Upload jouw foto's
Top 4 fotolocaties in Noorwegen © Buro Scanbrit

14 december 2018, 08:52

Koning Winter staat voor de deur, maar een vakantieland als Noorwegen is beslist niet alleen maar mooi in de sneeuw. De parel van Scandinavië is minstens zo fotogeniek nadat de kou verdreven is. Heb je voornemens om een fotovakantie te boeken in het voorjaar of in de zomer, maar weet je nog niet waarheen? Wij geven je vier toplocaties die je verleiden om het prachtige fjordengebied van Noorwegen te ontdekken!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

1. Fotografeer streetart tijdens een wandeling in Stavanger

De Noorse oliestad Stavanger is in een rap tempo dé streetart-hoofdstad van het
noorden geworden. Waar de kustplaats eerder nog bekendstond als thuisbasis van aardolie en visserij, ontdekken ook steeds meer kunstliefhebbers en fotografen deze markante stad. Stavanger is namelijk het toneel van een ongekende hoeveelheid streetart. Fotografeer spraakmakende moderne muurschilderingen of compleet ontworpen voorgevels tijdens een wandeling door de binnenstad of in het havengebied.

Streetart in Stavanger Foto: Innovation Norway


In tegenstelling tot andere steden, waar je vaak alleen in bepaalde gebieden muurschilderingen ziet, valt in de hele stad Stavanger wel streetart te ontdekken. Zo kun je in het bruisende centrum winkelen en tegelijkertijd prachtige foto's schieten. Stavanger lijkt met zijn pittoreske achttiende-eeuwse houten huisjes een gekke plaats voor streetart, maar de stad is het doek van vele grote namen in de streetart-beweging. Denk aan Dan Witz, John Feckner, Ernest Zaxharevic en Ben Eine.

Natuur- en landschapsfotografen opgelet!

Vanaf Stavanger ben je in slechts anderhalf uur bij de wereldberoemde Preikestolen. Beklim deze berg voor een onvergetelijke selfie met de Noorse fjorden op de achtergrond. De Preikestolen steekt ruim 600 meter boven het Lysefjord uit, waar een vlak plateau van 25 vierkante meter plaats biedt aan een waanzinnig uitzicht. Preikestolen is daarom een van de populairste wandelingen in Noorwegen. Zo'n 200.000 wandelaars beginnen aan de 6 kilometer lange wandeling naar de top. Wil je het liefst de Preikestolen op een rustig moment vastleggen? Vertrek dan voor zonsopkomst en word beloond met een geheugenkaartje vol prachtige plaatjes. Houd er rekening mee dat de wandeling zo'n twee uur duurt. Neem naast een lekker picknickontbijt ook een hoofdlamp mee om veilig en voorbereid naar de Preikestolen te wandelen.


Alleen op de Preikestolen. Fotograaf: Paul Edmundson

2. Blijf fotograferen langs de Nationaal-Toeristische Routes

Zelf rijden in Noorwegen? Toer langs een van de Nationaal-Toeristische Routes voor de mooiste vergezichten. Noorwegen heeft wel 18 Nationaal-Toeristische
Routes die bij elkaar ruim 1600 kilometer lang zijn. Tien van deze routes liggen in het hart van het Noorse fjordengebied, waar één ding zeker is: je blijft fotograferen! De schitterende natuur op de routes is ingericht met mooie uitzichtpunten waar je het ruige Noorse landschap in je kunt opnemen. Je doet er goed aan om onderweg in ieder geval te stoppen op deze waanzinnige plekken: Stegastein (Aurlandsfjellet), Utsikten (Gaularfjellet) en het uitzicht op het schitterende Geirangerfjord.

De bekendste fjord van Noorwegen: de Geirangerfjord. Fotograaf: Per Eide


Adembenemend uitzicht vanaf Stegastein.

Fototip
Reis je naar Noorwegen in de lente of de herfst? Dan zit je als fotograaf gebakken! In het fjordengebied tref je in het najaar allerlei kleurschakeringen aan in de berken en beuken. In de lente kun je juist genieten van het lentezonnetje, terwijl er tegelijkertijd nog sneeuw op de bergtoppen ligt. Ook staat de Noorse lente bekend om het frisse groen dat zeker je foto's zal sieren.

Het water in de fjorden is in de vroege zomer op zijn mooist, wanneer het smeltwater uit de bergen zich tussen de diepe kloven van de fjorden verzamelt. Het blauwgroene smeltwater mengt zich met zeewater, en dat tekent mooi af tegen de diepe groene kleur van de omringende begroeiing. Neem in ieder geval je polarisatiefilter mee om de diepe blauwe kleur van het fjordwater tevoorschijn te halen.

3. Ontdek waarom de stad Bergen zijn naam eer aandoet

Een verblijf in de historisch belangrijke stad Bergen is niet compleet zonder een overzichtsfoto van de stad zelf. Bergen wordt, heel toepasselijk, omringd door zeven bergen die je allemaal een uniek uitzicht bieden. Ga eens naar de nabijgelegen berg Fløyen en neem de moderne kabeltrein naar de top. Vanaf deze begroeide berg heb je op 320 meter boven zeeniveau een prachtig uitzicht over de hele stad. 's Ochtends kan het in de lente vrij mistig zijn, waardoor je heerlijke mystieke platen kunt vastleggen. Vanaf de berg Fløyen is een aantal wandelroutes uitgestippeld, waar je wordt getrakteerd op nóg meer panoramische vergezichten. Wil je echt een fysieke uitdaging op een prachtig aangelegd natuurpad door de bossen? Ga dan stap voor stap de Stoltzekleiven op! Via een steil pad ben je in ongeveer 722 stappen op de Sandviksfjellet. Als je dan nog niet buiten adem bent, kun je prachtige foto's maken van de granieten trap in het bos.


Uitzicht vanaf de berg Fløyen op de stad Bergen. Fotograaf: Robin Strand

4. Fotografeer de papegaaiduiker in juni

De beste maand om de "pinguïn van het noorden" te fotograferen is juni. Reis voor de beste kansen om de papegaaiduiker te fotograferen naar het Noorse vogeleiland Runde, waar je tijdens je wandelingen uitkijkt over de kliffen waar de vogels nestelen. De papegaaiduiker is met zijn markante oranje snavel bijzonder fotogeniek. Neem een teleobjectief (bijvoorbeeld een 70-200 mm) mee om de achtergrond onscherp te maken en de majestueuze vogels niet weg te jagen. Op het eiland heerst net even een ander weertype dan in het binnenland. Dat komt doordat de buien de kans niet krijgen om zich te ontwikkelen boven Runde. Zodoende is het weer vaak zonniger dan elders in Noorwegen, waardoor je heerlijk kunt wandelen en de tijd kunt nemen voor het spotten van de papegaaiduikers.

Wist je dat iedere papegaaiduikersnavel uniek is? Het zijn als het ware zijn vingerafdrukken, vergelijkbaar met de strepen van een
zebra. Er wordt gedacht dat de tekeningen op de snavel fungeren als herkenningsteken voor soortgenoten. Op Runde kun jij de kenmerkende snavel in ieder geval mooi in beeld brengen!


Papegaaiduikers op Runde.Fotograaf:Christiaan ObbinkEnthousiast over het mooie en fotogenieke Noorwegen? Ga dan voor meer informatie naar Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa. Hun reisspecialisten kennen alle bestemmingen tot in detail. Zo wordt iedere vakantie een onvergetelijke ervaring. Waar wacht je nog op? Boek nu je vakantie naar het prachtige fjordengebied van Noorwegen!


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn