Upload jouw foto's
Maak kennis met landschapsfotograaf en challenger Wim Denijs

19 november 2018, 16:09

Zoomer Wim Denijs gaat de strijd aan met de vier andere Zoomers. Maak kennis met Wim als je hem nog niet kent. Bekijk zijn foto's en lees zijn blog over hoe hij de challenges doorloopt, zijn foto's en meer!

Challenge #2 portretfotografie @Photokina

Vooreerst kregen we een boeiende uiteenzetting van Robert Rozenbeek over portretfotografie en het gebruik van een studio. De workshop werd simpel en duidelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit zijn werk. Daarna mochten we even aan de slag met een paar opstellingen die hij gemaakt had . De oefentijd was beperkt maar we kregen toch een duidelijk beeld wat de invloed van een correcte belichting is. Daarna volgde de challenge.

Opdracht
Maak een portret op de beurs gebruikmakend van het aanwezig licht. De tijd werd eveneens beperkt tot 30 minuten. Via een loting werd Jason Terrence mij toegewezen als model. Ik kan wel zeggen dat we samen een goed team vormden, er was een goede interactie. Mijn eerste bezorgdheid was een lichtbron vinden. Vooral ledverlichtingen en ringverlichtingen vielen me op, en daar wou ik iets mee gaan doen. Ik heb Jason in verschillende posities geplaatst zodat het licht zo goed mogelijk op zijn gezicht viel. Verder moest ik ook letten dat de achtergrond niet te druk werd en dat was gezien de drukte op de beurs niet zo evident. Op een bepaald moment hebben we ook standhouders aangesproken of we geen gebruik mochten maken van o.a hun ledlampen en dergelijke. Dankzij de goede verstandhouding met het model zijn we daar redelijk in geslaagd.


Wat ik vooral geleerd heb, is dat je vooral goed moet rondkijken, en dat je je scenes moet kunnen inbeelden. Je ziet een lamp of licht en je moet je voorstellen hoe het zal zijn als je je model in een bepaalde positie plaatst want veel tijd heb je niet. Je moet met andere woorden op je buikgevoel afgaan en vooral geen schrik hebben om uit je eigen comfortzone te treden. Wat ik nu ook weet is dat ik in de toekomst in de studio eerder zou opteren voor permanent licht omdat je dan de lichtinval veel beter kunt beoordelen. Verder is het contact met het model van groot belang. Het model moet zich op zijn gemak voelen en moet er zin in hebben. Belangrijk is dan ook dat je tijdens de shoot in overleg met het model gaat, wat vindt hij /zij leuk, en als fotograaf niet teveel bezig zijn met het toestel maar meer aandacht hebben voor het model. Uiteraard is dit in een korte tijdspanne en onder druk moeilijker dan wanneer je tijd hebt. Toch heb ik dit zoveel mogelijk voor ogen gehouden.

Model: Jason Terrence


Nabewerking
Nu de nabewerking. We kregen een half uur om een foto te kiezen en deze na te bewerken. Persoonlijk vind ik een half uur om je beelden te bewerken wat te kort. Ik verloor al bijna tien minuten, omdat mijn laptop zo nodig wilde updaten.

Ik koos voor een foto met ringverlichting, maar helaas was dit niet dé beste foto die ik had. Maar uiteindelijk is het voor mij de balans van de dag die telt en die is uitermate positief. Ik heb een aantal toffe foto's en ik heb weer wat bijgeleerd!
Over de camera
De camera : Hier was ik zéér aangenaam verrast . Het toestel is licht en makkelijk hanteerbaar. Via de scherpstelpunten en gezichtsherkenning zijn de foto's scherp. Zelfs in redelijk donkere situaties kan je nog met een lage iso waarde fotograferen en blijft de ruis beperkt. Eenmaal als het toestel goed afgesteld is op de manuele stand kan je in de studio onbeperkt fotograferen. Als je dit via het display doet heb je ook een beter rechtstreeks contact met het model. De 25 mm f 1.8 lens is super , en je krijgt een prachtig bokeh . Jammer dat de shoot tijdens de challenge met de kitlens moest gebeuren , maar misschien hadden we met de portretlens dan teveel naar de ideale achtergronden gezocht, en deze waren moeilijk te vinden. Zelf zou ik het fototoestel zeker aanraden aan mensen die portretfotografie willen gaan doen !

« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn