Upload jouw foto's
Review Nikon objectieven voor trouwfotografie © Maike Simon

27 oktober 2018, 09:02

Op een mooie nazomerdag kregen vijf getalenteerde Zoomers de kans om een echte bruiloft te fotograferen. Zij werden hierbij gecoacht door gerenommeerd trouwfotografe Isabelle Hattink en mochten een aantal Nikon objectieven testen die erg geschikt zijn voor trouwreportages. Hieronder deelt Maike haar ervaringen en foto's van deze dag.


Lees hier wat dit betekent.

De objectieven die Maike getest heeft:
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
AF-S NIKKOR 85mm F/1.8G

Het kiezen van het juiste objectief voor een bruiloft blijft voor veel fotografen een uitdaging. De zoektocht naar de ideale objectief-body combinatie levert soms vooral verwarring op. Vraag het tien fotografen en je krijgt tien verschillende adviezen. De reden hiervoor is simpel: iedere fotograaf heeft een andere stijl en een andere werkwijze. De kunst is om de perfecte kit te vinden die past bij jouw manier van fotograferen. Zelf zweer ik bij de 35mm, maar ik ben blij dat Nikon mij de kans gaf om mijn tunnelvisie te verbreden door diverse objectieven te testen tijdens een bruiloft.

Een van de gasten

Komend vanuit de journalistiek, hou ik van het perspectief van het 35mm objectief. Ik ben het liefst echt onderdeel van een bruiloft en dit laat ik graag zien in mijn fotografie. Alsof ik een van de gasten ben. In het moment dus. De 35mm is wijd genoeg om in mijn composities het complete verhaal te vertellen en als ik te ver weg ben, kan ik altijd een stap dichterbij zetten zonder dat ik me zorgen hoef te maken over lensvervorming. Het komt regelmatig voor dat ik een complete bruiloft met dit objectief fotografeer. De NIKKOR 35mm f/1.4G is een zeer contrastrijk en scherp objectief met een prachtig verloop naar onscherpte. Fijn om een intieme sfeer neer te zetten, maar tegelijkertijd geen details te verliezen.Focus op momenten

Ik kies ervoor om tijdens het aankleden van de bruid te beginnen met de NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED. Menig bruidsfotograaf kan niet zonder en volgens Nikon is dit objectief het meest gebruikte professionele objectief in het assortiment. Geen slechte keuze blijkt. Ik mis een klein beetje de lichtsterkte van een primeobjectief, maar de veelzijdigheid maakt veel goed. Er is niet heel veel ruimte in het huis van de schoonmoeder van de bruid en zo hoef ik me niet te verplaatsen om de perfecte compositie te krijgen. Ik kan het beeld dat ik in mijn hoofd heb vastleggen zonder me druk te maken over mijn positie. Ik kan me nu focussen op de momenten in plaats van de compositie. Iets waar fotografe Isabelle Hattink, mijn coach tijdens deze bruiloft, ook op hamert. Rust en geduld, vooral in het moment blijven.Compleet beeld

Ik zou niet snel voor een echt groothoekobjectief gaan tijdens bruiloften. Mede omdat er dan teveel in het frame gebeurt. Fijn voor storytelling, maar ik ben toch geneigd om mijn journalistieke beelden net wat meer editorial te maken. Daarom wil ik heel graag de NIKKOR 28mm f/1.4E ED testen. Niet zo wijd als de 24mm, maar je kunt net wat meer context aanbrengen dan bij de 35mm. Tijdens de ceremonie voelt deze lens voor mij dan ook heel natuurlijk aan. Het verschil is misschien een paar millimeter, maar ik merk dat het beeld soms net wat meer compleet is. Daarnaast heeft de 28mm een snelle autofocus en prachtig bokeh. Als er een objectief is dat de concurrentie met mijn geliefde 35mm aan kan gaan, dan is misschien deze het wel.

Creativiteit

De fotoshoot is voor mij echt een moment om naar uit te kijken. Het bruidspaar even wat tijd samen gunnen en hen laten beseffen wat voor mooie dag ze beleven. Ondertussen vang ik hun liefde en connectie. Ook is er dan vaak ruimte om mijn creativiteit de vrije loop te laten gaan. Verschillende objectieven zijn in mijn ogen geschikt voor de fotoshoot, maar mijn voorkeur gaat meestal uit naar een prime als de 35mm of 50mm vanwege de scherptediepte en de bokeh. De 24mm wil ik nog wel eens gebruiken bij een destination wedding of een bruiloft in een prachtig Nederlands landschap. Daarmee kan ik wat meer nadruk leggen op de omgeving.Vandaag besluit ik buiten mijn comfortzone te gaan en de NIKKOR 85mm F/1.8G te proberen tijdens de fotoshoot. Ik wil de beelden wat meer een fine art-uitstraling geven. Zacht en romig; iets dat normaal niet bij mijn stijl zou passen. Maar ik ben niet de enige fotograaf die het bruidspaar vandaag mag vastleggen. Al snel merk ik dat ik te veel afstand moet nemen om het plaatje in mijn hoofd te kunnen maken en connectie met het bruidspaar te maken. Omdat we weinig tijd hebben, switch ik snel terug naar mijn eigen liefde: de 35mm.

Favoriet

Nikon biedt een heel scala aan kwalitatieve NIKKOR-objectieven die ideaal zijn voor het vastleggen van een bruiloft. Voordat je als fotograaf je zuurverdiende centen investeert in een van deze mooie objectieven is het belangrijk om na te gaan wat past bij je stijl en bij je manier van werken. Kom je bijvoorbeeld graag dichtbij of observeer je liever van een afstandje. Werk je het liefst verhalend of gaat het meer om het creëren van dat prachtige totaalplaatje? Nooit eerder testte ik tijdens een bruiloft zoveel verschillende objectieven. Fijn dat Nikon en Zoom.nl mij deze kans hebben gegeven. Mijn grote liefde blijft weliswaar de 35mm f/1.4G, maar ik heb er een kleine verliefdheid voor de 28mm f/1.4E ED bij gekregen!

Wil je lezen welke feedback Maike en de andere deelnemers op hun foto's hebben gekregen van trouwfotografe Isabelle Hattink? Klik dan hier!

Over Maike Simon

Maike (33 jaar) werkt bij Fontys Hogescholen als hoofd van de opleiding Communicatie en docent Fotografie. Daarnaast fotografeert ze vooral bruiloften, families, fashion en lifestyle. Maike komt uit de journalistiek en werkte voor onder meer Elsevier Weekblad. Verhalen maken en emoties overbrengen - in woord en beeld - is waar Maike voor leeft. En die verhalen deelt ze met iedereen die ze maar wil horen of zien: haar kids, studenten of insta-followers!

Wil je meer foto's zien van Maike? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl profiel.
Nog niet uitgekeken? Dan kun je ook nog terecht op haar Instagram-profiel.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn