Meld je gratis aan
Festivalfotografie met Rein Kooyman © Rein Kooyman

18 september 2018, 11:59

Ben je benieuwd hoe een festivalfotograaf te werk gaat en waar je op moet letten? Wij namen een kijkje achter de schermen bij fotograaf Rein Kooyman. Wij gingen deze zomer met hem mee naar festival Appelsap. Bekijk hieronder de video en lees het interview met hem.Rein Kooyman is documentaire fotograaf en is geïnteresseerd in alles wat met cultuur te maken heeft. Een van zijn specialismen is eventfotografie. Hierbij is vooral muziek een grote aantrekkingskracht voor hem. "Zonder muziek zou er een hele hoop inspiratie wegvallen voor mij," vertelt Rein. "Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik de afgelopen twee jaar met Hardwell mee heb mogen touren als zijn vaste fotograaf waarbij ik veel nieuwe muziek heb leren kennen." Verder vertelt Rein hoe hij begonnen is met fotografie, hoe hij te werk gaat en wat zijn toekomstdromen zijn:

Rolmodel

"Mijn broer is iemand waar ik altijd tegenop gekeken heb. Een enorm muzikale jongen die vol passie zijn muziek schrijft voor commerciële en vrije doeleinden. Ik had het gevoel iets te moeten bewijzen en ook iets creatiefs te moeten doen. Ik begon gitaar te spelen, te tekenen en te dichten maar toch had ik nog niet het gevoel dat dit was wat ik zocht. Pas toen ik van mijn vader een camera kreeg, had ik het gevoel dat alles op zijn plek viel; een gevoel van rust.
Toen ik begon met fotograferen was ik een jaar of 13/14. Destijds woonde ik in Santpoort Noord, een klein dorp omgeven door mooie natuur. Hier wandelde ik vaak en dan bracht ik eigenlijk ook altijd mijn camera mee. Naarmate ik meer van fotografie begon te begrijpen groeide ook mijn interesse.
Vanaf mijn 16e jaar mocht ik met mijn broer mee naar clubs waar hij draaide als DJ. Dit waren mijn eerste ervaringen met club-/eventfotografie. Ook nam ik af en toe vrienden mee die ik portretteerde op door mij gekozen locaties. Ik vond het heel fascinerend dat je een moment en een gevoel samen in een foto kunt vastleggen, iets wat niemand meer van mij kon afnemen.

Het moment vereeuwigd

Wat mij vroeger al aantrok in fotografie is wat mij nog steeds het meest fascineert en bezighoudt: de mogelijkheid om het gevoel van een moment vast te leggen zodat je dit gevoel kunt herbeleven wanneer je naar de foto kijkt. Dit geldt helemaal als je een foto afdrukt, dan heb je echt een herinnering vereeuwigd. Een ander aspect van fotografie dat ik zo mooi vind is dat je het overal en elk moment kunt uitoefenen. Of je nou gelukkig, ongelukkig, euforisch of bedaard bent, je kunt jouw volledige gevoel in een foto stoppen.
Rein Kooyman

Werkwijze

Ik probeer altijd te denken dat overal waar ik werk mijn eerste werkdag is. Ik geef de volle 100% en ben niet met tijd bezig maar met de productie. Het is vaak de kunst om een samenspel te creëren tussen mijn eigen visie en die van de opdrachtgever.

Op festivals probeer ik naast de wensen van de opdrachtgever ook mijn eigen gevoel en sfeer neer te zetten, die soms wat rauwer en oprechter is misschien. Ook is het belangrijk bij festivalfotografie dat je niet alleen goed kunt fotograferen maar daarnaast ook goed bent in communiceren. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met een stage manager of tour manager. Je moet zo min mogelijk in beeld zijn natuurlijk maar toch altijd op het juiste moment het juiste gevoel weten vast te leggen.

Cameratas

In mijn cameratas zitten twee Nikon D4 bodies. Ik gebruik graag twee bodies zodat ik niet continu van objectief hoef te wisselen. Voor mijn vrije documentaire werk gebruik ik het liefst mijn Nikon prime lenzen. De 35 mm, 50 mm en 85 mm F1.4 zijn hiervoor perfect. Als ik op grote events sta werk ik het liefste met de 70-200 mm F2.8 en de 14-24 mm F2.8 van Nikon. Al vanaf het allereerste begin fotografeer ik met Nikon apparatuur. Het werkt prettig, de camera's liggen goed in de hand en het merk is betrouwbaar en fijn. Ik zou niet meer willen ruilen met een ander merk.

Rein Kooyman

Fotografie als lifestyle

Door erin te geloven, door wilskracht en geduld ben ik gekomen waar ik nu ben. In het begin nam ik alles aan, ook om te kijken wat ik absoluut niet kan en wil doen. Inmiddels filter ik de opdrachten die het beste bij mij passen eruit. Dit werkt ook het fijnst omdat je het beste iets unieks kunt creëren voor een opdrachtgever als je dicht bij jezelf blijft. Fotografie zie ik niet meer als baan, het is een lifestyle geworden waar ik 24/7 mee bezig ben en aan denk.

Blijven leren

Mijn doel is om dankbaar te blijven voor elke nieuwe dag en deze nuttig te gebruiken; om te blijven leren, te reizen en uit mijn comfortzone te stappen. Ik wil in mijzelf investeren en in de liefdevolle mensen om mij heen. Ook wil ik iets betekenen voor deze planeet op een positieve manier. Tot slot streef ik ernaar om mezelf af en toe wat meer rust te gunnen.

Wat ik andere fotografen aanraad?

Werk zonder flitser en schiet documentair. Blijf uniek, blijf jezelf. Probeer een beeld te maken die jouw unieke visie op de wereld om je heen weergeeft, een beeld waar mensen echt naar kijken in plaats van er snel doorheen scrollen."

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn