Upload jouw foto's
Workshop wildlifefotografie met de Panasonic DC-G9 © Richard Brenkman - foto 1

18 december 2018, 10:47

Op 4 oktober jongstleden kregen zes lezers van Zoom.nl de unieke kans om de nieuwe Panasonic Lumix DC-G9 te mogen testen. Geheel in stijl vond dit plaats op Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna. Op dierendag hebben de Zoomers zich volledig kunnen uitleven tijdens een workshop wildlifefotografie onder begeleiding van mede-Zoomer en wildlifefotografe Gladys Klip.

Panasonic Lumix DC-G9 getest door Peter Boers

Hoofdzakelijk fotografeer ik vogels en was daarom met name geïnteresseerd in de telelenzen. Ik heb wel even gefotografeerd met de 12-35 mm zoomlens, maar dit was niet mijn ding. Ik ging voor de 50-200 mm lens van Leica, omdat een zoomoptie in een wildpark wel echt nodig was. Deze laatste lens is vergelijking met mijn 100-400 mm en een full-frame camera, waar ik regelmatig mee op stap ga. Het is een prettige lens. De combinatie was een stuk lichter dan de combinatie die ik normaliter gebruik (1,3 kg t.o.v. 2,5 kg), dat is bijna de helft. Ideaal voor wandeltochten of op de fiets.

Het scheelt bijna de helft en dit is zeer prachtig bij wandeltochten of op de fiets.
Onderstaande foto's zijn gemaakt met 50-200mm lens.Jammer genoeg was deze groenvleugelduif alleen maar te pakken te krijgen op de voedertafel. Omdat de duif mooi genoeg was, nam ik daar dan maar genoegen mee. Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/640, 200 mmDeze roodkuiftoerako was redelijk schuw, maar tussen de takken door kon ik hem gelukkig nog te pakken krijgen. Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/800, 80 mm
Meestal laten leeuwen het achterste van hun tong niet zien, maar de achterkant vond deze leeuw geen probleem. De foto van de leeuw is zelfs door het glas heen gemaakt. Panasonic Lumix DC-G9, f4.0, ISO 1600, 200 mm, 1/320


Na een aantal opnames gemaakt te hebben met deze lens, was ik vooral benieuwd naar de 100-400 mm, welke vergelijkbaar is met 200-800 mm op een full-frame camera. Met deze lens vond ik het prettiger werken dan de 50-200 mm, vooral omdat je verder van het onderwerp weg kon blijven en ook helemaal geen problemen had met het scherpstellen. Vergelijk ik deze combinatie met mijn 500 mm met een 1.4x converter (700 mm), dan is het gewichtsverschil enorm (ruim 1,6 kg versus 4,3 kg). Ook t.o.v. mijn 100-400 mm op mijn full-frame was de gewichtsbesparing al aanzienlijk (1,6 kg versus 2,5 kg). Voor mensen die veel op reis gaan, kan de gewichtsbesparing reden genoeg zijn om voor dit systeem te kiezen. Het uit de hand fotograferen met deze lens is een fluitje van een cent. De 6,5 stop stabilisatie zorgt ervoor dat de sluitertijden aardig laag kunnen blijven. Daarbij moet uiteraard wel rekening worden gehouden met de beweging van het onderwerp, want daartegen helpt deze stabilisatie niet. Een statief is hierdoor minder snel nodig, alhoewel bij landschapsfotografie een statief toch nog wel nuttig kan zijn.


Elektronische zoeker
In het begin was het even wennen voor mij om te fotograferen met de elektronische zoeker. Deze heeft ten opzichte van een normale zoeker het voordeel, dat je als je een opname had gemaakt, je deze direct in je zoeker kunt controleren of e.e.a. niet te veel afwijkt van wat je beoogde. Bij een normale zoeker moet je achter op de camera kijken of de foto naar wens is en dit scheelt soms kostbare tijd, omdat je het onderwerp even los moet laten. Je bent met deze zoeker dus eerder gereed voor de volgende opname. De zoeker geeft alles goed en helder weer.

Er zijn genoeg instelmogelijkheden van de camera zijn enorm. Daarom was het erg jammer dat we maar een paar uur met de camera aan de slag konden gaan. Daardoor heb ik niet alle mogelijkheden, of zelfs onmogelijkheden, kunnen uitproberen (bijvoorbeeld Birds in Flight). Bijna alle foto's zijn gemaakt met ISO 1600 en ik moet zeggen dat het mij zeker niet tegenviel. Ik heb ze in Lightroom "ontwikkeld" en ik was daar zeker tevreden over met name met betrekking tot de ruis. Ik had verwacht dat de ruis wat meer zou zijn dan dat ik uiteindelijk zag. Qua ruis en scherpte, vond ik hem zelfs beter dan mijn EOS 7D mark II met 100-400mm. Vergelijk ik het met mijn andere combinatie (Canon EOS 5D mark IV met 500mm en 1.4x converter, dan is de Canon toch wat scherper en met minder ruis bij dezelfde ISO waarden. Een ding wat ik wel mis, is GPS. Maar daar heeft Panasonic een mooie app voor ontwikkeld, de Lumix Image App. Hiermee kun je de locatiegegevens die met de smartphone zijn opgehaald, toevoegen aan de gemaakte foto's.


Conclusies
Een paar uur deze camera met zijn lenzen uit proberen, is veeeeeels te kort. Om alle ins en outs te ontdekken, is zeker meer tijd nodig. Deze combinatie lijkt mij bijzonder geschikt is voor de reislustige fotograaf, vooral omdat het gewicht van deze combinatie zo lekker laag is. Een statief is ook niet zo snel meer nodig, gezien de stabilizer, die 6,5 stop winst oplevert. Ook mensen die problemen hebben met zwaar materiaal kunnen hier hun voordeel mee doen. Over de foto's die ik ermee heb genomen ben ik erg tevreden en de scherpte van de foto's is verassend goed. De paar mislukte opnames waren vaak het gevolg van het nog niet gewend zijn aan deze camera. De elektronische zoeker heeft zo zijn voordelen, doordat onder meer direct kan worden bekeken of de opname gelukt is, zonder de camera van je ogen af te halen.

De prijzen van de camera en met name de lenzen zijn naar mijn idee wat gunstiger dan die van de full-frame camera's, omdat er relatief minder "glaswerk" nodig is voor hetzelfde bereik. De ruis bij hogere ISO valt bijzonder mee. De
spiegelreflex die ik op dit moment gebruik, is op dit moment op dit gebied nog wel een fractie beter, maar wat wil je met een full-frame en voor die prijs. Persoonlijk zou ik gaan voor de combinatie DC-G9 met de 100-400 mm, omdat bij vogelfotografie de lens bijna altijd te kort is.


Door de bruine beer in close-up te fotograferen, valt het niet op dat deze opname in een wildpark is genomen. Panasonic DC-G9 f6.1, ISO 1600, 1/250, 364 mm

Over de fotograaf

Peters Boers fotografeert als vijftig jaar. Zijn eerste spiegelreflexcamera wsa een Fujica ST 801. De overstap van analoog naar digital kwam pas in 2012. In de loop der jaren heb ik wat camera's voorbij zien komen. Wat Peter het liefst fotografeert? Dat is de natuur en in het bijzonder vogels, die foto's kun je ook weer terug zijn op zijn profiel.

Wil je meer foto's zien van Peter? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 volgende »

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Limbo210366 op 30 december 2018 om 17:03

Ik kan het alleen maar beamen. Heb de combi DC-G9 + 100-400 sinds Feb2018 en ben er maar wat blij mee.

Ook ideaal om vlinders, libellen etc. mee vast te leggen. Doe bijna alles uit de hand ivm. de DUAL IS in body en lens.

Grt. Jurgen.

MavaRi op 18 december 2018 om 11:47

Mooie recensies met prachtige foto's. Die van de ooievaar is waanzinnig mooi!

ali op 18 december 2018 om 14:28

waar zie je die ooievaar dan??

MavaRi op 18 december 2018 om 15:35

Dit artikel is in tabbladen opgedeeld (zie tabblad 3). De reacties zijn echter op ieder tabblad te zien.

ali op 18 december 2018 om 15:36

o, ok, bedankt.