Upload jouw foto's
Panasonic Lumix G9 getest: review Max van Rijn © max

20 oktober 2018, 10:54

Tijdens een workshop natuurfotografie kregen tien Zoomers de mogelijkheid om de Panasonic Lumix G9 te testen in natuurpark Dwingelderveld. We begonnen met een korte presentatie over de Panasonic camera. Daarna startte de presentatie van Harmen Piekema, de workshopgever. Hieronder deelt Max zijn ervaringen met de camera.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Het Micro Four Thirds systeem (MFT) is bij mij vooral bekend als het systeem die je gebruikt mocht passie videografie of straatfotografie zijn, juist omdat het systeem relatief compact en licht is.

Het verbaasde mij dan ook dat ik, iemand die weinig met video doet en (nog) niet de zelfverzekerdheid heeft voor uitgebreide straatfotografie, op uitnodiging van Zoom.nl, de Panasonic Lumix DC-G9 mocht testen tijdens een Nature-walk op het Dwingelderveld in Drenthe met landschapsfotograaf Harmen Piekema. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar ondanks de korte tijd dat ik de G9 mocht uitproberen ben ik redelijk enthousiast! Al kent mijn recensie hierbij wel een kanttekening.Foto 1: Harmen legt de Exposure Stacking functionaliteiten van de G9 uit. Foto gemaakt met de diafragmavoorkeuze waarbij opvalt dat de ISO-waarde best wel snel omhoog werd geschroefd. (ISO1600 - F11 - 1/250sec - 17mm)

De eerste indruk

Nog voordat wij de camera's in onze handen kregen bleek uit de presentatie van Bart Derkx, productmanager bij Panasonic Benelux, dat de G9 veel pijlen op zijn boog heeft. Om een paar highlights te noemen: Nog altijd prima video-capaciteiten, 2-kaartslots (wat bij mirrorless een 'dingetje' begint te worden als ik de verhalen zo lees), 80mp foto's door middel van de sensor-shift techniek, een beeldstabilisatie om jaloers op te zijn, met maximaal 60 foto's per seconden fotograferen en sluitertijden zo kort als 1/32.000 van een seconde. Ondanks de relatief kleine sensor best wel indrukwekkend, thans voor mij!

De grotendeels metalen body ligt lekker in de hand voor iemand met normale handen en biedt mij voldoende grip, ook zonder batterygrip. Het voelt inderdaad aan als een stevige, weersbestendige camera die tegen een stootje kan, al heb ik dat uiteraard niet in de praktijk kunnen testen op aanraden van Bart. Ik vind hem echter niet licht zoals ik op voorhand van een MFT-systeem had verwacht, echter komt dit de bouw van de body ten goede. Het gewichtsvoordeel komt pas terug op het moment dat je objectieven gaat gebruiken simpelweg omdat deze een stuk kleiner en lichter zijn dan andere systemen.

Het eerste dat mij opviel naast het gewicht is de hoeveelheid aan toeters en bellen op de body. Knopjes (vergeet diegene aan de voorkant niet), keuzewielen, instelwielen, joystickje en een touchscreen waarbij alles is ook nog eens naar eigen voorkeur is in te stellen. Op advies alles terug gezet naar de fabrieksinstellingen en dit bleek ook wel nodig te zijn. Mocht ik alles zelf in willen stellen dan denk ik dat ik een paar nachten op het Dwingelderveld had moeten bivakkeren.Foto 2: De ontspanknop van de G9 is erg gevoelig en dat in combinatie met een snelle burst-rate zorgde ervoor dat ongeveer de helft van mijn gemaakte foto's dit soort pareltjes zijn. Of de gevoeligheid is in te stellen is mij onbekend.

Het gebruik:

De stabilisatie van de G9 is indrukwekkend! Niet alleen bieden de lenzen een uitstekende stabilisatie, ook de in-body 5-assige stabilisatie werkt samen met de objectieven om uiteindelijk, aldus Panasonic, een 6,5-stops beeldstabilisatie te bewerkstelligen. Voor de naturewalk had ik een statief meegezeuld, maar heb deze eenmalig gebruikt (voor de panorama, waarvoor overigens de stabilisatie niet uit hoefde aldus Panasonic). Voor een reisfotograaf een fijne bijkomstigheid.

Snelheid is datgene waarmee Panasonic grootst adverteert bij de G9 en ik geef ze geen ongelijk. Sluitertijden tot 1/32.000 heb ik nog nooit gezien en ook de verwerking van de burst-beelden in raw is vlot. Autofocus gaat erg snel en instellen waar je de focus wilt hebben is vrij eenvoudig aan te geven met een druk op het scherm of het kleine joystickje, dat ergonomisch prima is geplaatst. Hiervoor hoef je in principe je oog niet van de grote elektronische zoeker te halen. De zoeker kent een hoge resolutie en maakt autofocussen een fluitje van een cent. Het was voor mij wel een vreemde gewaarwording: van een optische zoeker naar een, toch met een beetje vertraging zijnde, digitale zoeker, maar ik kan mij goed voorstellen de gewenning een kwestie van een korte tijd is.

Waar ik op voorhand erg benieuwd naar was, was de 80mp High Resolution modus. Zet je camera op een statief, geef aan dat je een 80MP High-Res (in raw en jpeg) foto wilt maken en druk af. De camera maakt vervolgens 8 foto's waarbij de sensor minuscuul verplaatst. Dit werkte prima bij landschappen waarbij er totaal geen beweging is. Is er beweging , dan krijg je echter rare taferelen. Zo werden mijn foto's van het Dwingelderveld best wel 'spooky' bij de High-Res foto's waarin fietsers in de verte door de heide heen fietste. Wij hadden nog het geluk dat het windstil was (zowel aan de grond als de bovenwind) waardoor de High-Res modus toch nog tot zijn recht kwam. Een mooie techniek!Foto 3: Panoramafoto: De G9 maakt panorama's aan de hand van een filmpje, echter ben ik daar nooit een voorstander van omdat ik van mening ben dat desktop-software dit veel beter voor elkaar weet te krijgen. Het leek mij wel interessant om te zien hoe een panorama eruit zou zien als het volledig was opgebouwd uit de 80MP High-res foto's. Dit leverde uiteindelijk een panoramafoto op van 32.000 x 10.000 pixels, 3.5gb aan raw informatie waar mijn kleine laptopje merkbaar moeite mee had. Het bovenstaande resultaat heeft wel wat hulp gehad van de content-aware tool. Klik hier voor de originele export. Let's Enhance! (14x portret positie - ISO200 - f11 - 1/5sec - 12mm)

De kanttekening

Zoals genoemd in de inleiding kent deze gebruikersreview wel een kanttekening en dat is dat de naturewalk, hoe mooi en leuk ook, veel te kort was om ook maar iets gedegen over de kwaliteiten en capaciteiten van de camera te kunnen zeggen. In de 3 uur dat ik de camera in handen heb gehad heb ik leuke foto's kunnen maken en veel gelachen, maar het gevoel beklijft mij dat ik bij lange na niet uit de camera heb kunnen halen wat er in zit, laat staan te testen.
Tijdens de naturewalk was er ook van een rits aan Leica objectieven en teleconverters te proeven, maar daar ben ik al helemaal niet aan toe gekomen, hoe graag ik dit ook had willen doen. Tijdens de naturewalk is de Panasonic Leica 12-60mm f2.8-4 niet van de body af geweest.Foto 4: Het Nationaal Park Dwingelderveld is niet alleen een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen, ook voor de wetenschap was het een interessant, rustig gebied. De Radiotelescoop die in het landschap niet is te missen is daar het voorbeeld van. Tijdens de Naturewalk liepen de minimaal aanwezige jakobsladders mooi in lijn met de telescoop. (ISO320 - F11 - 1/100sec - 29mm)

Voorzichtige en voorlopige conclusies

In de paar uurtjes dat ik met de G9 heb mogen 'spelen' zijn mij een aantal dingen wel opgevallen. De draagbaarheid van het MFT-systeem, de grote hoeveelheid instelmogelijkheden en de prima resultaten ondanks de kleinere sensor maken deze camera geschikt voor personen die niet constant kilo's aan apparatuur mee willen zeulen. Ik vind het dan ook erg jammer niet nog een paar uur, of misschien beter nog, een paar dagen extra met deze camera de natuur in te mogen gaan.

Nb. Overigens is het benoemen van de workshopgever op zijn plaats. Harmen Piekema heeft een uitstekende workshop landschapsfotografie verzorgd waar de passie voor het vak vanaf straalde. Niets meer dan lof.Foto 5: De beeldstabilisatie kan je aan laten staan bij het gebruik van een statief. (ISO400 - F3.7 - 1/60sec - 29mm)


Over de fotograaf
Max van Rijn
Max, kun je vinden op Zoom onder de alias MavaRi en omschrijf zich als een eerder als een foto-entousiasteling dan fotograaf. Hij fotografeert graag in de buitenluncht en schroomt daarbij een wandeltocht niet. Of het plaatje uiteindelijk met een DSLR of telefoon is gemaakt, is hem om het even.
Wil je meer weten of foto-enthousiasteling Max? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MavaRi op 20 oktober 2018 om 21:13

Leuke dag! Dankjewel!