Upload jouw foto's
De Tamron 18-400 getest in IJsland © Sylvester Danckaarts

23 oktober 2018, 00:00

Op een zonnige zaterdagmiddag rijdt Sylvester met een klein gehuurd rood autootje door het fantastische IJslandse landschap. Achterin ligt zijn fototas met daarin het Tamron 18-400mm objectief, klaar om te testen.

"Ideaal dat ik deze lens mag testen, want tijdens de voorbereidingen van mijn trip naar IJsland had ik al bedacht dat ik het beste op elk fotomoment voorbereid zou kunnen zijn. Een alleskunner met 18-400mm bereik is dan natuurlijk super handig. Daarnaast betrap ik mezelf er nog wel eens op dat ik als landschapsfotograaf vrijwel altijd de groothoek erbij pak. Door 1 lens te gebruiken vergroot het de kans dat ik tijdens het schieten toch even een ander bereik pak dan dat ik gewend ben.


De eerste kennismaking met de Tamron 18-400mm was op mijn werk, toen ik hem daar toegestuurd kreeg en meteen uitpakte. De eerste reactie zullen veel fotografen herkennen denk ik, je bent zo blij als een kind en kan niet wachten om alle nieuwe mogelijkheden in de praktijk te brengen!
Qua uiterlijk ziet de lens eruit zoals hij aanvoelt: degelijk. Het is een stevig objectief met een aardig gewicht. Persoonlijk vind ik hem niet tè zwaar maar als je hem wat langer in je handen houdt dan merk je het wel. Daar ga ik dan wat van trillen en dat helpt niet bij het schieten uit de hand.


Wat me verder opvalt aan de lens is dat de knopjes om bijvoorbeeld de autofocus te regelen, groter zijn dan bij andere objectieven. De knopjes zijn breder en daardoor makkelijk te bedienen (erg handig met koude handen in IJsland!). Daarnaast waardeer ik ook het makkelijke opschroeven van de zonnekap.
Een klein nadeel is het ontbreken van de bekende stipjes voor het opschroeven van het objectief. Hoewel je er vrij snel aan went (en door het bereik toch ook minder van lens wisselt) vind ik het toch prettig als die stipjes er wel zouden zitten.


Kort nadat ik de lens kreeg vertrok ik naar IJsland voor een langverwachte solo fotografie roadtrip. Een korte testsessie in Nederland was door het weer helaas niet gelukt dus ik zou het objectief direct veldwerk laten doen en op mijn eerste dag was het al gelijk raak.


De Skogafoss waterval wordt door veel toeristen bezocht. Doordat ik veel composities kon proberen in het 18-400 bereik kon ik toch een foto maken zonder grote groepen mensen er op.


Vrijwel direct aan de ringweg, de bekende en enige vrijwel compleet verharde weg in IJsland, bevindt zich de Skogafoss waterval. Een van de vele prachtigste watervallen van IJsland, die bekend staat om de regenboog die te zien is door het opspattende water.
Een ideaal eerste doelwit voor de Tamron lens, om meerdere redenen. Het weer was zonnig dus de regenboog zou zeker zichtbaar zijn, wat een mooie kleurentest is. Daarnaast was ik gedwongen om, door de vele toeristen die op de waterval afkomen, veel verschillende hoeken te proberen. Het was een goede kennismaking met de veelzijdigheid van deze lens.


IJlands landschap vlakbij de Skogafoss waterval. Op 18mm en F9 blijft alles goed scherp.


Verder op de ringweg ligt Jokulsarlon, een prachtig uitgestrekt meer met ijsbergen zo groot als stadsbussen. Er liggen 5 gletsjers achter het meer, wat in zijn totaliteit heel veel mogelijkheden biedt voor een landschapsfotograaf.
Een nadeel is dat de grotere ijsbergen op afstand worden gehouden van de rand van het meer zodat toeristen er niet op gaan staan en de rondvaartbootjes er langs kunnen. De ijsbergen liggen dus op een behoorlijke afstand en hier kwam de flinke zoomfactor dus goed van pas. Eigenlijk besefte ik me op dat moment dat ik mezelf toch altijd wel beperkt heb door vrijwel alleen groothoeklenzen te gebruiken. De 400mm zoom, op mijn crop camera dus zo'n 600mm, bood hier echt uitkomst. Het in- en uitzoomen voelt trouwens lekker aan, iets stroever dan ik gewend ben maar dat biedt wat meer controle voor mijn gevoel.


Omdat de ijschotsen redelijk ver weg lagen, kwam de flinke zoomkracht erg van pas.


Vlak naast het Jokulsarlon meer ligt een andere bekende fotolocatie, Diamond Beach. De ijsbergen die afbreken van de gletsjers spoelen door de stroming aan op het naastgelegen strand. De zon zorgt er vervolgens voor dat de ijsbergen glinsteren, als diamanten, op het zwarte zand.


1 van de prachtige aangespoelde ijsbergen op Diamond beach,


De overige dagen in IJsland heb ik verschillende locaties bezocht. De weersomstandigheden waren soms niet al te best en fotograferen in de buurt van watervallen, vereist een degelijk objectief dat goed beschermd is. De 18-400 heeft een goede coating en is vochtbestendig en Tamron heeft duidelijk nagedacht over de soms extreme omstandigheden waarin deze lens moet presteren.


De soms donkere weersomstandigheden van IJsland vragen veel van een camera. Bij deze uit de hand geschoten foto kwamen de beeldstabilisatie kwaliteiten van de 18-400 goed van pas.


Dyrhólaey.


In IJsland kun je grote kuddes wilde paarden vinden die altijd te porren zijn voor een shoot.


Dit is een panorama van 4 foto's van de Borgarfjörður fjord.

Na 3000 km, 20 locaties en zo'n 1600 foto's ben ik tot de conclusie gekomen dat de Tamron 18-400mm zijn verwachting als alleskunner waarmaakt. De combinatie van doordacht design, het grote bereik en de technische prestaties maken het een goede en praktische aanwinst voor de beginnende maar ook de gevorderde fotograaf. De kosten van het objectief leken mij voordat ik de lens testte aan de hoge kant maar het enorme gemak van het weinig van lens hoeven te wisselen, gecombineerd met de degelijkheid en de prestaties van de lens, hebben mij er van overtuigd dat de kwaliteit-prijs verhouding redelijk is. Daarnaast betaal je wanneer je zowel een groothoek lens als een zoomlens wilt aanschaffen, ongeveer evenveel."


Over Sylvester
Sylvester Danckaarts (41 jaar) is amateur landschapsfotograaf en werkzaam als webmaster bij een groothandel. Sinds een jaar of 4 houdt hij zich bezig met landschapsfotografie, dat hij vol passie combineert met zijn liefde voor natuur en wandelen. "Ik hou van alle soorten landschap, van woestijn tot ijsvlakte. Elk landschap heeft zijn eigen pracht en ik zie er een plezierige uitdaging in om die pracht zo goed mogelijk te vast te leggen en te delen met de wereld."


Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jongh001 op 30 november 2018 om 09:06

Dag Jaap,
Dank je wel voor je info. Hier kan ik zeker wat mee.
Fijn weekend
Frank

Ps Je hebt geweldige foto’s gemaakt. Geeft me inspiratie.

TerneraWillem op 28 november 2018 om 14:19

Dit objectief heb ik vorig jaar aangeschaft tijdens de € 100,= Cashback actie. In mei van dit jaar heb ik ermee gefotografeerd in British Columbia, Canada. Wat een fantastisch mooi en groot bereik heeft dit objectief. Ik was zo moedig om alleen dit objectief mee te nemen op mijn Nikon D500 en het heeft me geen enkele keer teleurgesteld. Jij hebt echter wel veel meer ervaring dan ik en dat kan ik ook aan je composities zien. Bedankt voor deze mooie serie.
Grtz,
Willem

sdanckaarts op 29 november 2018 om 16:49

Wat een aardig compliment Willem ! Dank je wel ! Canada staat absoluut nog op mijn lijst, wat lijkt me dat een geweldig land met veel verscheidenheid aan landschappen. Ik heb naar IJsland trouwens ook andere objectieven meegenomen hoor maar nu zou ik het ook wel alleen aandurven met deze lens. Hartelijke groet, Sylvester

Jongh001 op 28 november 2018 om 08:28

Hoi Jaap, ik ben benieuwd welke beperkingen jij hebt ontdekt en wat deze lens niet kan. Graag verneem ik dat omdat ik dan een goede afweging kan maken voordat ik deze ga aanschaffen.
Alvast dank voor je antwoord.

M vr gr
Frank

Jaap51 op 29 november 2018 om 19:01

Dag Frank
Ik heb de lens uiteindelijk niet gekocht vanwege de tonvorming in de groothoekstand en mijn grootste bezwaar is de chromatische aberratie die pas met f8 minder wordt. Ik heb een totaal andere keuze gemaakt n.l de sigma 18-35 f1.8. Mijn motto is daarom get closer and make better pictures

Jaap51 op 14 november 2018 om 19:30

Een alleskunner, de tamron 18-400, die lang niet alles aankan. De lens heeft ontegenzeggelijk beperkingen die voor deze lens zo kenmerkend zijn. Daarom heb ik van aankoop afgezien. Wie niet wil wisselen van lens is beter af met de huidige generatie bridge camera's die presteren beter dan deze tamron.

sdanckaarts op 29 november 2018 om 16:46

Klopt Jaap, maar er is geen enkele lens natuurlijk die alles aankan. Elke lens heeft nadelen en die staan in verhouding met de prijs. Voor deze prijs, dit merk en deze lens vind ik het een alleskunner. Het is ook voor mensen die al een systeem camera hebben natuurlijk..

Jaap51 op 29 november 2018 om 19:05

Ik hou mij een beetje aan het Engelse motto get closer and make better pictures.
groet Jaap

Lisatjie op 18 oktober 2018 om 19:42

Wat een prachtige foto's Ik heb deze lens gekocht voor mijn reis naar Sri Lanka. Resultaat dat ik prachtige foto's heb kunnen maken

sdanckaarts op 30 oktober 2018 om 11:38

Hartelijk dank Lisatjie ! Sri Lanka lijkt me een prima bestemming na dat koude IJsland

EnerEdhor015 op 16 oktober 2018 om 21:48

Ik heb die lens aangeschaft en gebruikt voor mijn Noorse vakantie, met de zelfde ervaring, een topper

sdanckaarts op 17 oktober 2018 om 10:50

In die omgeving kan ik me dat zeker voorstellen. Ik ga er volgend jaar heen en ga zeker kijken of ik hem voor die tijd aan kan schaffen !

220244 op 10 oktober 2018 om 16:03

Wat een prachtige foto's heb je hier gemaakt, geweldig ik blijf steeds kijken zo mooi zijn ze!!!!

sdanckaarts op 10 oktober 2018 om 19:45

Leuk om te horen, dank je wel !