Upload jouw foto's
De Tamron SP 24-70mm getest: review van Djûra Schra © Tamron, Djura, foto 4

21 september 2018, 12:00

Vijf Zoomers mochten onlangs de SP 24-70mm van Tamron testen. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers maakten zij prachtige portretfoto's van professioneel model Dian Biemans. Hieronder deelt Djura haar ervaringen van de dag en vertelt zij hoe het objectief haar is bevallen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Vanuit Zoom.nl en Tamron ben ik samen met nog vier fotografen uitgenodigd om een dag langs te komen om de nieuwe 24-70mm f.2.8 lens van Tamron te testen. We worden verwacht op een prachtige locatie in Arnhem, genaamd Loft. Hier mag ik onder begeleiding van Leonie model Dian Biemans fotograferen. Alles bij elkaar een hele leuke en leerzame ervaring. Zo had ik namelijk nog nooit eerder een professioneel model gefotografeerd.


De eerste indruk
Tijdens de testdag heb ik verschillende onderdelen van de lens kunnen testen en mijn eerste bevindingen van de lens zijn zeer positief. Het is een mooi lichtsterk zoomobjectief met een bereik van 24mm tot 70mm. Door dit bereik is de lens zeer fijn voor verschillende soorten fotografie, zoals portret-, lifestyle-, landschap- en rapportagefotografie. Het diafragma is over het gehele bereik f/2.8, waardoor je zowel op 24mm als op 70mm schitterende foto's kunt maken met een onscherpe achtergrond. Ook heeft het diafragma grote voordelen wanneer je binnen fotografeert, zoals tijdens de testdag. Doordat de lens zo lichtsterk is, kun je de ISO ook binnen vrij laag houden.


Hier is de kracht van f/2.8 nog eens goed te zien in een mooie close up. Een mooie scherptediepte met Iso 200.


Hier is het effect van f/5.6 nogmaals te zien in een close up. Iso verhoogd naar 640.

Uiterlijk

De nieuwe lens van Tamron is naar mijn idee stevig gebouwd en ligt goed in de hand. Een grote verbetering aan deze nieuwe lens vergeleken met de voorgaande lens is de zoomfunctie. Waar je bij de oude variant nog echt kracht moest zetten om in te zoomen, schuif je de zoomfunctie nu vrij gemakkelijk heen en weer. Qua grootte en gewicht is er echter niet veel veranderd. Met een kleine kilo heeft de lens een redelijk gewicht, maar vergeleken met andere lenzen in de f/2.8 categorie valt hij niet buiten de boot.


Diafragma f/2.8 & brandpuntafstand 70mm. Een mooi voorbeeld van de portretfunctie van deze lens.

Beeldkwaliteit & autofocus
Over de beeldkwaliteit ben ik positief. Ik heb veel verschillende standen qua zoom en diafragma kunnen proberen en 'overall' scoort de lens naar mijn mening goed. Je kunt mooie allround foto's maken, maar ook bij portretten doet de lens het goed. Vooral de bokeh van de lens spreekt mij zeer aan. Hierdoor kun je hele mooie portretten en close-ups maken. Een voordeel waardoor je zelfs met een lage sluitertijd nog steeds een scherpe foto kan maken, is de beeldstabilisatie. Tot ongeveer 1/30e sec. kon ik vanuit de hand nog steeds een scherp portret maken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met in hoeverre je zelf een vaste hand hebt. Een ander fijn voordeel, dat helpt om met een lage sluitertijd nog steeds een scherpe foto te maken, is de snelle autofocus. Hierbij maakt het weinig verschil of je de zoomfunctie van de lens op 24mm, 50mm of 70mm hebt ingesteld.
Niet alleen is de lens zeer geschikt voor een portret, maar ook voor allround fotografie. Hierboven een aantal shots met verschillende brandpunt afstanden waaronder 24, 32 en 52mm.


Aanrader
Zodra ik de financiële middelen heb om over te stappen naar een full frame camera, staat deze lichtsterke allround lens zeker op mijn lijst om aan te schaffen. Ik heb de kans gehad de Tamron lens te mogen testen en mijn bevindingen zijn zeer positief. Zo heb ik geen directe nadelen aan de lens kunnen ontdekken. Er zullen vast en zeker kanttekeningen zijn, maar op dit moment is de kwaliteits- / prijsverhouding van de Tamron voor fotografen zoals ik zeker een aanrader.Over de fotograaf
Djûra Schra (26 jaar) komt uit het dorp Balk in het zuiden van Friesland, vlakbij het IJsselmeer. Al haar hele leven lang is ze geïnteresseerd in fotografie. Zo had ze van jongs af aan al een digitale camera, waarmee ze alle vakanties en uitjes met vrienden en familie vastlegde. Ruim 4 jaar geleden heeft ze haar eerste spiegelreflexcamera aangeschaft en sinds die tijd is ze zich actief gaan verdiepen in fotografie. Eerst heeft ze twee cursussen gevolgd en daarna ging ze al snel met haar fotografie op Facebook. Als communicatiestudente kon ze hiermee mooi ervaring opdoen met een bedrijfspagina. Haar fotografie werd opgemerkt door de omgeving en als snel begon ze haar eigen bedrijf Frames&Design. Hiermee heeft ze al veel verschillende onderwerpen mogen vastleggen zoals families, bruiloften, bands en bedrijven. Sinds maart 2018 is ze klaar met haar de opleiding en wil ze zich graag nog verder gaan verdiepen in fotografie door middel van workshops en cursussen.


Wil je meer foto's zien van Djura? Neem dan een kijkje op haar website

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn