Upload jouw foto's
10 Tips voor het fotograferen van het noorderlicht © buro scanbrit - magnetar

14 oktober 2018, 10:32

De aurora borealis: de mystieke lichtshow in de Arctische lucht. Het zien van het noorderlicht staat voor veel mensen op hun verlanglijst. Maar het fotograferen van het dansende groen is eigenlijk makkelijker dan het te zien. Dat komt omdat jouw camera gevoeliger is dan jouw ogen. Maar hoe maak je een mooie foto van het noorderlicht?Met de theorie uit deel 1
achter de rug, gaan we ons in dit artikel richten op de praktijk. Met deze 10 tips maak je van het fotograferen van het noorderlicht een koud kunstje!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent."Magnetar" - Daniel Laan (Laanscapes) - Met techniek, geduld en een getraind oog kun je ware kunstwerken maken van het noorderlicht. - composiet beeld, 70mm, f2.8, 8 sec, ISO 800

1. Reis naar de beste plek voor het noorderlicht

Het noorderlicht heet niet voor niets het noorderlicht. Het spektakel komt namelijk
het meeste voor rond de poolcirkel. Maar een reis naar Scandinavië of IJsland is
slechts het begin. Kies daarom een mooie plek voor het zien en fotograferen van het noorderlicht. De echte hotspots om het noorderlicht te fotograferen zijn de afgelegen plekjes. Weinig omgevingslicht is de sleutel tot het zien van de mooiste kleuren en vormen, omdat stadsverlichting de nachtelijke hemel kan vullen met een
oranje gloed. Lichtvervuiling noemen we dat. Op locatie? Richt je camera dan naar het noorden. Vaak start het noorderlicht aan de noorderlijke horizon. Heb jij de mooiste plek voor het noorderlicht al uitgezocht?

2. Check het weer en wees bereid om een stukje verderop te kijken

Niets is zo frustrerend als een dik wolkendek voor een foto van het noorderlicht. Het noorderlicht speelt zich namelijk af op een hoogte van tussen de 60 en wel 300 km boven het aardoppervlak. Veel hoger dan de wolken dus.
Bekijk voor en tijdens je reis een website als Poollicht.be. Hier tref je alle informatie die nodig is voor het voorspellen van het noorderlicht. Vraag ook de lokale bevolking om aurora updates. Het zal je verbazen hoe accuraat zij je kunnen vertellen waar en wanneer je kansen het beste zijn. Het is belangrijk om bereid te zijn om eens verderop te kijken. Terwijl het boven je hoofd bewolkt is, kan het achter de bergen juist kraakhelder zijn.Vooral in IJsland en in de Noorse bergen betekent regen hier; noorderlicht daar."Green Maw" - Daniel Laan (Laanscapes) - Bij gletsjermeer Jökulsárlón, 50 kilometer verderop, was het bewolkt. Hier bij Vestrahorn danste het noorderlight boven deze iconische berg. - 14mm, f2.8, 10 sec, ISO 1600

3. Ken je camera

Net een nieuwe camera? Zorg hoe dan ook dat je de basisinstellingen met je ogen dicht kan aanpassen. In het donker is het voor veel camera's lastig om de juiste instellingen te pakken in de automatische stand. Stel deze daarom handmatig in. Gebruik een hoofdlampje om je handen vrij te houden en toch zicht te hebben op de knoppen van jouw camera.
Ook het automatisch scherpstellen laat in de duisternis te wensen over. Stel daarom liever handmatig scherp op een lichtpuntje ver weg. Gebruik live view en zoom in op een felle ster. Zet je diafragma daarvoor helemaal open, zodat de focus uiterst nauwkeurig is.

Voor een goed begin, stel je de camera in op een groot diafragma als f/2.8 en een sluitertijd van 15-30 seconden. De ISO-waarde varieert met de intensiteit van het noorderlicht. Een gouden tip: varieer met de instellingen. Het noorderlicht is namelijk geen moment hetzelfde. Daarom bestaan ideale noorderlicht instellingen niet.

Het dynamische noorderlicht maakt het lastig om je de ideale instellingen op een briefje te geven. Varieer met je instellingen voor trefzekerheid.

4. De beste witbalans

Daar kunnen we kort over zijn. Zet de camera op de handmatige stand voor witbalans, vaak aangegeven met "K". De lekkerste witbalans voor het noorderlicht is een koele 2800-4000 K. Fotografeer altijd in raw. Dan heb je ook achteraf volledige controle over de kleurtemperatuur en tint. Uitdaging: Probeer wanneer je terug bent van je reis zo veel mogelijk verschillende kleurtonen uit de foto te halen met alleen de schuiven voor de witbalans."Crozier's Bane" - Daniel Laan (Laanscapes) - Een koele witbalans past uitstekend bij een bevroren landschap. - focus stack, 15mm, f2.8, 15 sec, ISO 3200

5. Maak een testfoto met een hoge ISO

Vaak zie je 's nachts helemaal niets in live view. En door de zoeker wordt het niet veel beter. Stel je camera eens in op de hoogste toelaatbare ISO. De benodigde sluitertijd halveert met iedere verdubbeling van de ISO, waardoor je binnen een seconde al resultaat hebt. Let op: dit doe je niet om mooiere foto's te maken, maar om te controleren of je compositie in orde is en of je goed hebt scherpgesteld. Zo'n testfoto heeft namelijk veel ruis. Het is een handige truuk om snel aanpassingen te kunnen doen onder het alsmaar bewegende noorderlicht. Zet voor de echte foto wel de ISO terug op acceptabele waardes tussen de 800 en 6400.

6. Gebruik een statief voor scherpe noorderlichtfoto's

In het holst van de nacht is het zinloos om een flitser te gebruiken. In de hoop meer van de voorgrond en de omgeving te zien kun je veel beter de camera op een stevig statief zetten en langer belichten. Daardoor worden de foto's veel scherper, zal je meer van de voorgrond zien en wordt het noorderlicht intenser op de foto."Skywide Armspread" - Daniel Laan (Laanscapes) - Fotografeer vanaf statief voor scherpe resultaten. - 14mm, f2.8, 13 sec, ISO 1600

7. Gebruik maanlicht voor de voorgrond

Het heeft voordelen om het noorderlicht bij nieuwe maan te fotograferen. Als de maan niet zichtbaar is, krijg je meer contrast in het noorderlicht. Maar de voorgrond heeft wel degelijk baat bij een beetje natuurlijk licht. Gebruik de maan zoals je ook de mooiste foto's overdag neemt. Maanopkomst en maanondergang zorgen voor spectaculaire resultaten. Maar pas wel op voor de schaduw van je statief.

Gebruik voor natuurlijke resultaten liever de maan om je voorgrond te verlichten dan een flitser.

8. Focus je niet blind op het noorderlicht

Geniet vooral van je wintervakantie naar Scandinavië of IJsland en staar je niet blind op het spotten van het noorderlicht. Als je bijvoorbeeld een prachtige sneeuwschoenwandeling by night aan het maken bent, is dit al een ervaring op zich. Het landschap zal je betoveren en het magische licht is dan een mooie bonus. En anders heb je altijd een goede reden om terug te komen!

9. Blijf letten op compositie

Verreweg de belangrijkste boodschap is om te blijven letten op de opbouw van je beeld. De structuur in het noorderlicht kan verschillende vormen aannemen. Groene gordijnen, zigzaggende vlammen en kettingen met glimmende parels... Ok, het noorderlicht zelf is al adembenemend mooi om vast te leggen. Nu aan jou de uitdaging om ook een voorgrond mee te fotograferen. Wat kun je door middel van de voorgrond zeggen over de locatie?"Lyra" - Daniel Laan (Laanscapes) - Less is more. Probeer een simpele voorgrond op de foto te zetten, samen met het noorderlicht. - focus stack, 14mm, f2.8, 6 sec, ISO 800

Houd het wel simpel. Minder in je voorgrond is echt meer. Een enkele steen, een stroompje water of een prachtige bergketen kunnen het oog de foto in leiden. Te veel materiaal in de voorgond leidt juist weer af van het hemelse onderwerp. Zoek de balans op!

10. Trek warme kleding aan

Het is een fabeltje dat het noorderlicht alleen in de winter te zien is. Statistisch
gezien wordt het noorderlicht vaker rondom 21 september en 21 maart gespot. De eis is dat het donker is. Toch is het noorderlicht niet continu actief. Soms zal je even moeten wachten. Het kan ongelofelijk koud aanvoelen als je 's nachts staat te wachten achter je statief. Je kunt je daarom voorstellen dat je het veel langer uithoudt als je goed bent ingepakt. Wapen je tegen de kou door verschillende lagen aan te trekken. Trek geen katoenen onderkleding aan, maar een technische basislaag van wol of synthetische stof. Dat zorgt ervoor dat je evengoed warm blijft als je transpireert. Je handen verdienen extra aandacht. Zorg voor twee paar handschoenen. Eén paar dunne handschoentjes voor het bedienen van jouw apparatuur en een paar dikke wanten waar je weer in kunt
opwarmen. Goed voorbereid? Bekijk alle kledingtips voor de winterse vakantie naar Scandinavië op buroscanbrit.nl/blog/

Over Buro Scanbrit
De ultieme noorderlicht bestemming ligt om de hoek. Weet jij al waar je naar toe op reis gaat? Buro Scanbrit is de vakantiespecialist naar onder andere Noorwegen, Zweden, Lapland en IJsland. Ze bieden complete reizen aan inclusief excursies als huskytochten, sneeuwscootersafari, sneeuwschoenwandeling en meer. Maar natuurlijk ook fantastische Noorderlichtexcursies!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn