Upload jouw foto's
Trouwfotografie met Nikon-objectieven © Sannaz Maghaddam

23 oktober 2018, 12:33

Op een mooie nazomerdag kregen vijf getalenteerde Zoomers de kans om een echte bruiloft te fotograferen. Zij werden hierbij gecoacht door gerenommeerd trouwfotografe Isabelle Hattink en mochten een aantal Nikon objectieven testen die erg geschikt zijn voor trouwreportages. Hieronder deelt Liselore haar ervaringen en foto's van deze dag.


Lees hier wat dit betekent.

De objectieven die Liselore getest heeft:
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
AF-S NIKKOR 85mm F/1.8G

Een workshop trouwfotografie: voor alles is een eerste keer. Ik ben benieuwd naar de ervaringen, tips en verhalen van Isabelle. Journalistieke trouwfotografie is niet mijn eigen stijl, ik neig meer naar editorial, waar spontane momenten en intieme close-ups elkaar afwisselen. Maar waar ik zelf vaak het plaatje wil perfectioneren, bijvoorbeeld door een bruid te vragen om bij het raam te gaan staan vanwege het mooie licht, of een paar mooie items bij elkaar te leggen voor detail shots, draait hierbij alles om het vastleggen van het verhaal zoals het er is. Dat gaat nog een uitdaging worden.

Mijn verwachtingen

Voorafgaand aan de workshop was ik vooral benieuwd naar de combinatie van twee objectieven: de 35mm f/1.4 en de 85mm f/1.4. De eerste gebruik ik zelf heel veel en heel graag voor bruiloften, portretten, modecampagnes en reizen. Eigenlijk overal wel voor. Maar voor nog intiemere plaatjes en om eventuele afstand te overbruggen ben ik erg benieuwd of de 85mm een mooie aanvulling vormt. Ondanks het gemak van zoomobjectieven, werk ik het liefst met prime objectieven. Ook als dat betekent dat ik tussendoor moet wisselen. Ik ben benieuwd hoe dat vandaag gaat uitpakken!

Voorbereidingen van de bruid

Omdat we tijdens de workshop ons vooral op journalistieke fotografie richten, adviseert Isabelle om vooral voor een groothoekobjectief te kiezen. Hoewel de meesten hiervoor naar de 24-70mm grijpen, neig ik toch naar de voor mij vertrouwde 35mm. De 24-70mm is ontzettend veelzijdig, maar ik merk dat ik hem zelf vaak laat liggen. Zeker in ruimtes waarin het licht niet optimaal is zoals hier, vind ik het diafragma van f/1.4 echt een belangrijk voordeel van de 35mm. Bovendien is hij bijzonder geschikt voor deze vorm van bruidsfotografie, waarbij de focus vooral op het complete verhaal ligt en het objectief haarscherpe beelden belooft.

Wanneer Isabelle me ziet worstelen om zowel de bruid, haar moeder én dochters in het beeld te vangen, reikt ze me de 28mm f/1.4 aan. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat hij geschikt zou zijn voor bruidsfotografie. Dit is een objectief die ik zelf vooral voor reisfotografie zou willen gebruiken. Maar ik ben aangenaam verrast. Met name in kleine ruimtes is het heel prettig om nóg meer te kunnen laten zien.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie wil ik graag de combinatie van de 35mm en de 85mm testen. Aangezien het om een klein gezelschap gaat, is de wijde hoek van de 28mm niet echt nodig. Het voordeel van de 85mm is hier dat ik van grotere afstand toch de emoties van het bruidspaar goed kan vastleggen, zonder dat ik teveel opval. In dit geval blijkt het niet vaak nodig, omdat ik vrij dicht op het bruidspaar kan komen. Wel is het leuk om de kinderen met hun bellenblaas goed in beeld te kunnen krijgen. Ik kan me voorstellen dat dit bij grotere bruiloften met een ruimere opzet echt een hele fijne aanvulling is.

Fotoshoot

We hebben kort de tijd om met het bruidspaar naar buiten te gaan voor een fotoshoot. Ik heb op dat moment de 85mm op mijn camera, die erg mooi is voor close-ups. Het bruidsboeket bijvoorbeeld, of haar lachende gezicht wanneer ze haar vader ziet. Wat mij wederom opvalt is dat de prime objectieven een prachtige glans geven, waardoor je nog meer de emotie in haar ogen ziet.

Conclusie

Wat een onwijs leerzame dag. Heel interessant om zo'n dag op een hele andere manier te benaderen. Isabelle heeft veel bruikbare tips gegeven, die ik zeker ga meenemen. Ook vind ik het fijn dat ik nu meerdere objectieven heb kunnen testen. Wat mij betreft is de 35mm toch wel een must voor iedere trouwfotograaf, of je stijl nou editorial of toch meer journalistiek is. Eigenlijk is hij wat mij betreft een must voor bijna iedere professionele fotograaf. Hij is onwijs veelzijdig, lichtsterk en dankzij het grote diafragma kun je veel met scherptediepte spelen. De 85mm vond ik ook erg mooi en perfect voor het vastleggen van details, maar moet echt als aanvulling worden gezien. De 28mm vind ik een aangename verrassing, die wil ik graag snel aan mijn eigen collectie toevoegen.Wil je lezen welke feedback Liselore en de andere deelnemers op hun foto's hebben gekregen van trouwfotografe Isabelle Hattink? Klik dan hier!

Over Liselore Stap

Liselore (29) is een portret-, lifestyle- en trouwfotograaf uit Amsterdam. Het liefst
combineert ze fotografie met haar liefde voor reizen, iets wat je terugziet in haar werk. Haar stijl is editorial en speels, met veel aandacht voor de natuurlijke schoonheid van mensen en gebruik van bijzonder licht.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn