Meld je gratis aan
Newborn en familiefotografie © Marilyn Bartman

9 november 2018, 16:12

Ben je benieuwd hoe een newborn en familiefotograaf te werk gaat? Wij namen een kijkje achter de schermen bij fotografe Marilyn Bartman. Wij mochten met haar mee naar een fotosessie bij een gezin waar net een klein kindje geboren was. Bekijk hieronder de video en lees het interview met haar.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent."Wanneer ik een newborn of familieshoot heb, fotografeer ik altijd voor de kindjes, met het idee dat zij later via de foto's zullen zien hoeveel liefde er thuis was." - Marylin Bartman

Drie jaar geleden hielp ze iemand bij het filmen tijdens een huwelijk, gewoon voor de gezelligheid. Ze had een camera in haar handen en kon het niet laten om ook af en toe een foto te maken. Op die dag veranderde er iets in haar en dacht ze: Dit ga ik doen, ik word fotograaf! Het jaar daarna legde Marilyn Bartman als second shooter verschillende huwelijken vast en vanaf dat moment is haar carrière als fotograaf gestart. "Ik hou echt van mijn werk en ben ontzettend dankbaar dat ik zulke mooie en speciale momenten vast mag leggen," vertelt Marilyn enthousiast. Zij vervolgt: "Rond diezelfde tijd werd ik door een vriendin die naar Canada ging emigreren gevraagd om haar familie te fotograferen. Zo ben ik met familiefotografie en newborn fotografie in aanraking gekomen.

Marilyn Bartman

Liefde

Het mooie aan dit soort fotografie vind ik dat je echt iemand zijn hart vastlegt. Dat wat er op de foto staat, is voor die persoon het mooiste wat er is. Wanneer ik een newborn of familieshoot heb, fotografeer ik altijd voor de kindjes, met het idee dat zij later via de foto's zullen zien hoeveel liefde er thuis was. Dat is echt mijn hoofdgedachte tijdens een shoot: de liefde binnen het gezin vastleggen. 

Tijdens de shoot

Tijdens een shoot heb ik eigenlijk alleen een camera en lens bij me. Ik werk altijd met natuurlijk licht en neem geen reflectors mee. Het moet 'chill' aanvoelen voor het gezin en er moeten geen afleidende factoren zijn waardoor ze druk voelen.

Cameratas

In mijn cameratas zitten twee Nikon D750 camera's, een 85mm, 50mm en een 35mm objectief. Het meest werk ik met de 35mm, meer om praktische redenen. Qua scherpte ben ik het meest fan van de 85mm en de 50mm vind ik heerlijk voor een mooi portret. Er is me ooit aangeraden om met Nikon te gaan werken en ik vind het persoonlijk ook heel makkelijk in gebruik. De kleuren zijn mooi en de foto's hebben een wat 'romig', zacht beeld.


Marilyn BartmanMarilyn Bartman

Toekomstdromen

Mijn toekomstdromen zijn groeien, groeien en nog eens groeien. Nog meer leren en super veel prachtige beelden maken. Ik wil voor fotograferen een trend neerzetten qua familiefotografie: geen ABC verhaal maar echt een gevoel vanuit je hart. Ik zou ook graag fotografen opleiden en ze leren hoe ze deze connectie moeten maken."

Hoe ik zover gekomen ben als ik nu ben? Ik doe echt iets wat ik heel erg leuk vind en kan er gewoonweg geen genoeg van krijgen. Ik groei graag en pas de wet van de aantrekkingskracht toe.

Tips

Marilyn geeft nog een paar inspirerende tips mee:
DOEN, DOEN, DOEN. Dwing jezelf om werk te maken. Kijk niet naar goede fotografen ter vergelijking, maar voor inspiratie. Neem jezelf serieus vanaf dag 1 en deel je werk online. En het allerbelangrijkste: geniet ervan. Want fotograferen is GEWELDIG.

Marilyn Bartman

Marilyn Bartman

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nikon.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
marinus op 10 november 2018 om 09:20

En waarom heet een 'newborn' niet gewoon baby?

bentink op 5 december 2018 om 09:13

Tja . . . dat vraag ik me al ook jaren af.