Upload jouw foto's
De Tamron SP 24-70mm: review van Ilya de Milde © Tamron, Ilya, foto 4

21 september 2018, 12:00

Vijf Zoomers mochten onlangs de SP 24-70mm van Tamron testen. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers maakten zij prachtige portretfoto's van professioneel model Dian Biemans. Hieronder deelt Ilya zijn ervaringen van de dag en vertelt hij hoe het objectief hem is bevallen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tijdens een workshop portret-/lifestylefotografie ga ik, samen met nog vier andere gelukkige en enthousiaste geselecteerde fotografen aan de slag met een nieuw objectief van Tamron. We krijgen de mogelijkheid om alle functies en mogelijkheden van deze nieuwste professionele zoomlens uit te proberen. En zoals zo vaak met een selectie, voel ik mij toch een beetje trots om er bij te mogen zijn. De locatie is: Loft in Arnhem, een pand met prachtig natuurlijk licht.


Leonie van der Locht - Huijbers
De workshop verloopt onder begeleiding van fotograaf Leonie van der Locht - Huijbers. Zij geeft in een korte introductie aan wat alle mogelijkheden van deze lichtsterke Tamron reportagezoom zijn en hoe wij deze kunnen toepassen. Er komen al snel twee grote pluspunten naar voren: de lichtsterkte over het gehele bereik en de snelle AF. Waar ik vooral naar uitkijk is om Leonie te horen vertellen hoe zij te werk gaat en de nuttige tips die zij geeft. Verder vind ik het leuk en leerzaam om ervaringen te delen met de andere fotografen en natuurlijk om aan de slag te gaan met Dian Biemans, een ervaren model.
Na de korte introductie en kennismaking gaan wij om beurten de leuke en spontane Dian fotograferen. Iedereen doet zijn ding, hetzij Dian fotograferen, hetzij lifestyle beelden maken. Het maken van de lifestyle beelden vind ik aanvankelijk lastiger dan gedacht. Gelukkig is Leonie in de buurt. De tips en ervaringen van Leonie op dit vlak zijn wat dat betreft meer dan welkom en geven naast inzicht ook inspiratie.
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
Ik fotografeer al jaren met tevredenheid met Tamron objectieven, waaronder de oudere versie Tamron 27-70mm. Ik vind de prijs-kwaliteit verhoudingen van Tamron gewoon geweldig. De objectieven leveren kwaliteit en laten je in principe nooit in de steek. Ik was en ben dus benieuwd naar de verschillen en verbeteringen van de nieuwe versie en bewust of onbewust ga ik die twee objectieven toch met elkaar vergelijken.


Bijzondere kenmerken en erg fraai design
Met name de bijzondere kenmerken zoals de hoge beeldscherpte, natuurgetrouwe kleuren en de snelle en zekere AF vind ik belangrijk en heb ik tijdens de workshop zeker uitgeprobeerd. Daarnaast is er nog de bouw van de lens. Ik beschik ook over de nieuwste versie Tamron 70-200mm F/2.8 en ik vind het design van deze nieuwe lenzen van Tamron bijzonder fraai. Het gaat uiteindelijk om aspecten als bijvoorbeeld scherpte, fraaie bokeh en fijne AF, maar ik wil dit uiterlijk toch even genoemd hebben. Ik kan ervan genieten.
Andere kenmerken zoals een zeer krachtige 5 stop sterkte beeldstabilisatie voor het lang door fotograferen zonder statief, een Fluorine coating die vocht en vuil van frontlens weert, en diverse afdichtingen op de behuizing die zorgen voor goede weerbestendigheid, heb ik niet kunnen testen maar die geloof ik eerlijk gezegd wel. Immers, zoals al zei het design van de lens is geweldig en de degelijkheid en kwaliteit stralen er vanaf.
Testresultaten
Hoewel ik het aanvankelijk best lastig vond om een objectief te testen - waar vergelijk je hem bijvoorbeeld mee - heb ik toch een aardig beeld van deze lens gekregen. Ik vind de scherpstelling inderdaad erg snel en accuraat. Ook de natuurgetrouwe kleuren vind ik met recht een bijzonder kenmerk. Ik zie dat bij de nabewerking van de foto's, ik hoef er vrijwel niets aan te doen. Verder draait het objectief soepel bij het in en uitzoomen. Veel instelmogelijkheden zijn er niet en degene die er zijn -beeldstabilisatie aan/uit en AF of MF- spreken voor zich.

Conclusie
Bijzonder fraai en degelijk ontworpen objectief die qua bouw in ieder geval niet onder doet voor zijn dure tegenhangers. De scherpte is accuraat en de scherpstelling is snel. Daarnaast is de kleurstelling erg natuurgetrouw. De bokeh spreekt mij erg aan, maar die heb ik niet kunnen vergelijken met een ander soortgelijk objectief. Hij beweegt bij in en uitzoomen lekker soepel en met dit bereik kan je in heel veel situaties uit de voeten. Als ik niet vrij recent de oudere versie van deze Tamron 24-70mm F2,8 had gekocht dan zat gegarandeerd de Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 in mijn fototas.


Over de fotograaf

Ilya de Milde fotografeert al jaren. Eerst alleen vanuit passie en hobby maar sinds drie jaar probeert hij die passie toe te passen in diverse foto-opdrachten en projecten. "Ik beschouw altijd iedere opdracht als niet vanzelfsprekend en probeer altijd het perfecte plaatje of plaatjes bij de opdrachtgever af te leveren. Ik probeer mij altijd te ontwikkelen en beter te maken."


Wil je meer foto's zien van Ilya? Neem dan een kijkje op zijn website.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn