Upload jouw foto's
Maak kennis met Annelieke Vogelaar deelnemer Olympus challenge

23 november 2018, 12:56

Annelieke nam net als de andere challengers de Olympus de Olympus OM-D E-M10 Mark III in ontvangst. De camera om de komende tijd de challenges mee uit te voeren. Meer over Annelieke, haar ervaring met de camera en de challenges lees je in dit artikel.

Challenge #2 portretfotografie

Na de eerste challenge merk ik dat ik competitiever ben geworden. Na de winst van de eerste challenge is er dus echt een kans dat ik straks bij de laatste twee zit en naar Griekenland mag. Het idee dat ik een kans maak, maakt ook dat ik deze keer toch wel nerveus ben voor de challenge.


De dag begint vroeg. Om 5.15 uur gaat mijn wekker. Met moeite sleep ik mezelf onder de douche en om 6.00 uur zit ik in de auto onderweg naar Houten, de opstapplek om met de groep richting de Photokina in Keulen te rijden. Naast de challengers gaat er ook een groep mensen mee die de portretworkshop zullen volgen die ochtend, een aantal modellen, een aantal mensen van Olympus en Zoom en natuurlijk Olympus Visionair Robert Roozenbeek die de workshop zal verzorgen.


In de bus is het meteen al gezellig. Ik moet zelf nog een beetje wakker worden, maar er wordt al volop over fotografie gepraat en mensen laten elkaars werk zien. Na een uurtje in de bus stoppen we in Eindhoven waar de andere challengers ook instappen. Iedereen heeft er zichtbaar zin in. Het is leuk om elkaar weer te zien. In de tussentijd heb ik met een aantal challengers contact gehad en er zijn al plannen gemaakt om in de vrije tijd samen te gaan fotograferen. De tijd gaat snel en we komen aan in Keulen. Op de parkeerplaats worden we opgehaald door iemand van Zoom. Als we binnenkomen is de beurs net open. We lopen door een grote hal waar alle grote merken voorbij komen. We gaan verder en arriveren bij de Olympus playground. Het ziet er heel tof uit, allerlei mooie, kleurrijke plekken met verschillende soorten licht, om foto's te maken.


Workshop portretfotografie door Robert Roozenbeek
Er is een plek op de playground waar de workshop gaat plaatsvinden. Als iedereen een kop koffie of thee heeft gedronken en een plek heeft uitgezocht neem Robert het woord en verteld, aan de hand van zijn foto's, over licht, compositie, gevoel, etc. Ik vind zijn foto's waanzinnig en de manier waarop hij erover vertelt is enorm inspirerend. Na het theoretische deel van de workshop mogen we zelf aan de slag. Er is een plek op de playground voor ons ingericht met verschillende opstellingen waar foto's gemaakt kunnen worden van de
modellen met zowel flits- als natuurlijk licht. Ik heb eerder met flitslicht gewerkt, maar mijn voorkeur gaat steeds weer uit naar natuurlijk licht. Ook nu richt ik me eerst op het oefenen met het model bij een raam waar het licht mooi naar binnen valt. Het is wat druk op de plekken waar de modellen gefotografeerd kunnen worden en ook de zenuwen voor de challenge later op de dag hou ik het voor gezien na wat foto's gemaakt te hebben.

Model Chuy Nguyen. Gefotografeerd met behulp van natuurlijk licht. Het licht kwam door een smal raam naar binnen.


Model Chuy Nguyen. Ook hier heb ik gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Ik hou van zwart wit foto's en veel contrast.


Model: Chuy Nguyen. Wat een fijn model om mee te werken.Challenge #2
Na de lunch is het zover. We krijgen te horen dat we in groepjes van twee de opdracht te horen krijgen. Omdat ik in de laatste ronde zit moet ik nog even wachten voordat ik meer weet en aan de slag kan. Ik zie de anderen al meegaan naar een andere plek om te horen wat de opdracht zal zijn. Na een half uur komen Ricardo en Wim terug, voor hen zit de challenge erop, maar ik weet nog altijd niks. Beiden zijn heel enthousiast en komen vol energie terug, maar mogen mij nog niks vertellen. Nadat ook Jose en Edwin terug zijn ben ik aan de beurt. Ik mag van de drie fantastische modellen die mee zijn, 1 model kiezen om de
opdracht te gaan doen. Ik weet direct dat ik Chuy Nguyen als model wil, hij heeft een prachtig, fotogeniek gezicht. Ik krijg te horen dat ik een half uur de tijd heb om een portretfoto te maken met een bijzondere lichtbron.


Naast de fotogenieke Olympus playground is er verderop een hal met allerlei verschillende soorten lampen. Dat is de kant die ik op wil en samen met mijn model begin ik te rennen. Ik wil mijn tijd optimaal benutten. Het is druk op de beurs en slalommend gaan we over de beurs. Ik kijk om me heen en mijn oog valt steeds weer op gekleurde ledlampen. Bij de eerste stand leg ik snel uit dat ik meedoe met een wedstrijd en vraag of ik gebruik mag maken van de lampen. De standhouder stemt in, maar het duurt me wat lang. Ik vraag de standhouder of hij de lamp klaar wil zetten en zeg dat ik zo terug kom. Hij gaat akkoord. We rennen verder over de beurs en ik voel me zo rennend over de beurs met een filmcamera achter me aan een beetje aangekeken. Als snel verdwijnt dit gevoel en ik ben helemaal gericht op het maken van de juiste foto. Ik maak op een aantal plekken een serie foto's om vervolgens weer terug te keren bij de eerste plek. De man van de stand heeft de lamp klaargezet en ik kan direct aan de slag, hoe gaaf is dat?! Ik heb het idee dat de foto bij deze serie zit. Ik heb nog tijd wat tijd over, maar ik besluit te stoppen. Ik zit vol energie en adrenaline, wat een te gekke opdracht!En de winnaar is..
Voor alle challengers zit de opdracht erop. We hebben nu de tijd om de foto te bewerken voordat we m zullen inleveren. Ik weet al snel welke foto het moet worden en met een kwartier is ook mijn bewerking klaar. De jury gaat in beraad en na een minuut of tien wordt iedereen bij elkaar geroepen voor de uitslag. De foto's worden door Robert een voor een van feedback voorzien. Voor het eerst zie ik de foto's van de anderen. Ik weet mijn kansen tot het laatste moment niet in te schatten, er zitten prachtige foto's bij. Ricardo wint de tweede challenge, en terecht, wat een prachtige foto! Ondanks dat ik niet gewonnen heb keer ik tevreden huiswaarts! Op naar de volgende :)

Ingestuurde foto van Annelieke Vogelaar tijdens challenge #2

« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn