Upload jouw foto's
Waarom je als fotograaf (super)kritisch moet kijken naar een monitor © Eizo

14 januari 2019, 15:27

Als je goed wilt fotograferen, moet je eerst leren om goed te kijken. Wanneer je dit onder de knie krijgt en je je camera goed weet te bedienen, gebeurt er iets bijzonders. Toch stopt dit kijken niet wanneer je de camera opzij legt. Een goede monitor is onmisbaar! Dit zijn de 5 redenen:

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

1. Helderheid en kleurtemperatuur

Om beelden goed te bewerken, zijn een constante helderheid en kleurtemperatuur essentieel. En daar gaat het bij veel monitoren mis. Afhankelijk van de bedrijfs- en omgevingstemperatuur wisselt de helderheid en worden kleuren instabiel. Ze worden bijvoorbeeld wat 'blauwer' of juist wat 'roder' getoond.

Bij een professionele monitor als bijvoorbeeld de EIZO CG279X heb je de beschikking over een ingebouwde thermometer. Daarmee worden schommelingen in temperatuur gedetecteerd en zorgt speciale elektronica ervoor dat kleuren tijdens het gebruik volledig constant blijven.

2. Levensechtheid kleuren

De kleuren die de sensor van je camera vastlegt wil je op exact de meest nauwkeurige manier terugzien op je monitor en moeten overeenkomen met de kleuren van een afdruk of bijvoorbeeld een film waarin je materiaal verwerkt. Om dit te garanderen zijn er standaarden opgesteld die zijn vastgelegd in kleurprofielen zoals sRGB, Adobe RGB en CMYK.

De EIZO CG279X beschikt over 10-bit kleurdiepte waardoor 64 meer kleuren kunnen worden weergegeven dan normale schermen die een uitvoer hebben van 8-bit. Het gevolg is dat het scherm kleurgradaties veel fijner weergeeft en veel meer grijstinten toont. De monitor dekt hiermee 99% van de Adobe RGB-kleurruimte.

3. Zwart moet zwart zijn

Veel schermen maken gebruik van backlight (achtergrondverlichting) zodat de individuele pixels ook goed te zien zijn in ruimtes met weinig licht of vanaf de zijkant. En dat gaat mis bij veel schermen, want niet zelden zorgt dit voor bleeding en dat zwart, bleek of flets wordt weergegeven. Het paneel van een professionele monitor is daarom van speciaal retardatiefilm voorzien. Dit zorgt voor True Black (echt zwarte) kleurweergave, zelf bij grote kijkhoeken.

4. Kalibratiemogelijkheden

Bij een professionele monitor als EIZO CG279X heb je de garantie dat de kleurreproductie in de fabriek helemaal is doorgemeten en waar nodig is bijgesteld. Toch moet het scherm periodiek gekalibreerd worden.

Daarom is dit scherm voorzien van een geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie. Deze bevindt zich in de schermrand en komt alleen tevoorschijn wanneer er een meting moet worden uitgevoerd. De kalibratie kan bovendien ook door gebruikers zonder diepgaande vakkennis worden uitgevoerd. Aangezien de kalibratie via de hardware van de monitor plaatsvindt, gebeurt deze zonder verliezen en onafhankelijk van computer en grafische kaart.

5. Toekomstbestendigheid

Investeer je in een professioneel scherm, dan investeer je ook in de toekomst. Zeker als je er een paar uur per dag gebruik van maakt, is ergonomie belangrijk. Een scherm dat alleen omhoog en omlaag kan is niet genoeg want je wilt het ook willen kantelen, draaien en roteren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je al je apparaten waaronder je (video)camera rechtstreeks op het scherm kunt aansluiten, dus DVI-D, DisplayPort, HDMI en USB-C zijn cruciaal. Bij deze laatste niet alleen USB-data maar ook video en audio. Ook een ingebouwde USB-HUB waarop je andere randapparaten kunt aansluiten is zeker een vereiste.