Upload jouw foto's
Panasonic Lumix G9 getest: review Jeanine van Dorp © panasonic - jeanine - 5

13 oktober 2018, 12:16

Tijdens een workshop natuurfotografie kregen tien Zoomers de mogelijkheid om de Panasonic Lumix G9 te testen in natuurpark Dwingelderveld. We begonnen met een korte presentatie over de Panasonic camera. Daarna startte de presentatie van Harmen Piekema, de workshopgever. Hieronder deelt Jeanine haar ervaringen met de camera.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Met 10 lezers van Zoom.nl zijn we naar het Nationaal park Dwingelderveld geweest. Dit mooie stukje Nederland is prachtig om te fotograferen. We gingen met natuurfotograaf Harmen Piekema op pad, en die had een mooie route voor ons uitgezet en nagedacht over eventuele mooie plekken om foto's te nemen. Zelfs over de tijd en plaats om de ondergaande zon op de foto te zetten, was over nagedacht.

De Panasonic LUMIX DC-G9 is een fijne, niet al te zware systeem camera die lekker in de hand ligt. Zelfs ondanks de eerste kennismaking van een Panasonic camera zijn de instellingen niet moeilijk te vinden, en kon ik snel aan de slag. Er is een ruime keuze aan instel mogelijkheden, wat het proberen waard is. Het volledig kantelbare 3 inch touchscreen werkt zeer prettig. Zeker bij de grotere zoomlenzen. Hier door is het mogelijk om een scherpstelpunt vast te leggen.

Deze supersnelle camera zou ik aanraden voor actie, sport en natuur.
Verder heb ik voor het eerst d.m.v. Focus Stacking achteraf de scherptediepte aangepast door meerdere beelden te combineren. Dit is een leuke bijkomstigheid, die ik nog nooit eerder had gedaan. Als je dit nog nooit hebt gedaan raad ik je aan om dit toch echt een aantal keren te oefenen, en eerst goed door te lezen hoe je dit precies moet doen.

Nadat ik een foto had gemaakt, heb ik gelijk op de touchscreen terug gekeken of de foto helder genoeg was. Ook hierbij kon ik de foto mooi inzoomen d.m.v. het touchscreenscherm.
De beeldkwaliteit op het touchscreen is helder en heel mooi. Vooral toen we halverwege een vennetje tegenkwamen met een aantal wilde ganzen erin. Bij deze dieren gaat mijn hart toch wat sneller kloppen, want ik ben een echte watervogel liefhebster.
Omdat het begin van de avond was, wist ik dat er nog meerdere ganzen aan moesten komen vliegen. Het wachten was dus op het moment dat de ganzen aan kwamen vliegen en ik de ultieme actie foto kon maken! Dit is goed gelukt doordat er ook een supersnelle autofocus op de camera zit.

Jammer genoeg heb ik van de gemaakte foto's niets terug kunnen zien. Door een fout in waarschijnlijk de instellingen stonden de gemaakte foto's thuis niet meer op de SD-kaart. Omdat ik was begonnen met de focus stacking, denk ik dat ik een fout heb gemaakt met de instellingen terug te zetten om weer "gewone" foto's te maken.

LEICA DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 ASPH.

Van deze lens wordt ik echt heel blij! Voor het eerst van mijn leven met een groothoeklens te mogen fotograferen. De blauwe bewolking was schitterend aan de hemel, en zo mogelijk nog mooier op de touchscreen van de camera! Ik kon bijna niet geloven dat ik zo'n mooie foto had gemaakt! De kleuren waren echt magnifiek. De lens zelf is mooi licht en zeer snel. Ook een voorbijkomende fietser staat mooi scherp op de foto.

Op mijn eigen camera past dit merk jammer genoeg niet, maar ik ga zeker sparen voor een (gelijkwaardig) groothoeklens.

LUMIX G X VARIO 12-35 mm F2.8 II ASPH. POWER O.I.S.

Deze snelle zoomlens ligt prettig in de hand, en is zeer veelzijdig.
De camera stelt hem supersnel scherp, waardoor het voor sport en actie een aanwinst is.
Je hebt een goede controle over de scherptediepte en op het lcd scherm ziet alles er zeer helder uit.
Deze lens zou een mooie kitlens kunnen zijn voor de Panasonic Lumix DC-G9.

LEICA DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.

Als laatste heb ik deze lens getest. De lens is niet al te zwaar en ook zonder statief zeer fijn om te gebruiken. Daarom goed te gebruiken bij bewegend beeld. Zelf heb ik deze dag de vliegende ganzen met deze lens kunnen fotograferen. De opnames bleven bij het terug kijken mooi scherp.
Op het LCD scherm van de camera kun je goed de scherpte instellen en met deze lens mooi alles inzoomen. Zeer prettig om mee te werken en een goede aanrader om te kopen.

Algemeen

Ik vond het erg leuk dat ik een uitnodiging kreeg om een camera te testen met diverse lenzen. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed, maar zeker voor herhaling vatbaar! Een volgende keer geef ik mij zeker weer op. De natuurfotograaf die met ons mee ging had een goede voorbereiding gedaan en de groep Zoomers waren allemaal even enthousiast. Er hing een erg leuke sfeer.

Over de fotograaf
Jeanine van Dorp
Jeanine (51) heeft naast haar werk in de wijkverpleging nog een grote hobby met haar man thuis. Daar verzorgt ze 500 dieren: kippen, kwartels, oorspronkelijke duiven, fazanten, parelhoenders, eenden en ganzen. Ze doen daar fanatiek tentoonstellingen mee en tevens is haar man keurmeester van siervogels. Mede daarom is zij een website (link naar www.vandorpdieren.nl) gaan opzetten over haar dieren en daarbij maakt ze dan ook foto's. Ooit wil ze nog wel eens leren om mooie donkeren achtergronden te creeren bij haar dieren foto's.

Wil je meer foto's zien van Jeanine? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn