Upload jouw foto's
Maak kennis met Annelieke Vogelaar deelnemer Olympus challenge

23 november 2018, 12:56

Annelieke nam net als de andere challengers de Olympus de Olympus OM-D E-M10 Mark III in ontvangst. De camera om de komende tijd de challenges mee uit te voeren. Meer over Annelieke, haar ervaring met de camera en de challenges lees je in dit artikel.

Challenge #1 natuurfotografie

Het is leuk om de groep na en tijdje weer te zien. We hebben in de tussentijd app contact gehad en ik heb wat werk bekeken van de andere challengers. Ik ben onder de indruk van het niveau van de andere deelnemers en weet niet goed wat me te wachten staat. De dagen voor de eerste opdracht ben ik niet gespannen en wil het over me heen laten komen. De dag van de challenge ben ik wat gespannen, maar ik heb er zin in.


Workshop
's Ochtends beginnen we met een workshop van Alexander Koenders. Ook zijn werk heb ik van te voren bekeken en ik verwacht dat we een dier zullen moeten fotograferen, maar of dat zo is blijft nog even spannend. De workshop is inspirerend en Alexander vertelt vol passie over zijn fotografie.

Na de workshop maken we een rondje door Natuurpark Lelystad, waar de eerste opdracht zal moeten worden uitgevoerd. We hebben straks beperkt de tijd om een foto te maken en het park is groot. We komen tijdens ons rondje met Alexander niet veel dieren tegen en ik vraag me af of het fotograferen van een dier wel de opdracht zal zijn. We hebben van afstand een Eland gezien, wat eenden en een tweetal wilde zwijnen.

Na ons rondje keren we terug naar het restaurant waar de workshop heeft plaatsgevonden voor een lunch. Tijdens de lunch regent het hard, hopelijk is het tijdens de challenge droog. Voor de challenge krijgen we allemaal de beschikking over een 40-200mm lens. Iedereen zal de challenge dus aangaan met dezelfde apparatuur. Ik zie al gauw dat de beelden, geschoten met deze lens, haarscherp zijn. Dit maakt dat ik zin heb om te beginnen.


Start challenge #1 natuurfotografie
We worden door het team en Alexander meegenomen het park in. We zijn er klaar voor en Alexander vertelt ons wat de eerste opdracht zal zijn: 'Maak een natuurfoto vanuit een ander perspectief'. Iets compleet anders dus dan ik had verwacht. Ik bedenk me al gauw dat ik geen dier zal gaan fotograferen. Het is in het park bijna onmogelijk om een dier vanuit een ander perspectief te fotograferen, omdat de meeste dieren zich achter hekken op een afstand bevinden. Mogelijk dat de otters nog mogelijkheden bieden op het moment dat ze gevoerd worden.

We krijgen een half uur de tijd om een foto te maken. Ik bedenk me dat ik een foto wil maken van iets tegen de mooie wolkenlucht of een foto van iets van bovenaf. Ik probeer een aantal dingen, maar dit is het nog niet. Ondertussen word ik gevolgd door een camera en worden er vragen aan me gesteld. Ik voel me wat ongemakkelijk als ik word gefilmd en ondertussen worden me vragen gesteld. Ik kan me lastig concentreren.

[img]https://assets.zoom.nl/thumbnails/748x748/3/c/3c9e89fe1f656887053a57e039bcf0b9.jpg/img]

Eerste serie foto's die ik heb gemaakt toen de challenge net van start was gegaan.

Op een gegeven moment weet ik wat het moet worden: een foto van onderaf van een combinatie van pluimen en smalle bladeren. Ik maak op verschillende plekken een aantal reeksen om genoeg materiaal te hebben en de mooiste foto uit te kunnen kiezen. Toch slaat de twijfel weer toe en probeer ik nog wat andere dingen. Als de tijd bijna voorbij is, is het voedertijd bij de otters. Ook daar maak ik nog een serie foto's.

Als de tijd voorbij is en iedereen weer terug is in het restaurant krijgen we ruim een half uur om onze foto uit te kiezen en te bewerken. In eerste instantie valt mijn oog toch op een foto van een otter. Als ik voor deze foto ga zal ik m in kleur moeten aanleveren, want in zwart wit doet deze foto onvoldoende en valt de otter weg tegen de achtergrond. Aangezien ik (bijna) altijd kies voor zwart-wit heb ik mijn twijfels. Uiteindelijk besluit ik toch dicht bij mezelf te blijven en te kiezen voor een beeld die het goed doet in zwart wit. Ook kom ik tot de
conclusie dat de foto van de otter onvoldoende aan de opdracht voldoet vanwege het perspectief.


Een hele uitdaging om de waterdruppeltjes scherp in beeld te krijgen. Ik hou van het minimalistische in deze foto's.


Winnende foto
Ik kies uiteindelijk voor een foto van een pluim en smalle bladeren tegen de wolkenlucht. Nadat alle foto's zijn ingeleverd is het spannend. De jury gaat in beraad en we zullen zo te horen krijgen wie de eerste challenge gewonnen heeft.
Als de jury binnenkomt krijgen we de uitslag te horen. En toch wel tot mijn verbazing heb ik de eerste challenge gewonnen! :) Super tof natuurlijk!! Ik ben blij dat ik zo dicht bij mezelf gebleven ben en voor een zwart-wit beeld gekozen heb. Jeetje, ik ga met een goed gevoel naar huis! De weken na de challenge voel ik toch een gevoel van competitie naar boven komen, welke ik eerder nog niet heb gehad. Ik heb dan ook super zin om de volgende challenge in te gaan en mijn stinkende beste te gaan doen. De kop is eraf...

Winnende foto

« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn