Upload jouw foto's
Panasonic Lumix G9 getest: review Gerard Riemersma © panasonic - gerard - 1

11 oktober 2018, 19:19

Tijdens een workshop natuurfotografie kregen tien Zoomers de mogelijkheid om de Panasonic Lumix G9 te testen in natuurpark Dwingelderveld. We begonnen met een korte presentatie over de Panasonic camera. Daarna startte de presentatie van Harmen Piekema, de workshopgever. Hieronder deelt Gerard zijn ervaringen met de camera.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Mijn deelname aan de Zoom test-workshop van de Panasonic Lumix DC-G9 was voor mij in tegen stelling tot de andere deelnemers niet zozeer bedoeld om kennis te maken met deze camera en bijbehorende objectieven. De DC-G9 heb ik al sinds dit voorjaar in bezit evenals enkele MFT-objectieven. Doel was voor mij om de ongekende mogelijkheden van de camera nog beter te leren kennen en met de aanwijzingen van de professionele natuurfotograaf Harmen Piekema kwalitatief betere foto's te maken. Of dat gelukt is ... de mijns inziens iets betere landschaps- en luchtfoto's heb ik aan Zoom.nl ter beschikking gesteld en kun je terugzien in dit artikel.

Mijn foto's zijn heel beperkt met Adobe Photoshop gecorrigeerd zonder de werkelijkheid geweld aan te doen: uitsneden zijn minimaal aangepast wanneer de horizon werd "recht gezet"; contrast en licht zijn hier en daar iets verbeterd.
Spiegel in het Golden Hour F 8 - 1/60 - ISO 250 - 24mm

Algemeen

In het analoge tijdperk was ik heel enthousiast over Olympus en toen de digitale fotografie haar intrede deed was dat aanvankelijk nog steeds zo. Maar toen ik iets serieuzer ging fotograferen "moest" ik op enig moment kiezen:
Een zware DSLR (full frame) uitrusting of een veel lichtere systeemcamera met toebehoren. Ik heb bewust gekozen voor het laatste waarbij - in de voetsporen van Olympus - Panasonic voor mij de beste keus was. Ik lever wellicht iets in op het gebied van kwaliteit (het blijft een kleine sensor), maar heb nu een heel handzame en (ook belangrijk!) betaalbare foto-uitrusting.

Eigenlijk ben ik inmiddels al heel vertrouwd met camera's van Panasonic. De "travelzooms" in de broekzak en via de DMC-G6, de DMC-G80 nu de DC-G9 ... met steeds meer geavanceerde extra's om je te helpen nog mooiere foto's te maken. Die prachtige techniek heeft echter ook een keerzijde: het wordt steeds lastiger om je al die nieuwe mogelijkheden eigen te maken en zo staat de gebruiksvriendelijkheid (niet alleen van de Panasonic camera's) onder druk. Je koopt zo'n camera tenslotte niet om alles op de volautomaat te fotograferen. Hoewel die dat best goed doet!

Niettemin gebruik ik mijn DC-G9 (en daarnaast ook nog de DMC-G80) met heel veel plezier en vind het ontdekken en uitproberen van de nieuwe mogelijkheden (zoals 6K/4K burstfunctie, post focus en focus stacking, 80MP high resolution opname) heel boeiend.

Camera

Ik ben tot dusver heel tevreden over de camera. Redelijk goed is o.a. het zoekerbeeld (hoewel, het blijft een elektronisch beeldschermpje) en de snelle AF-functie is voortreffelijk. Het instellen van zones AF-punten en het direct afdrukken op het touchscreen heb ik echter uitgeschakeld omdat elke aanraking, bijvoorbeeld met de neus (kijkend door de zoeker) de scherpstelzone wijzigt en/of de sluiter ontspant ... heel hinderlijk. Verder heb ik de indruk dat de DC-G9 in vergelijking met voorgaande modellen iets minder last heeft van ruis, hoewel ik de ISO-limiet toch niet hoger instel dan op 3200.Een dubbel gevoel F 5.6 - 1/100 - ISO 800 - 38mm

Objectieven

Tijdens de testsessie heb ik alleen de Leica DG Vario Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 gebruikt. In veel situaties is dat een fijne groothoekzoom, zeker ook voor landschappen. Wanneer je de natuur ingaat voor het fotograferen van (wilde) dieren en vogels, die je niet goed kunt benaderen, zal je echt gebruik moeten maken van een 50-200mm MFT-objectief of liever nog de 100-400mm (= 200-800mm full frame), die uiteraard wel iets aan lichtsterkte inboet. Dit laatste objectief heb ik onlangs met (voor mij) zeer goede resultaten gebruikt tijdens een safarireis in Oost-Afrika. Het verbaast mij toch nog steeds dat zo'n relatief lichtgewicht lens (ca. 1 kg) met geringe omvang zo'n geweldig bereik heeft. Dankzij de uitstekende stabilisatie van camera en objectief kun je goed uit de hand fotograferen (NB: let wel op de sluitertijd!).Fire in the air F 6.3 - 1/400 - ISO 200 - 60mm (-0.3EV)

Uit het voorgaande mag duidelijk zijn dat de doelgroep voor de DC-G9 zeker niet de beginnende hobby-fotograaf is. De professional zal vaak kiezen voor de (dure) full frames, nu ook mirrorless. Zo kom je uit bij de gevorderde amateur, die hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit en snelheid, maar tevens een goede prijs/prestatie ratio verlangt.

Over de fotograaf
Gerard Riemersma (64 jaar), studeerde farmacie in Amsterdam; na gedurende bijna 30 jaar als officier-apotheker in diverse functies bij Defensie te hebben gewerkt, nu vrije tijd voor hobby's, o.a. reizen en fotografere. Een mooie combinatie!

Bezoek zijn profiel op Zoom.nl


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn