens erg scherp, zeker bij 24mm. Als ik inzoom tot 70mm is het beeld wel iets minder scherpte aan de randen. Dit valt mij vooral op bij de lifestylefoto's. Bij de foto's van Dian, die ik later maak, heb ik dat gevoel wat minder. De autofocus is snel en stil.


Model
Na de lifestylefoto's ga ik aan de slag met het model, Dian. Bij de eerste foto's staan mijn instellingen nog op de instellingen voor de lifestylefoto's. Daardoor heb ik niet gezien dat mijn sluitertijd maar 1/30 was. Maar toch heb ik er een scherpe foto's tussen zitten. Nu moet ik zeggen dat ik wel een redelijk vaste hand heb, maar van 1/30 was ik zelfs onder de indruk. De beeldstabilisatie doet zijn werk dus goed! Door het grote diafragma van F2.8 krijg ik ook bij de portretten een hele mooie scherptediepte.


zelfs bij ss 1/30 nog een scherp portret (70mm f3.5 ss 1/30 iso 250).


Daarna maak ik wat foto's van het model met tegenlicht. De autofocus blijft zijn werk goed doen. Alleen wanneer ik van het middelste scherpstelpunt overstap naar een punt in de hoek, heeft de autofocus soms wel moeite om scherp te stellen. De foto's met tegenlicht vind ik mooi van kleur en contrast. In de nabewerking hoef ik alleen maar wat ruis weg te werken. Op dat punt ben ik erg tevreden over deze lens.


Ook bij tegenlicht mooie resultaten (70mm f3.5 1/60 iso 1000).


De portretten zijn bij zowel 24mm als 70mm goed scherp, maar ik blijf het raar vinden om een close-up te maken op 24mm. Het model ziet er naar mijn idee toch een beetje vertekend uit. Bij een full body op 24mm is dit veel minder het geval. Met de portretten in tegenlicht kan ik aan de latjes van de ramen zien dat er een klein beetje vertekening is. Maar dit is zeker niet storend en zo weggewerkt in photoshop.


Spiegeling, mooie details (70mm f3.5 1/200 iso 1000).


Een fijne lens voor zowel full body als close-up.


Conclusie
De Tamron SP 24-70 F2.8 Di VC USD G2 is naar mijn idee een prima objectief. Ideaal voor allerlei verschillende onderdelen van fotografie: portret, landschap, straatfotografie, concertfotografie.
De lens is stevig gebouwd (wel zwaar) en spatwaterdicht. De ringen draaien lekker soepel. De autofocus is snel bij zowel 24mm als bij 70mm en ook bij tegenlicht werkt hij goed. De beeldkwaliteit is goed, ook bij F2.8. Bij andere lenzen heb ik mindere resultaten gehad bij F2.8. De beeldstabilisatie is super, zelfs bij 1/30 nog een acceptabele portretfoto. Ook bij tegenlicht zijn de kleuren en de scherpte prima in orde. Ik heb tijdens het fotograferen de extra mm die ik normaal bij mijn Canon lens heb, niet gemist. Dus als ik genoeg gespaard heb, is deze lens zeker een mooie opvolger!


Over de fotograaf

Christa van Gend (38 jaar) woont in Nieuwerkerk a/d IJssel. In het dagelijks leven geeft ze aardrijkskunde op de leukste mavo van Rotterdam. Ze heeft een camera sinds haar 12e. Eerder fotografeerde ze vooral landschappen en dieren maar sinds de geboorte van haar zoon in 2012 is ze zich ook gaan verdiepen in kinderportretten.


Wil je meer foto's zien van Christa? Neem dan een kijkje op haar website.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn