Upload jouw foto's
Workshop wildlifefotografie met de Panasonic DC-G9 © Richard Brenkman - foto 1

18 december 2018, 10:47

Op 4 oktober jongstleden kregen zes lezers van Zoom.nl de unieke kans om de nieuwe Panasonic Lumix DC-G9 te mogen testen. Geheel in stijl vond dit plaats op Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna. Op dierendag hebben de Zoomers zich volledig kunnen uitleven tijdens een workshop wildlifefotografie onder begeleiding van mede-Zoomer en wildlifefotografe Gladys Klip.

Panasonic Lumix G9 getest door Leon Doorn

Het was voor mij ook zeer onverwacht dat ik tijdens deze dag misschien wel mijn mooiste foto in een dierentuin ooit heb genomen. Dit maakt uiteraard dat ik verrast en enthousiast ben over het toestel.


Groot aantal opties
Wat mij direct opviel aan het toestel is het grote aantal instellingen en mogelijkheden dat het toestel biedt, dat maakt het meteen ook lastig om snel mijn instellingen te wijzigen naar mijn vertrouwde instellingen. Er zitten zoveel knopjes en mogelijkheden op, en dan ook nog een touchscreen waar ook nog alles op te selecteren en in te stellen is, dat het voor mij best een complexe start was. Omdat ik zelf met een fullframe toestel fotografeer, ben ik redelijk gewend geraakt aan het enkel tot mijn beschikking hebben van de basisfuncties bij fotografie. Er zitten ook veel meer functies op dan die wat we hebben kunnen testen.


100-400mm
Direct vanaf de start ben ik aan de slag gegaan in combinatie met de groothoeklens. Dit vond ik al snel niet praktisch, omdat ik vooral details bij dieren mooi vind om vast te leggen, zeker in een dierentuin, waarbij de omgeving al snel erg onnatuurlijk overkomt in een foto. Daarom ben ik vrijwel direct gewijzigd naar de Leica 100-400 mm lens wat effectief een 200-400 mm wordt op het toestel. Deze combinatie was voor mij perfect en de resultaten waren ook super qua scherpte en kleur. Ik vond vooral de ooievaars erg mooi om te fotograferen, het licht was precies goed, en het water met kroos op de achtergrond zorgde voor een mooie onscherpe en redelijk egale achtergrond. In de middag heb ik nog de 200mm met vast brandpunt geprobeerd, maar door de beperkte tijd heb ik hier niet optimaal mee kunnen testen.
Ooievaar. Ik vind dit zelf de mooiste foto van de dag, de ooievaar staat er zo mooi elegant op. De kleuren spreken ook ontzettend erg.- f6.3, 1/400, ISO 250


Scherpstelling
Na eenmaal mijn instellingen gewijzigd te hebben naar mijn voorkeuren, met hier en daar wat hulp, kon ik goed van start. Het viel mij direct op dat het toestel in combinatie met de lens razendsnel scherpstelt. Waar ik gewend ben dat mijn eigen toestel altijd even moet zoeken, ging dit echt in een milliseconde, wat voor dierenfotografie natuurlijk fantastisch is. Daar moet wel de kanttekening bij dat het toestel in enkele gevallen niet scherp stelde. Het toestel leek dan ook geen poging te doen om scherp te stellen, dit kan natuurlijk aan mij hebben gelegen, bijvoorbeeld omdat ik te dicht op het onderwerp zat. Ik fotografeer het liefst met een single focus point, omdat ik dan zelf precies kan bepalen waar ik mijn foto scherp wil hebben. Wanneer je door de viewfinder kijkt, dien je het focuspunt met de joystick of via het touchscreen te verplaatsen, wat je dan terugziet in de viewfinder. De joystick vond ik wat onhandig vlak naast de viewfinder geplaatst, wat het scherpstellen voor mij niet ten goede kwam.


Resultaat
Op de plekken waar ik goed de tijd kon nemen om mijn foto's te maken, ben ik zeer enthousiast over het resultaat. Wat mij vooral opvalt aan de resultaten zijn de kleuren, de details in de foto's en de goede resultaten ook in het geval van iets hogere ISO waarden. Het viel mij wel in mijn foto's op dat de scherpstelling soms 'net' naast het oog van dieren zat, waar ik natuurlijk wel op gericht had. Ik vind het lastig om te zeggen of dit iets met het toestel te maken had omdat het zoombereik natuurlijk vrij groot is maakt de kleinste beweging al direct een verschil ten opzichte van het scherpstelpunt. Al met al zou ik graag het toestel voor een langere tijd proberen om beter gewend te raken met de verschillende instellingen en mogelijkheden, omdat ik vrij zeker ben dat ik maar een klein deel van de mogelijkheden heb meegekregen deze dag, en omdat de resultaten erg goed geslaagd zijn. Ik vermoed ook dat de ongemakken die mij opvielen voornamelijk te maken hebben met mijn gebrek aan ervaring met het toestel. Al met al een toestel dat uitnodigt om mee te gaan fotograferen.Lang geprobeerd om een goede close-up van een papegaai te maken, met wat croppen in de nabewerking nog iets beter kunnen zoomen met mooi behoudt van kwaliteit. (f8, 1/320, ISO 1600)
Met de 100 - 400mm lens was het best lastig om beer goed scherp met een close-up door het hek te fotograferen. Daarnaast moest de ISO ook behoorlijk omhoog. (f4.6, 1/320, ISO 1600)

Over de fotograaf

Al een geruime tijd is fotograferen een hobby voor Leon, maar is sinds kort wat actiever door het volgen van een cursus en door de aanschaf van zijn macrolens is er een nieuwe wereld voor hem opengegaan. Fotografeert met veel plezier en is dan ook wel een passie voor hem.

Wil je meer foto's zien van Leon? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 volgende »

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Limbo210366 op 30 december 2018 om 17:03

Ik kan het alleen maar beamen. Heb de combi DC-G9 + 100-400 sinds Feb2018 en ben er maar wat blij mee.

Ook ideaal om vlinders, libellen etc. mee vast te leggen. Doe bijna alles uit de hand ivm. de DUAL IS in body en lens.

Grt. Jurgen.

MavaRi op 18 december 2018 om 11:47

Mooie recensies met prachtige foto's. Die van de ooievaar is waanzinnig mooi!

ali op 18 december 2018 om 14:28

waar zie je die ooievaar dan??

MavaRi op 18 december 2018 om 15:35

Dit artikel is in tabbladen opgedeeld (zie tabblad 3). De reacties zijn echter op ieder tabblad te zien.

ali op 18 december 2018 om 15:36

o, ok, bedankt.