Upload jouw foto's
De Tamron 18-400mm op rondreis door Italië  © nb, ad, tamron

15 oktober 2018, 13:52

Begin september is het zover, de vakantie van Amber door Zwitserland en Italië kan eindelijk beginnen. De prachtige natuur daar zijn voor haar de ideale omstandigheden om de Tamron 18-400mm te testen.

De lens

De lens voelt wat zwaarder aan dan de 18-200mm, waar ik normaal graag mee fotografeer maar dit is slechts een kwestie van wennen. Ondanks het enorme zoombereik is de lens licht, compact en ligt goed in de hand.

Op de lens zit een knop voor het handmatig of automatisch scherpstellen, welke goed zijn werk doet. Het automatisch scherpstellen werkt snel en geruisloos. Door de uitstekend werkende beeldstabilisatie kun je zelfs op 400mm gemakkelijk haarscherpe foto's uit de hand schieten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het beeld.
Zwitserland

Onze vakantie start in Zwitserland, waar wij vanuit Interlaken, de Mannlichen bezoeken met een kabelbaan. Boven op de berg, zijn de weersomstandigheden perfect om mijn eerste plaatjes te schieten met het Tamron objectief. Het licht, de lucht, de wolken en het prachtige uitzicht zijn haarscherp vast te leggen met de groothoek van de lens. Op de derde foto is het topje van de berg van foto 2, volledig ingezoomd te zien. De ISO wordt door het zoomen iets verhoogd, maar de kwaliteit van de foto blijft prachtig.


Foto 2.


Foto 3.

Italië

Na 3 dagen Zwitserland, besluiten we door te rijden naar Noord-Italië, Porlezza om precies te zijn. Onderweg naar mijn favoriete Italiaanse plekje stuiten we op de Susten Pass, waar ik met de groothoek en een diafragma van f/10 dit prachtige plaatje schiet.


Susten Pass.


Een week lang zitten mijn vriend en ik in een huisje aan het Lago di Piano. Deze foto is genomen toen de zon net achter de bergen verdween en het vrijwel wind stil was, waardoor je een prachtige weerspiegeling in het water ziet. De foto is genomen zonder statief en laat zien dat je ook tijdens omstandigheden met minder licht goed uit de hand kunt fotograferen met deze Tamron lens.


Lago di Piano.


Ook overdag ben je bij het Pianomeer aan het juiste adres voor wat mooie plaatjes. Zo speelde ik hier met het diafragma, tegen de zon in, zodat de zon meer in stervorm te zien is.

Deze zwaan zwom tijdens zonsopkomst rond in het meer. Al jaren zwemmen er in dit meer twee prachtige zwanen. Ze zijn niet schuw maar ze zijn zeker wel op hun hoedde. Dus dat ik tot 400mm in kan zoomen, is voor deze foto ideaal. Vanaf een veilige afstand kan ik volledig inzoomen en zo een haarscherpe foto maken van deze prachtige zwaan. Door de afgeronde diafragma bladeren verschijnt er een mooi bokeh effect.

Tijdens onze tocht naar Monte Generoso, test ik het volledige bereik van de telelens wederom uit, door in te zoomen op het kruis dat op de bergtop staat. Tot mijn verbazing, zie ik, wanneer ik de foto's op mijn laptop zet, dat er niet alleen een kruis op de berg stond, maar dat het rondom de rots wemelde van de steenbokken.


Monte Generoso.

Macro

Ik heb niet alleen veel landschapsfoto's gemaakt, maar ben mij ook wat meer gaan verdiepen in het maken van macro foto's. Het verbaast mij, hoe dicht ik met de lens boven op deze twee sprinkhanen kan hangen, terwijl de lens moeiteloos en geruisloos scherpstelt en ik dus rustig wat foto's kon maken van dit koppel. Door het diafragma groot te maken, zie je duidelijk een kleine scherpte diepte en ligt de focus echt op de sprinkhanen.

In Interlaken maakte ik deze sterrenfoto. Mijn eerst sterrenfoto ooit die gelukt is. Komt het door de lens? Het kan haast geen toeval zijn, maar ik ben blij dat het gelukt is. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van een statief, want met een sluitertijd van 20 seconden, is het uiteraard niet haalbaar om dit uit de hand te doen. Mijn diafragma hield ik groot, zodat er zoveel mogelijk licht naar binnen viel.

Op 3500 meter hoogte fotografeer ik de besneeuwde toppen van de Jungfraujoch. Met de trein vanaf Interlaken vertrekken wij omhoog richting het hoogste puntje van Europa.
Doordat de zon precies boven de gebergtes staat, ben ik genoodzaakt om tegen de zon in te fotograferen. Gelukkig geeft dit geen problemen met de coating die de frontlens van het object heeft. Met een diafragma van f/14 zorg ik ervoor dat de zon geen witte vlek wordt, maar een soort ster.


Jungfraujoch.
Eindoordeel

Ik denk dat mijn mening wel duidelijk is. De tamron 18-400mm is een hele fijne allround lens, die ideaal is om mee op pad te nemen. Door het gebruik van dit object, hoef je niet meer constant te wisselen van lens maar word je ook niet beperkt in je mogelijkheden. Want de mogelijkheden met deze lens zijn eindeloos!


Over Amber
Amber van Kuilenburg (27 jaar) heeft een hele grote passie: fotograferen. "Van jongs af aan trok het fotograferen mij al. De oorzaak? Mijn vader liep vroeger altijd rond met een camera, wat resulteerde in stapels fotoboeken en dus prachtige herinneren van mij en mijn zussen. De afgelopen jaren ben ik meer tijd en energie gaan steken in het fotograferen en volgde ik een aantal cursussen." Meer foto's van Amber zien? Neem dan een kijkje op haar Instagram account ambervank.photography

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Catherine64 op 1 maart 2019 om 20:40

Heel nuttige,interessante en duidelijke reviews waarvoor dank.

fagusel op 27 januari 2019 om 09:46

Duidelijke review van deze fijne lens. Ik heb deze lens speciaal gekocht voor een vakantie naar Costa Rica. Doordat de lens geen problemen heeft met een beetje vocht en je de lens niet hoeft te verwisselen vanwege het grote bereik was deze lens ideaal voor deze vakantie.