Upload jouw foto's
De Tamron SP 24-70mm: review van Maaike Baggerman © Tamron, Maaike, foto 2

21 september 2018, 12:00

Vijf Zoomers mochten onlangs de SP 24-70mm van Tamron testen. Onder leiding van fotograaf Leonie van der Locht-Huijbers maakten zij prachtige portretfoto's van professioneel model Dian Biemans. Hieronder deelt Maaike haar ervaringen van de dag en vertelt zij hoe het objectief haar is bevallen.

Uitnodiging
Een week voor de workshop word ik gebeld, met het nieuws dat ik mee mag doen aan de testdag van de nieuwe Tamon 24-70mm lens. Leonie Huijbers van MUPH photography gaat de workshop geven en ik volg haar al een poosje op Instagram. Haar stijl van fotograferen vind ik heel tof, dus dat zij de workshop geeft, maakt mij gelijk enthousiast. Momenteel heb ik een Nikon 24-120mm f4 lens, maar stiekem droom ik al een tijdje van een f2.8. Maarja, die prijs hè? Als hobby-fotograaf toch een behoorlijke investering, daarom ontzettend leuk om deze lens te mogen testen. En toen was het maandag, de dag van de workshop. Met veel zin vertrek ik van huis. We worden warm ontvangen en krijgen een korte introductie van de workshop.


De lens
Na de toelichting worden de lenzen op de camera's gedraaid en kunnen we ermee aan de slag. De lens voelt meteen goed aan. Hij ligt prettig in de hand, is stil en is niet zo zwaar als ik vooraf dacht. Ik merk geen verschil in gebruiksgemak ten opzichte van mijn Nikon-lens die ik normaliter gebruik. Wel vind ik het diafragma van 2.8 een groot (!) voordeel. De scherpte diepte van deze lens is fantastisch en maken dat het model goed uit de foto springt. Hoewel ik ook regelmatig fotografeer met mijn 50mm f1.8, vind ik het voordeel van deze lens dat in en uit zoomen mogelijk is. Door het diafragma op 2.8 te zetten en volop in te zoomen, ontstaat er net zo goed een mooie scherpte diepte. Het voordeel van deze lens is daarbij dat hij veel veelzijdiger is en steeds wisselen van lens niet meer nodig is. Dat vind ik persoonlijk wel een groot pluspunt.
Kenmerken
Wat vooral opvalt aan het objectief is de mega snelle autofocus. Dit is tijdens de shoot niet direct nodig omdat het model in alle rust poseert, maar ik kan mij voorstellen dat tijdens een lifestyle shoot of bijvoorbeeld een trouwreportage dit zeker van meerwaarde kan zijn. De sterke beeldstabilisatie maakt dat je langer uit de hand kunt fotograferen in het geval een langere sluitertijd nodig is. Ook dit is voor ons geen issue, vanwege de prachtige lichte ruimte. Wat ik zeker een voordeel vind ik de korte scherpstelafstand (van 39 cm), waardoor het ook mogelijk is close-ups te maken. Voor mij maakt dit de lens veelzijdig.
De scherpte is bij 24mm erg goed, maar ik merk dat dit iets minder wordt naarmate ik verder inzoom. Daarnaast valt mij tijdens de bewerking van de foto's op dat vignettering is opgetreden. Op zich is dit te verhelpen met Lightroom of Photoshop, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je de lens gaat gebruiken.
Conclusie
Dit alles overziend ben ik erg te spreken over de lens. De lens is gebruiksvriendelijk, de scherpte diepte vind ik super mooi en de zoom maakt de lens bruikbaar in veel verschillende situaties. Het nadeel van het verlies van scherpte en vignettering ken ik ook van andere lenzen. Dus al met al - en zeker met oog op de prijs - ben ik enthousiast!

Over de fotograaf

Maaike Baggerman (31 jaar) woont samen met haar vriend en hond in de Betuwe. Ze werkt als beleidsadviseur en houdt zich daarnaast veel bezig met fotografie. Vanwege haar enthousiasme voor de fotografie, heeft ze het afgelopen jaar de basisopleiding aan de Fotovakschool gevolgd. Maaike richt zich vooral op portret- en lifestylefotografie.


Wil je meer foto's zien van Maaike? Neem dan een kijkje op haar Instagram profiel

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn