Upload jouw foto's
Thule Covert DSLR Backpack op reis naar Ibiza  © case logic - jeff wolters 9

30 november 2018, 11:36

Na een drukke zomer gaat Jeff erop uit naar Ibiza en neemt de Thule Cover DSLR Backpack onder de loep. Is deze tas geschikt voor al zijn apparatuur inclusief drone?

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Onze reis gaat deze keer naar Ibiza. Na een drukke zomer, zonder vakantie, willen we in de herfstvakantie even relaxen aan het zwembad en genieten van de omgeving. Zeker in deze tijd van het jaar (oktober) staat de natuur vol in bloei. Ik ben van plan om foto's te gaan maken van Ibiza Stad met haar zijn pittoreske huisjes, trappen, steegjes en uitzichten. Natuurlijk kijk ik ook wat ik tegenkom. Daarnaast wil ik met mijn drone mooie beelden van de hoge cliffkust maken. De 360º camera gebruik ik voor de fun. Verder geen plannen, ik zie wel wat ik tegenkom.


Als ik op reis ga wil ik graag mijn foto-uitrusting zo compleet mogelijk meenemen. In de meeste gevallen neem ik een drone mee (DJI Mavic Air) inclusief i-pad, mijn Canon D6 spiegelreflexcamera met een standaardlens van Canon (24-105mm), mijn Tamron zoomlens (70-300mm) en mijn Canon 50mm lens. Ook mijn flitser zit er bij en een setje filters. Daarnaast neem ik standaard altijd een 360º camera mee (GoPro Fusion), inclusief statief en toebehoren. Het is een tas vol met materiaal en ik heb altijd iets uit te leggen bij de bagagecontrole. Mijn laptop kan er met moeite in, maar het gaat.

De rugzak die ik zelf heb, heeft precies genoeg vakjes om de camera en accessoires die ik nodig heb te vervoeren. Ik ben dus er benieuwd of de Thule Covert DSLR Backpack in diezelfde behoefte kan voorzien.

SafeZone

De tas oogt in elk geval stoer en voelt van zichzelf al wat zwaar aan. Niet gek, want het materiaal is stevig en dik en bovendien ook waterdicht. Bekend bij Thule-tassen is de afrolbare klep, waardoor het bovenste vak veel spullen kwijt kan. Het onderste vak bevat een zogeheten Safe-zone die ruimte biedt aan drie lenzen of een kleine drone. Op de voorzijde bevindt zich onder de klep een ritsvak voor kaartjes, papieren en wat kleiner materiaal. Op dit vak aan de buitenzijde zijn twee kleinere opbergvakken aangebracht, waarvan de klep met een klittenband sluit. Onder op de tas zit ook nog een opberg vak dat sluit met klittenband.


Een blik op de spullen die ik wil meenemen, doet al meteen de vraag rijzen of dit er allemaal wel in kan. Waar stop ik wat? De SafeZone-cocon open je aan de zijkant en kun je uit de tas halen. Aan de binnenkant zit een bescherming die dankzij het op origami gebaseerde schottensysteem een perfecte pasvorm zou moeten hebben. Het valt meteen al op dat als ik mijn drone daarin doe, ik niet zou weten waar ik mijn lenzen moet laten. Ja, in het grote vak bovenin, maar dat voelt alsof je alles in een plastic tas van de supermarkt stopt. Niets is beschermd en alles ligt door elkaar.

Dan mijn drone met alle accu's en opladers maar in het bovenste vak. Mijn 360º camera en flitser doe ik er ook bij. In de cocon doe ik dan wel mijn lenzen. Hoewel... Mijn 24-105mm past er niet makkelijk in, zo naast mijn zoomlens. Mijn body past met moeite in de SafeZone, maar dan wel zonder accugrip. Het is allemaal net te krap. In de opbergvakjes op de voorzijde kan ik nog wat kabeltjes en opladers kwijt.

Na een half uurtje puzzelen heb ik de spullen in de tas, maar overzichtelijk is het niet. Bij een fototas verwacht je iets meer structuur met vakjes, zodat je snel bij je spullen kan. Dat is bij de Thule niet het geval. Mijn laptop vervoer ik in een andere tas. Ik heb toch het gevoel dat als ik die er ook nog bij doe het allemaal zo vol zit dat er straks nog iets breekt.


Een overzicht van mijn de inhoud van mijn tas. Alles past. de uitneembare SafeZone is handig , maar de functie van het een verwijderbare cocon is mij niet helemaal duidelijk.


Als je rolklap opent, kun je veel in de tas kwijt. Dev tas wordt daardoor wel minder overzichtelijk en lijkt daardoor een beetje een grabbelton als je snel iets moet hebben.

Spelbreker

In Ibiza blijkt de herfst ook begonnen. De temperatuur is behaaglijk, maar tegen alle verwachtingen in staat er veel regen en wind op het programma. Dat doorkruist mijn plan om mooie beelden van hoge cliffen te maken. Al bij de eerste keer dat ik mijn drone de lucht in laat gaan en over de rand van een cliff stuur, krijg ik de melding dat de wind het apparaat uit balans brengt. Het voelt niet veilig en ik ben ook bang dat ik straks ergens vijftig meter lager dat ding tussen de rotsen kan opzoeken. Ik besluit te stoppen. Een ander plek, een dag later is hetzelfde. De wind blijft een grote spelbreker. Jammer.
De enige foto die ik maakte met mijn drone in de korte tijd dat ik in de lucht hing. Ik had me nog zo verheugd op een vlucht boven de hoge cliffen, maar de wind was een grote spelbreker. Een goede reden om weer een keer terug te gaan.


In Ibiza Stad is het dankbaar fotograferen. Met de tas op mijn rug is het goed te doen. De pasvorm is prima en hij zit lekker stevig. Wat wel opvalt is dat je niet even makkelijk iets uit je tas pakt. Je moet veel clipjes losclippen om bij de vakjes te kunnen en ook het grote vak bovenin voelt als een grabbelton, omdat al mijn spullen daar in zitten en hetgeen dat je nodig hebt altijd onderin blijkt te zitten. Gelukkig is de tas waterdicht, want tijdens één van de grote regenbuien ben ik net te laat met het vinden van een schuilplaats.

Schaduwkant

Tijdens mijn wandeltocht door het Idilische Eivissa (Ibiza stad) ontdek ik dat het beeld van Ibiza, met al zijn luxe en schoonheid ook een schaduwkant kent.
Ibiza stad vanaf de haven gezien. De kerk bovenin bereik je via trappen en smalle straten.


Ik beland via de vele trapjes en steegjes in een deel van de stad waar je liever niet komt. Waar het ruikt naar urine en vuilnis en waar dronken inwoners je aan staan te kijken.

Ik kijk over de rand van een cliff en zie ver onder mij een vuilnisbelt. Koelkasten, banken, zakken vuilnis worden hier door de bewoners gewoon over de rand gekieperd en liggen vijftig meter lager op het strand. Armoede, vervuiling, drank en drugsproblemen. Ook het mooie Ibiza heeft er mee te maken. Een schril contrast met de pracht en praal die je op dit eiland de boventoon ziet voeren. Een mooi onderwerp voor een serieuze fotoreportage neem ik mij voor.


Het andere Ibiza: diep beneden langs de cliffen van de stad ligt het vuilnis langs de kustlijn. Door inwoners naar beneden gegooid. Een schril contrast met de luxe en de pracht en praal die je doorgaans op het eiland ziet.

Conclusie

De reis zit erop en bij terugkomst in Nederland pak ik mijn tas uit. Ik ben gecharmeerd van de stijl van deze tas. Hij is lekker stevig en heeft een goede pasvorm. Als ik me alleen zou bezighouden met drone fotografie of alleen fotografie met een camera, dan zou ik 'm zeker gebruiken. Omdat ik een breder assortiment gebruik, vind ik de Thule als fototas niet praktisch voor een verre reis. Mijn uitrusting past er met moeite in en ik mis structuur en overzicht. Je moet veel handelingen verrichten om 'even' iets uit je tas te pakken. Thule maakt mooie tassen, maar bij dit exemplaar lijken ze geen keuze te hebben gemaakt tussen een stoere rugzak of een praktische fototas.

Over Jeff Wolters
Jeff is contentmaker, fotograaf, videomaker en dronepiloot. Een creatieveling kort gezegd. Benieuwd naar meer van Jeff? Je kunt 'm ook hier vinden!

Benieuwd waar de alle tassen van Case Logic en Thule naartoe zijn geweest? Check hier alle reviews

Met mijn 360º camera vind ik het leuk om foto te maken die ik onder andere op Roundme zet. Soms maak ik er een Little Planet, die de wereld er dan even heel anders uit laat zien.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn